Μουσείο Τυπογραφείας

Πρώτο «όχι» στον Σάντσεθ

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών στην Ισπανία, Πέδρο Σάντσεθ, απέτυχε όπως  μεταδίδει το euronews.gr, στην πρώτη προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πλέον έχει περιθώριο δύο ημερών προκειμένου να προσπαθήσει και να πετύχει συμφωνία με το αριστερό Podemos πριν από την δεύτερη ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι το ακόλουθο. Ψήφισαν 346. Υπέρ 124, κατά 170, 52 απείχαν.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας επιμένει στην αναλογική εκπροσώπηση στην κυβέρνηση συνασπισμού κάτι που σημαίνει ότι 5 Υπουργεία πρέπει να πάνε στους Podemos.

Την Πέμπτη, ο Σάντσεθ θα χρειαστεί απλή πλειοψηφία — περισσότερα “Ναι” από “Όχι”– και πολλά μπορεί να αλλάξουν μέχρι τότε. Ο Σάντσεθ χρειάζεται τη στήριξη τουλάχιστον 176 βουλευτών επί συνόλου 350.

«Επιμένω η πρόταση που σας κάνω είναι για κυβέρνηση συνασπισμού. Αυτό όμως που σας λέω κυρίες και κύριοι είναι ότι ανάμεσα σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τον τρόπο που εσείς προτείνετε και ψηφίζετε μαζί με την ακροδεξιά κατά της ψήφου εμπιστοσύνης για έναν σοσιαλιστή επικεφαλής της κυβέρνησης για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές ανοιχτές αυτές τις ημέρες» δήλωσε ο Σάντσεθ.

«Χρειαζόμαστε κυβερνητικές αρμοδιότητες και ευθύνες ανάλογα με το εκλογικό μας βάρος ώστε να γίνουμε μέλος αυτής της κυβέρνησης και να φτάσουμε σε μια εποικοδομητική συμφωνία. Πρέπει να το πω ξεκάθαρα. Σεβαστείτε τους 3,7 ψηφοφόρους μας και μην μας ζητάτε να έχουμε διακοσμητικό ρόλο στην κυβέρνησή σας, γιατί δεν θα μπορέσουμε να το δεχτούμε» δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.