Μουσείο Τυπογραφείας

Προτάσεις για εκδηλώσεις στα Χανιά

Συζητήθηκαν παρουσία της Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη στο Iδρυμα Βενιζέλος

Προτάσεις σχετικά με εκδηλώσεις που προγραμματίζουν φορείς των Χανίων εν όψει των εορτασμών της επετείου του ’21, είχε την ευκαιρία να ακούσει η κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη στον λίγο χρόνο που διατέθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό στο περιθώριο της επίσκεψής της στο Μουσείο – Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου.
Την κοινή δράση που ετοιμάζουν το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη και το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου ανέπτυξε η διευθύντρια του μουσείου Ελια Κουμή, η οποία τόνισε ότι «η διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου με θέμα “Η συμβολή του Τύπου στην εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821” θα μας δώσει την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε δύο μοναδικούς στην Ελλάδα φορείς που διαθέτουν τα Χανιά, το Μουσείο Τυπογραφίας και το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.
Οι δύο αυτοί φορείς, με τις συνεργασίες που έχουν αναπτύξει με πανεπιστήμια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μπορούν να εγγυηθούν τη διοργάνωση ενός αξιόλογου συνεδρίου, που θα αφήσει μία σπουδαία παρακαταθήκη σχετικά με τον ρόλο των ελληνικών τυπογραφείων της διασποράς στη συγκρότηση της Εθνικής Συνείδησης των Ελλήνων αλλά και στη συμβολή των εφημερίδων της επαναστατικής περιόδου στην πορεία του Αγώνα».
Την πρόταση αυτή προτίθεται να υποστηρίξει ο Δήμος Χανίων, όπως επεσήμανε κατά τη συνάντηση, ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης.
Αντίστοιχα, τον προγραμματισμό τους για εκδηλώσεις που προετοιμάζουν ανέπτυξαν η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου, ο κ. Δημήτρης Ανδρεαδάκης εκ μέρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και ο κ. Βαγγέλης Βεργανελάκης εκ μέρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

Το Ιστορικό καφέ “Κήπος”
Το Ιστορικό Καφέ “Κήπος” επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 14 Ιουλίου η Πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία ενθουσιάστηκε τόσο με το Ιστορικό Καφέ, όσο και με τις δράσεις και πρωτοβουλίες του EHICA. Οπως επισημαίνεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου του “EHICA”, «την κα Αγγελοπούλου υποδέχτηκε με μια μαντινάδα και μια πρωτότυπη ανθοδέσμη από βότανα και λουλούδια της Κρητικής γης ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης & Πρόεδρος του EHICA, Βασίλης Σταθάκης, ο οποίος και την ξενάγησε στον χώρο εξηγώντας πώς ο ιδιαίτερος αυτός χώρος, ο “Κήπος”, αποτέλεσε έμπνευση για τη δημιουργία του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης (EHICA).
Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιτυχίες του EHICA με κορυφαία τη φιλοξενία του 10ου διεθνούς ετήσιου συμβουλευτικού forum “Πολιτιστικές Διαδρομές” του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα διεξαγόταν μεταξύ 7-9 Οκτωβρίου 2020 στα Χανιά. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, εξαιτίας των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του covid-19, το forum μετατέθηκε για τις 5-7 Οκτωβρίου 2022.
Από τη μεριά της η κα Αγγελοπούλου δήλωσε ενθουσιασμένη με τον χώρο, είχε πολλές ερωτήσεις για τα αντικείμενα και τις ιστορικές φωτογραφίες που κοσμούν το Καφέ “Κήπος”, ενώ ανέσυρε και παιδικές μνήμες, την ίδια να επισκέπτεται τον “Κήπο” με τον πατέρα της!».

Η συμβολή του Τύπου στην Επανάσταση
Η πρόταση του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννης & Ελένης Γαρεδάκη και του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, η οποία έχει κατατεθεί ήδη από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Ινστιτούτου, επίκουρο καθηγητή στο ΑΠΘ Αντώνη Σκαμνάκη στη συνάντηση που είχε διοργανώσει η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων στις 27 Μαΐου, αναφέρει:
«Το «Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου» και το «Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και ΕλένηΓαρεδάκη» σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ, το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστήμιου προτείνουν την διοργάνωση, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της Περιφέρειας Κρήτης, τριήμερου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Η συμβολή του Τύπου στην εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821». Το συνέδριο θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα Αγία Σοφία) και στο Μουσείο Τυπογραφίας και θα περιλαμβάνει 5 ενότητες με προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό εφόσον οι πρώτες ελληνικές εφημερίδες αλλά και τα τυπογραφεία άνθησαν κυρίως στα κέντρα της ελληνικής διασποράς. Ταυτόχρονα με τις ενότητες των ομιλιών θα υπάρξουν παράλληλες δράσεις και συγκεκριμένα α) Έκθεση Τύπου στο Μουσείο Τυπογραφίας και β) Εργαστήριο με θέμα «Οι εμφύλιοι πόλεμοι και τα δάνεια του Αγώνα: Οι επιπτώσεις στησυγκρότηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους».
Είναι αυτονόητο ότι η σκέψη μας μπορεί να εμπλουτιστεί κατά την επόμενη περίοδο όπου θα συγκροτηθεί η οργανωτική και επιστημονική επιτροπή. Τέλος προτείνουμε την έκδοση των Πρακτικών του συνεδρίου τα οποία θα συμβάλλουν στην περαιτέρω έρευνα και μελέτη. Χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου θα είναι ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων».

Το συνέδριο θα περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:
α) Το ιστορικό πλαίσιο της Επανάστασης: Κοινωνικές και οργανωτικές προϋποθέσεις- ΗΚρήτη στην επανάσταση του 1821
β) Οι ελληνικές κοινότητες της διασποράς και οι εφημερίδες της προεπαναστατικής περιόδου
γ) Η συμβολή των ελληνικών Τυπογραφείων στη συγκρότηση της Εθνικής συνείδησης
δ) Οι εφημερίδες της επαναστατικής περιόδου και η συμβολή τους στον Αγώνα
ε) Η συγκρότηση του Ελληνικού κράτους και η ελευθερία του Τύπου.

Το Ναυτικό Μουσείο
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 στα Χανιά η Πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη μαζί με μέλη της Ολομέλειας της Επιτροπής και τοπικούς φορείς, επισκέφτηκαν το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, που αποτελεί ένα από τα εννέα Μουσεία της Περιφέρειας, που συμμετέχουν στην “Πρωτοβουλία 1821-2021”. Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό Δ.Τ. του Ναυτικού Μουσείου «Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Πετράκης υποδέχθηκε τους Επισκέπτες και τους ξενάγησε στους χώρους του Μουσείου μας. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στους χώρους Μουσείου μας, η κα. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και τα Μέλη της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα εκθέματα και να δουν στο εργαστήριο πως κατασκευάζονται μοντέλα πλοίων με πρωτογενή υλικά. Επίσης, υπήρξε ενημέρωση για την προετοιμασία της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο, που στεγάζεται η Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής (Νεώριο MORO) με θέμα “Το Ένδοξο Ναυτικό στο 1821” και υπόσχεση ότι θα προβληθεί η Επέτειος των 200χρόνων Ανεξαρτησίας με τον βέλτιστο τρόπο».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.