Η προβληματική παρουσίαση των μειονοτήτων από τα Μ.Μ.Ε. και ιδιαίτερα απ’ τα ηλεκτρονικά, βρέθηκε στο επίκεντρο του ανοικτού διεθνούς φόρουμ νέων με θέμα: “Μειονότητες: Πώς παρουσιάζονται από τα Μ.Μ.Ε.”, που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Χανίων.
Το forum πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “You(th) Challenging Diversity Representation of Minorities in the New Media” και στη συζήτηση στο Δημαρχείο συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Κροατία, τη Βουλγαρία, την Π.Γ.Δ.Μ. και την Ελλάδα.
Παρουσιάζοντας τους στόχους του forum η συντονίστρια Eglantina Kumaraku τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι «η προώθηση της διαπολιτισμικής μάθησης, η διατήρηση της πολυμορφίας μέσω της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων καθώς και η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής νεολαίας στην ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία».
Για επικίνδυνη αύξηση των κάθε είδους στερεοτύπων σε μια Ελλάδα που αλλάζει, σε μία Ευρώπη που επίσης αλλάζει έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Βαρβάρα Περράκη στον χαιρετισμό της.
ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΞΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ
Από την πλευρά του, ο διευθυντής σύνταξης των “Χ.Ν.” Παρασκευάς Περάκης, υποστήριξε ότι είναι προβληματική η παρουσίαση των μειονοτήτων από την πλειοψηφία των ελληνικών Μ.Μ.Ε., παραδοσιακών και ηλεκτρονικών, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων. «Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει συζήτηση για την απαγόρευση του όρου “παράνομος μετανάστης” στην Ελλάδα χρησιμοποιούν μία ακόμα πιο χυδαία λέξη αυτή του “λαθρομετανάστη”, την οποία μάλιστα δεν συναντάμε μόνο σε ρεπορτάζ, αλλά την ακούμε και από επίσημα χείλη πολιτικών, υπουργών ή ακόμα και πρωθυπουργών» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη οι δημοσιογράφοι παραδοσιακών και ηλεκτρονικών Μέσων «να αντιληφθούν την επιρροή που έχει η ρατσιστική ρητορική που διαχέεται μέσα από τα Μ.Μ.Ε. στην κοινωνία, δημιουργώντας εσφαλμένα στερεότυπα σε βάρος εθνοτήτων».
TO ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ
Δεύτερος εισηγητής ήταν ο Γιώργος Γκέκας (Brand and Business Development Specialist). Αναφερόμενος στη διαχείριση των μειονοτήτων ως μέρος στρατηγικής τόνισε ως παράδειγμα πως «μια θετική αντιμετώπιση του θέματος των αστέγων συμβάλλει στη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού προφίλ του μέσου, δημιουργώντας θετικά συναισθήματα στο γενικό κοινό».
ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό και την εθνολογική κατάσταση των μειονοτήτων στη χώρα τους καθώς και τα στερεότυπα σε βάρος τους τόσο στην καθημερινότητα όσο και στα new media έδωσε ο Shemsedin Iljaz, εκπρόσωπος της International Mladiinfo από την Π.Γ.Δ.Μ.
Ο Asen Velichkov, εκπρόσωπος της Media Development Centre από τη Βουλγαρία, αφού αναφέρθηκε σε όσα προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας του που αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες, επεσήμανε ότι στα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας του οι περισσότερες ειδήσεις που αφορούν μετανάστες, τσιγγάνους και άλλες μειονότητες αναφέρονται σε εγκληματικές πράξεις.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Στο πλαίσιο του διαλόγου που ακολούθησε ετέθη το ζήτημα της έλλειψης ενός “κώδικα ηθικής” που θα διέπει τις ενημερωτικές ιστοσελίδες. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν προτάσεις που αφορούσαν είτε την επιβολή σχετικής νομοθεσίας είτε την ανάγκη η Πολιτεία να εστιάσει στο ζήτημα της Παιδείας. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη τακτικής παρουσίασης ρεπορτάζ που θα αφορούν τις μειονότητες και τα προβλήματά τους ιδιαίτερα από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας
Το Μουσείο Τυπογραφίας επισκέφθηκαν χθες νέοι από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ με θέμα: “Μειονότητες: Πώς παρουσιάζονται από τα Μ.Μ.Ε.”. Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από τα εκθέματα του Μουσείου οι επισκέπτες αξιοποίησαν τις δυνατότητες της διαδραστικής ξενάγησης στο Μουσείο, μελανώνοντας την τυπογραφική πλάκα, τυπώνοντας αναμνηστικές κάρτες και τρυπώντας οι ίδιοι με το μικρό χειροκίνητο μηχάνημα “περφορέ”. Ιδιαίτερη “στάση” στην περιήγηση στον θαυμαστό κόσμο της τέχνης, η έκθεση για την “Ιστορία της Γραφής” με τη γλαφυρή παρουσίαση κάθε τρόπου ανθρώπινης επικοινωνίας από τις σπηλαιογραφίες στις σύγχρονες γραφές και από τα εικονογράμματα στη φωτογραφία και στις σύγχρονες γραφικές τέχνες.
Για την ξενάγηση της ομάδας, η δημοσιογράφος και συντονίστρια του έργου You(th) Challenging Diversity Representation of Minorities in the New Media Ana Alibegova μας είπε: «Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από το Μουσείο, από τα εκθέματα, από την τοποθεσία του έξω από την πόλη, στη βιομηχανική περιοχή, αλλά και από το γεγονός ότι πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία που δεν έχει χρηματοδότηση από κανέναν άλλο φορέα εκτός από τα “Χανιώτικα νέα”. Επίσης, ως δημοσιογράφος, συγκινήθηκα βλέποντας τα μηχανήματα που μετατρέπουν τη δουλειά μου, την πνευματική μου εργασία σε ένα αγαθό προσβάσιμο απ’ όλους. Γιατί οι δημοσιογράφοι στην εποχή μας δεν έχουν πια επαφή με την παραγωγική διαδικασία. Δεν είναι το πρώτο Μουσείο Τυπογραφίας που επισκέπτομαι και ήταν πραγματική έκπληξη το ότι ένα τέτοιο Μουσείο διεθνών προδιαγραφών είναι αποτέλεσμα μιας ιδιωτικής και μάλιστα τοπικής πρωτοβουλίας».