Μουσείο Τυπογραφείας

“Ψυχαγωγία χωρίς καπνό” – Ομάδα αντικαπνιστών στα Χανιά

Ψυχαγωγία χωρίς καπνό διεκδικεί η ομώνυμη ομάδα που έχει συσταθεί από νέους κυρίως στα Χανιά και στόχο έχει να σταματήσει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Η ομάδα ζητάει να εφαρμοστεί επιτέλους στην Ελλάδα η νομοθεσία, κυρίως όμως να εφαρμοστεί το αυτονόητο!Το δικαίωμα του κάθε πολίτη να μην εισπνέει τον καπνό κάποιου άλλου όταν βρίσκεται σε ένα δημόσιο χώρο.
Πάρα το ότι η Ομάδα λειτουργεί μόλις ενάμιση μήνα, είναι αρκετά δραστήρια. Έχει επισκεφθεί τις αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Υγείας, Αστυνομία, Διεύθυνση Εμπορίου για τα φύλλα διαμαρτυρίας που δεν υπάρχουν στα καταστήματα κα.) έχει κάνει παρέμβαση στον αναπλ. Υπουργό υγείας κ. Πολάκη και πολλές επισκέψεις σε καταστήματα και δημόσιους χώρους δίνοντας ενημερωτικά φυλλάδια σε επαγγελματίες, καπνιστές και μη καπνιστές.
Σε μια συνάντηση της Ομάδας είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε και εμείς. Ήδη σχεδιάζει την πραγματοποίηση ημερίδας στις 5 Απριλίου στα Χανιά με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων.
Ρωτάμε τους συνομιλητές μας για το πως ξεκίνησε η προσπάθεια τους. «Πολλοί από εμάς συμμετείχαμε σε μια ομάδα στο διαδίκτυο, στη “Ψυχαγωγία χωρίς καπνό” στην οποία καταγράφονταν τα καταστήματα που δεν επιτρέπονταν το κάπνισμα την εποχή που δεν υπήρχε νόμος (πριν το 2009). Στη συνέχεια μετά το νόμο, συστήθηκε ομώνυμη ομάδα και στο facebook. Εκεί υπήρχε πολύ συζήτηση από κόσμο: «Παιδιά δεν τηρεί κανείς τον νόμο», «διαμαρτυρήθηκα και δεν έγινε τίποτα»…υπήρχε μια αγανάκτηση και μια γκρίνια που έμενε εκεί, δεν γίνονταν κάτι που να ζητάει δράση» μας λέει ο Γιώργος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης.
«Είχα φτάσει σε ένα σημείο ώστε να απαυδήσω και να πω ότι δεν γίνεται πια! Δεν μπορεί να μην υπάρχει κανένας σεβασμός. Ενώ κάποιοι άνθρωποι προσπαθούσαν στην εμβέλεια τους να κάνουν κάτι κατάλαβαν ότι αν σμίξουν όλοι μαζί η εμβέλεια αυτή μεγαλώνει και αυτό κάναμε με την ομάδα αυτή» σημειώνει.
Η Δέσποινα από τη μεριά της ήταν από εκείνους που μην μπορώντας να πάνε πουθενά, αφού ο νόμος για χρόνια είχε ατονίσει αποφάσισε να κάνει κάτι. «Αντί να μείνουμε στα σπίτια μας, να κλειστούμε και να μην βγαίνουμε αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι. Γιατί η παθητική στάση ενός μη καπνιστή τελικά είναι χειρότερη από το κάπνισμα ενός καπνιστή σε δημόσιο χώρο».

«ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»
Στην ομάδα συμμετέχει και ο Π. Αλεβαντής, φυσικός και για χρόνια εργαζόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Στα αεροπλάνα δεν καπνίζουν, στα λεωφορεία δεν καπνίζουν, στα μετρό επίσης, γιατί να μην εφαρμόζεται η απαγόρευση και στους δημόσιους χώρους, στις υπηρεσίες, στα νοσοκομεία, , σε παιδότοπους, στους χώρους εργασίας και στα καταστήματα εστίασης;» είναι τα λόγια του.
Παράλληλα συμπληρώνει πως βάση τα στοιχεία του Παγκόσμου Οργανισμού Υγείας «το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια επιδημία. Σε αυτό οφείλονται καρκίνοι, αποφρακτικές πνευμονοπάθειες, καρδιακά κ.ο.κ. Και μπορεί να προληφθεί. Με βάση στοιχεία του 2011 το 10% των δαπανών στα νοσοκομεία συνδέεται με το κάπνισμα. Αν περιορίζονταν το κάπνισμα θα μειώνονταν κατά πολύ η δαπάνη αυτή»
Στο ερώτημα για το αν φοβούνται μήπως χαρακτηριστούν “υποχόνδριοι” ή υπερβολικά “μη μου άπτου” τα μέλη της Ομάδας γελάνε. «Είναι αστεία όλα αυτά. Εμείς δεν λέμε μην καπνίζεις αφού το θέλεις, αλλά μην καπνίζεις στο χώρο που βρίσκεται άλλος κόσμος. Γιατί είναι πρόβλημα για σένα να βγεις για 5-6 λεπτά έξω από το δημόσιο χώρο και να καπνίσεις εκεί; » λέει η Δέσποινα, ενώ ο κ. Αλεβαντής συμπληρώνει πως «δεν τσακωνόμαστε με τον κόσμο. Δεν είναι αυτή η πρόθεση ούτε ο στόχος μας. Ζητάμε ευγενικά να μην καπνίσει μέσα σε κλειστό χώρο. Αν υπάρχει αντίδραση και βρισκόμαστε π.χ. σε ένα χώρο εστίασης μιλάμε με τον καταστηματάρχη και τον ενημερώνουμε τι προβλέπει ο νόμος. Αν και ο καταστηματάρχης είναι αρνητικός ή αγενής και αντιδρά τότε έχουμε δύο δυνατότητες. Η μια να φύγουμε και να γράψουμε ότι ζήσαμε στο facebook της ομάδας και η δεύτερη να κάνουμε καταγγελία».

ΘΕΜΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ
Για τους συνομιλητές μας δεν υπάρχει θέμα “νοοτροπίας” αλλά μόνο η εφαρμογή του νόμου. «Μόλις ακούστηκε πριν από μερικές ημέρες ότι έγιναν έλεγχοι αμέσως τα μαγαζιά και οι καπνίζοντες σε μεγάλο βαθμό προσαρμόστηκαν. Για μας είναι σημαντικό οι υπηρεσίες, , το κράτος να κάνουν τη δουλειά τους. Απαιτούμε από την πολιτεία να δείξει ότι “βούλεται” να εφαρμόσει το νόμο. Να γνωρίζει κάποιος ότι ανάβοντας τσιγάρο σε κλειστό δημόσιο χώρο τότε θα έχει πρόστιμο το οποίο θα πληρώσει ολόκληρο» δηλώνει ο Γιώργος, ενώ η Δέσποινα τονίζει πως «η νοοτροπία η…ελληνική λήγει ως δια μαγείας όταν βρεθεί στο εξωτερικό ή όταν ένας μαγαζάτορας του εξηγήσει ότι δεν μπορεί να καπνίσει. Ο Έλληνας όταν δεν υπάρχει ελαστικότητα του νόμου αλλά πιστή εφαρμογή του προσαρμόζεται. Σε Ιταλία, Αλβανία, Τουρκία ο κόσμος προσαρμόστηκε. Δεν μπορεί εδώ; Αυτό δεν το πιστεύουμε, όλα είναι θέμα εφαρμογής του νόμου».

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
«Eλεγχοι γίνονται,
επιβάλλονται πρόστιμα»
Σε καθημερινούς ελέγχους προχωράει η Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Χανίων, και σε μερικούς από αυτούς και με τη συνδρομή της αστυνομίας και του λιμενικού. Και αυτό γιατί υπάρχουν και περιστατικά στα οποία η αντίδραση των επαγγελματιών σε χώρους εστίασης στον έλεγχο δεν ήταν και η…καλύτερη.
«Πρόστιμα επιβάλλονται, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ελέγχους ώστε να παγιωθεί η αντίληψη σε καπνίζοντες και καταστηματάρχες ότι θα πρέπει να τηρηθεί ο νόμος» αναφέρει ο κ. Δημήτρης Νικολακάκης, διευθυντής Δημόσιας Υγείας στην Π.Ε. Χανίων.
Πανελλαδικά ο έλεγχος είχε ατονίσει την τελευταία 4ετία, ωστόσο με νέα εγκύκλιο το Υπουργείο Υγείας και μετά από μια σειρά από καταγγελίες από πολίτες για την μη εφαρμογή του Νόμου ζητάει από τις υπηρεσίες να προχωρήσουν σε ελέγχους.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 60 ευρώ για τον καπνιστή και 600 ευρώ για τον επιχειρηματία. Αν αυτοί πληρώσουν εντός 15 ημερών το πρόστιμο μειώνεται κάτα 50%. Επίσης έχουν τη δυνατότητα επίσης να καταθέσουν ένσταση.

2 Σχόλια

  • [ελενη μακρη] ~ ~ ~ Απάντηση

    ποτε δε δηλωσαν αντικαπνιστες οι ανθρωποι, με την ιδια λογικη που οταν καποιος δεν πινει, δεν ειναι αντιαλκοολικος
    ζητουν το αυτονοητο σ ολο τον κοσμο δικαιωμα του να μην καπνιζει κανεις με το ζορι κ να μην επιβαρυνει την υγεια του, σωματικη και ψυχικη καθε φορα που θελει να βγει και ανακαλυπτει πως στα Χανια μπορει μονο σε δυο τρια μερη.

  • [Nikolas Spanoudakis] ~ ~ ~ Απάντηση

    Δεν είμαστε αντικαπνιστές. Όποιος θέλει να καπνίσει μέχρι να πάθει εγκεφαλικό, ας το κάνει. Είναι δικαίωμα του. Απλά ας το κάνει σε ανοιχτό χώρο γιατί δεν έχει το δικαίωμα να μας μετετρέπει σε παθητικούς καπνιστές.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.