Μουσείο Τυπογραφείας

Πρόστιμα για αισχροκέρδεια στις μάσκες στα Χανιά

Σε κυρώσεις σε βάρος εταιρείας που διακινούσε χειρουργικές μάσκες σε εξωπραγματικές τιμές και στα Χανιά, προχώρησε το Υπουργείο, μετά και από σχετικό δημοσίευμα των “Χ.Ν.” Για το θέμα κινητοποιήθηκε άμεσα ο Σύλλογος Φαρμακοποιών Ν. Χανίων απευθυνόμενος στην Ομοσπονδία του, η οποία έλεγξε την καταγγελία και προσέφυγε στις αρχές.

Τιμολόγιο όπου φαίνεται οι αυξημένες τιμές που πωλούσαν στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, εταιρείες χονδρικής σε φαρμακεία στα Χανιά.

Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελία πολίτη στα “Χ.Ν.” είχε δημοσιευτεί η πώληση απλής χειρουργικής μάσκας στην τιμή των 3,50 ευρώ από φαρμακείο των Χανίων. «Διερευνήσαμε την καταγγελία που πολύ σωστά αναδείξατε ως εφημερίδα και βρήκαμε τα τιμολόγια αγορών, ενημερώσαμε την Ομοσπονδία και αυτή το Υπουργείο που επέβαλλε πρόστιμο στην εταιρεία που πουλούσε στα φαρμακεία σε πολύ μεγάλες τιμές. Πλέον αυτό άλλαξε και είναι υποχρέωση των φαρμακείων να αναρτούν τα τιμολόγια σε συγκεκριμένη πλατφόρμα και το υπουργείο ενημερώνεται άμεσα. Ετσι σε σύγκριση με το πρώτο διάστημα έχουν συγκρατηθεί οι τιμές. Πλέον απαγορεύεται να πουλάς σε τιμές μεγαλύτερες από αυτές που πουλούσες το Φεβρουάριο» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών κ. Μανώλης Κατσαράκης.
Ο Σύλλογος έχει δώσει οδηγίες στα μέλη του να μην αγοράζουν προϊόντα σε τέτοιες τιμές και στους πολίτες συνιστά όταν διαπιστώνουν ακριβές τιμές να απευθύνονται σε αυτόν ώστε να διερευνά την υπόθεση. «κτός από το περιστατικό που γράψατε στην εφημερίδα σας είχαμε και άλλο όπου πουλήθηκαν μάσκες στην τιμή των 2,50 ευρώ η μια. Το ψάξαμε και πραγματικά ο φαρμακοποιός είχε αγοράσει πολύ ακριβά. Ο πολίτης αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν ο φαρμακοποιός που αισχροκερδούσε αλλά αυτός που πωλούσε χονδρικά» σημειώνει ο πρόεδρος του σωματείου.

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Μια ιδιαιτερότητα της εποχής είναι η αύξηση της κατανάλωσης όλων των φαρμάκων και όχι μόνο των προστατευτικών μέσων που συνδέονται με την πανδημία. Εξηγώντας την κατάσταση αυτή ο κ. Κατσαράκης λέει πως «είναι η ανασφάλεια του κόσμου. Ζητάνε ακόμα και τα φάρμακα των συνταγών του επόμενου μήνα. Όχι γιατί δεν έχουν αλλά βλέποντας κάποιους άλλους να παίρνουν περισσότερα πράγματα θεωρούν ότι δεν θα βρουν στο μέλλον! Εμείς καθησυχάζουμε τον κόσμο, ξέροντας πως λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα καθώς δεν μπορείς και να δώσεις διπλάσιες ποσότητες. Όλη αυτή η διαχείριση ήταν πολύ έντονη για όλους μας και του προσωπικού μας».

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Σε σύγκριση με τις πρώτες ημέρες που υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις εκνευρισμός και ένταση ακόμα και στα φαρμακεία η κατάσταση πλέον έχει ομαλοποιηθεί. «Δεν ήταν εύκολο για όλους να μπούμε σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Αναρτήσαμε αφίσες, μοιράσαμε φυλλάδια στον κόσμο για να είναι ενημερωμένος. Έπρεπε να δούμε και θέματα λειτουργίας του φαρμακείου πως θα τηρούνται οι αποστάσεις και πως θα μπαίνει ο κόσμος μέσα. Πήραμε μέτρα ατομικής ασφαλείας, προστατευτικά μέτρα ώστε να είμαστε όλοι καλά καθώς πέρα από τους ασθενείς μπορεί να έχουμε και ασυμπτωματικούς. Για αυτό και τα φαρμακεία στο βαθμό που τους αναλογούν ήταν στην πρώτη γραμμή της πρωτοβάθμιας υγείας και συμβουλευτικά και παροχή υπηρεσιών» επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου τονίζοντας το σημαντικό του ρόλο στην πρωτοβάθμια υγεία με καθημερινή προσωπική επαφή και συμβουλευτική, συνεχή παροχή υπηρεσιών, εξασφάλιση των αυξημένων ποσοτήτων φαρμάκων τα οποία απαιτούνται για την κάλυψη της συνταγογράφησης και της ζήτησης. Πέρα από τα φυλλάδια, τις οδηγίες, την αύξηση των μέτρων προστασίας μέσα στα φαρμακεία, αυξήθηκε σημαντικά και ο αριθμός εφημερευόντων φαρμακείων για τις απογευματινές και βραδινές ώρες σε επίπεδο Νομού, ενώ υπήρξε και άρνηση της πώλησης των test ανίχνευσης του κορονοϊου, «γιατί ο στόχος δεν είναι η πώληση προϊόντων που δεν έχουν την απαιτούμενη αξιοπιστία και χρησιμότητα, παρότι ο τζίρος στο φαρμακείο καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 50%. Το Φαρμακείο, εν μέσω πανδημίας και μέσα σε δύσκολες συνθήκες εργασίας και εφοδιασμού, καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες των πολιτών και να υπηρετήσει αδιάλειπτα από την πρώτη γραμμή την Κοινωνία» καταλήγει ο κ. Κατσαράκης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.