Μουσείο Τυπογραφείας

Πρωτοποριακή ποιητική παρουσίαση

Στη νέα πλεύση για τα Χανιά του “Mykonos Palace” με την ποίηση του Παγκόσμιου, Eλληνα, Κρητικού Χανιώτη ποιτητή Δημήτρη Κακαβελάκη  

Μια ενωμένη Κρήτη και ένα αέναο κοινό ελληνικό διεθνές όραμα που αγκαλιάζει τον κόσμο, το μήνυμα του ποιητή
Η ποιτητική τριλογία για την Κρήτη αποτελείται από τα έργα: Η Νήσος (1970), Κρήτη Όνειρο Μέγα (2011), Σάρκα μία (2013).

Αποσπάσματα από την ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ “ΝΗΣΟΣ”,“ΚΡΗΤΗ ΟΝΕΙΡΟ ΜΕΓΑ “&“ΣΑΡΚΑ ΜΙΑ” του ποιητή Δημήτρη Κακαβελάκη διαβάστηκαν σε μια φιλόξενη και πνευματική ατμόσφαιρα που προετοίμασε το εμπνευσμένο πλήρωμα του υπερσύγχρονου πλοίου MYKONOS PALACE για τους επιβάτες του στην καινούργια γραμμή που εγκαινίασαν οι Μινωικές Γραμμές για τα Χανιά, τον ιερό δεκαπενταύγουστο, την ημέρα της Παναγιάς, από τον ίδιο τον ακούραστο ποιητή της Κρήτης Δημήτρη Κακαβελάκη.

H  σηματοδότηση μιας ενωμένης Κρήτης μέσα από τις κοινές αγωνίες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σαν απαύγασμα μια ποιητικής ενόρασης και κατάθεσης πέρα από τον χώρο και τον χρόνο μέσα στο αδέσμευτο Κρητικό πέλαγο ήχησε σαν ένας λόγος συνάντησης πολλών και διαφορετικών πνευματικών δυνάμεων που έσμιξαν και ξαναταξίδεψαν με ένα καινούργιο πλοίο προς μια νέα ενωτική πορεία για την Κρήτη του μέλλοντος.
Με τα λόγια του ποιητή.
Μια πνοή διαπερνά τη φιλεύσπλαχνη αρτηρία που οδηγεί στη Νήσο της μαρτυρίας με τα μακρά τείχη Στηθόπετρες με αντίλαλους κυβερνούν το πηδάλιο της αρμονίας.Περπατώντας, ανεβαίνοντας, κατεβαίνοντας στην αιωρούμενη προσδοκία θυσιάζουμε τα πεπρωμένα..διαπερνώντας το σώμα της Νήσου…Αναζητούνται όνειρα στην πρωϊνή πάχνη. Ζητούνται ενισχύσεις για την επόμενη νύχτα.
Η Νήσος αρμενίζει θάλασσα,θειάφι κι ́οι αλυσίδες γύρω της σφίγγουν. Τα σκυλιά σε συναγερμό,Οι προμήθειες λίγες…
Το διαχρονικό ποιητικό μήνυμα της “Νήσου” του Δημήτρη Κακαβελάκη που ο Τάκης Παπατσώνης ονόμασε ένα καθαρό ποιητικό λόγο που μπορεί να συγκινεί αέναα αντλεί την δύναμή του από την ίδια την τραγικότητα της Κρήτης, ενώ ο Τάκης Σινόπουλος επισήμανε την πυκνή γεμάτη νοήματα δομή αυτής της ποίησης και την συναρπαστικότητά της στην πολύτιμη ιδιότητα του εύστοχου,του δραστικού και του ακαριαίου του ποιητικού ηθους. Επίσης όμως και για το πλήθος των υπαινιγμών και των συμβόλων που σχετίζονται με την αναζήτηση μιας νέας γλώσσας μέσα από την κατάδυση στον αρχαϊκό πλούτο της κρητικής γλωσσικής μνήμης.
Στην επόμενη συλλογή που διαβάστηκε “Κρήτη Όνειρο Μέγα” ο ποιητής Δ.Κακαβελάκης αναφέρθηκε στον λόφο της Μέγιστης Αναπνοής που νόμοι περίπλοκοι και αδυσώπητοι τον περισφίγγουν με αιτιακή δομή
που σε ουρανό ανοιχτόκλειστο ουρανομαχεί κατά του περίπλοκου και αδυσώπητου π ́όλα τα καταπνίγει, ενώ έκανε λόγο για το Αόρατο της Μεγάλης Πορείας..

