Μουσείο Τυπογραφείας

Πρόταση για χρήσεις των Νεωρίων

Ισως και για δεκαετίες, κάθε τόσο προκύπτει το θέμα συντήρησης των Νεωρίων και κάποιες φορές και το ιδιοκτησιακό.
Ας ελπίσουμε ότι τώρα θα ξετελέψει ευνοϊκά το θέμα.
Από τα “Χ.Ν.” πληροφορήθηκα ότι θα ζητηθούν απόψεις – προτάσεις για τη μετά την αναστήλωση, χρήση των Νεωρίων.
Το πρώτο από δυτικά, Νεώριο, ίσως και το δεύτερο, δεν θυμάμαι, το οποίο έχει και είσοδο από την πλατεία Κατεχάκη, χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα πάρα πολλές φορές σε ομιλίες, μουσικές εκδηλώσεις κλπ., αφού διέθετε πλήρη εξοπλισμό φωτιστικό, ηχητικών μηχανημάτων και πολλά πτυσσόμενα μεταλλικά καθίσματα.
Για το θέμα της μελλοντικής χρήσης έχω και εγώ τις προτάσεις μου μιας και έχω την πείρα πέντε μεγάλων εκθέσεων φωτογραφίας εις αυτό πέρα από τις άλλες στο Κ.Α.Μ. κ.λπ.

1999 – Eκθεση στα Νεώρια Χανίων υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής Επιχείρησης του Δήμου Χανίων με τίτλο “Όμορφα πού ’ναι τα Χανιά μας”.

2000 – Στα Νεώρια έκθεση με φωτογραφίες κ.λπ. από τους Αγίους Τόπους και το Oρος Σινά.

2001 – Μεγάλη και μοναδική έκθεση στα Νεώρια Χανίων, υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Χανίων με θέμα: “ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΜΑΣ ΟΡΗ” και σκοπό την παρουσίαση και γνωριμία των Λευκών Ορέων από κάθε άποψη (όχι μόνο φωτογραφική).

Εκτέθηκαν 400 φωτογραφίες, 150 έγγραφα, βιβλία, δημοσιεύσεις, χάρτες και αντικείμενα που αφορούν τα Λευκά Oρη, αντικείμενα από Μιτάτα, πετρώματα κλπ. Συμπληρώθηκε ένα ολόκληρο βιβλίο από ενθουσιώδεις κρίσεις των επισκεπτών.

Ιούνιο του 2005 έκθεση με τίτλο “Στα Χανιά μας” πάλι με φωτογραφίες από το νομό Χανίων
Από πολλούς επισκέπτες των εκθέσεων, Χανιωτών και ξένων, ιδίως στη μοναδική έκθεση των 400 φωτογραφιών από τα Λευκά Oρη που δεν χωρούσε σε άλλον χώρο, εξέφρασαν την άποψη – πρόταση σε ένα Νεώριο να υπάρξει μια μόνιμη έκθεση με φωτογραφίες, όχι δικές μου φυσικά, από όλα τα αξιοθέατα του νομού Χανίων ακόμη και από αρχαιολογικά εκθέματα και φωτογραφίες από την Κρητική διατροφή.
Στον ίδιο χώρο θα είναι γραφείο τουριστικών πληροφοριών και εντύπων και, αν είναι εφικτό, και κάποια παραδοσιακά αντικείμενα – έπιπλα κλπ., όχι υπό μορφή μουσείο καθώς και τύπων της Κρήτης. Ακόμη μπορεί να προβάλλονται σε οθόνη αυτόματα, συνέχεια, τουριστικά ντοκιμαντέρ.
Σε κάποιο από τα άλλα Νεώρια ίσως, αν οι ειδικοί αποφανθούν ότι δεν θα επηρεάζονται τα εκτιθέμενα από τη θάλασσα, θα μπορούσε να αρχίσει να δημιουργείται το Λαογραφικό Μουσείο γιατί αυτό που αναφέρθηκε σε εκδήλωση, προ μηνών, στην Γαλλική Σχολή δεν αποτελεί ούτε καν πρόχειρη λύση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.