Αόρατη έμψυχη πανστρατιά Τρέχει να φθάσει
Στη μεγάλη ψυχή
Της ολογραφικής αρχής
Να την πάρει αγκαλιά
Να την ανεβάσει
Σε μέγα ύψος

Κι ύστερα να την κατεβάσει
Στη μεγάλη σύναξη
Των εμψυχωμένων
Εκεί που το μήκος
Και το πλάτος όλων των καημών Ανεγείρει άσπρο ναό
Στα μαγνητικά πεδία της μεγάλης πορείας

Στην “ΣΑΡΚΑ ΜΙΑ” τη τελευταία ποιητική συλλογή της Τριλογίας έγινε αναφορά σε αυτή την συμβολική διάσταση που εκτείνεται σε όλες τις νοητές και υπερβατικές συνενώσεις ολόκληρου του ανθρώπινου  πολιτισμού σε ένα κάλεσμα για την αποφυγή κάθε μέλλουσας καταστροφής
νωση της μακρόστενης Στεριάς με τα ιερά βουνά Της Δύναμης στις Κορυφές τους
Κι’ αυτή απλώνεται στις ρίζες λάμψης Στους θαλάσσιους βυθούς
Και όλα ΣΑΡΚΑ ΜΙΑ
Για Αποδίωξη κάθε Χαμού

Ο ποιητής Δημήτρης Κακαβελάκης εξέφρασε τις πιο βαθιές του ευχαριστίες προς τις Μινωικές Γραμμές και τον φιλόξενο Πλοίαρχο και Ανθυποπλοίαρχο,τους αξιωματικούς,το πλήρωμα τους συνεργάτες και επιβάτες του ΜYKONOS PALACE για αυτό το ξεχωριστό πρωτότυπο ποιητικό ταξίδι. Ευχήθηκε την ένωση όλων των κρητικών δυνάμεων προς τη πορεία για τη νέα σύγχρονη
παγκόσμια ανάδειξη του κρητικού πολιτισμού.

Σώθηκε ο ποιητής
Ομως, στη μεγάλη αυτή επιτυχία υπήρξε μία κρίσιμη κατάσταση την επομένη της άφιξης του ποιητή. Ξαφνικά ο αιματοκρίτης κατέβηκε στο οριακό επικίνδυνο σημείο, που δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του Δ. Κακαβελάκη.
Αμέσως η έμπιστη συνοδός του Nelly τον μετέφερε στην κλινική Ηλία Γαβριλάκη ο οποίος άμεσα κινητοποίησε όλο το αρμόδιο επιστημονική δυναμικό της κλινικής σε εικοσιτετράωρη βάση με εποπτεία τον μεγάλο μας παθολόγο Μανώλη Παπαδάκη του Μιχάλη Παπαδακάκη.
Με άμεσες μεταγγίσεις αίματος σώθηκε η ζωή του ποιητή.
Η κ. Ηλίας Γαβριλάκης για μια ακόμα φορά έσωσε τη ζωή του Λευκορείτη, ο οποίος εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στον φίλο του Ηλία, τους γιατρούς για το μεγάλο ενδιαφέρον, το κέντρο συνεχών μικροβιολογικών εξετάσεων και όλο το προσωπικό υγείας του δευτέρου ορόφου.
«Για μένα ήταν ένα θαύμα η σωτηρία μου», ανέφερε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.