Μουσείο Τυπογραφείας

Πώς ένα παρατηρητήριο έκκλησης ραδονίου θα προειδοποιούσε για σεισμούς στην Κρήτη

Τη δυνατότητα να δημιουργηθεί στην δυτική Κρήτη παρατηρητήριο έκκλησης ραδονίου, ενός φυσικού φαινομένου που είναι γενικώς αποδεκτό ως πρόδρομο φαινόμενο σεισμού, σε πηγές που πρόσφατα έχουν αναλυθεί, προτείνει ο Καθηγητής Μανόλης Μανούτσογλου, Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης

Συγκεκριμένα σε άρθρο του Σεισμικότητα και ραδόνιο, αναφέρεται:
«Ακούμε τους ειδικούς»! είναι μια φράση που τον τελευταίο καιρό έχουμε στην πράξη εμπεδώσει. Γιατί τους ειδικούς? Γιατί αυτοί σε αντίθεση με άλλους δεν προσπαθούν να μας πείσουν μόνο με τις απόψεις τους, αλλά παραθέτουν δεδομένα/στοιχεία που μπορεί μεν κανείς να τα κριτικάρει αλλά δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Πόσοι ειδικοί υπάρχουν? Πολλοί! σε διάφορους τομείς. Όλοι θα θυμόμαστε σε παλιότερες εποχές όταν μετά από έναν σεισμό παρήλαυναν οι σεισμολόγοι και έλεγε ο καθένας την επιστημονική του άποψη, για το ίδιο φυσικό φαινόμενο. Όλα αποδεκτά για καταστροφικά φαινόμενα, για δεκαετίες στην χώρα μας, μέχρι τον σάλο που προκάλεσε η καταδίκη, στην γείτονά μας Ιταλία, μελών της «Επιτροπής Μεγάλων Κινδύνων», στο σύνολό τους επτά, για τον φονικό σεισμό που είχε σημειωθεί στην πόλη Ακουίλα στις 6 Απριλίου του 2009, τον σεισμό για τον οποίον οι επιστήμονες «Δεν καταδικάσθηκαν επειδή δεν προέβλεψαν τον σεισμό, αλλά επειδή καθησύχασαν υπερβολικά τους κατοίκους», όπως μετέδωσε τότε και στην ελληνική η DW.
Από τότε το τηλεοπτικό τοπίο άρχισε να αλλάζει! Για όλες και όλους εκείνους που με περισσή ευφράδεια και χωρίς στοιχεία ήταν έτοιμοι να εκφράσουν την άποψή τους δημόσια, υπήρξε ένα «βαρύ» δεδικασμένο και σε μικρό χρονικό διάστημα ξεκινήσαμε να ακούμε για κάθε σεισμό όχι τους ειδικούς αλλά ΤΟΝ ειδικό, τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Οπότε το φαινόμενο «Τσιόδρα» δεν είναι ούτε πρωτόγνωρο ούτε μοναδικό: ως κοινωνία είχαμε και προετοιμαστεί και προπονηθεί.
Επανέρχομαι στους σεισμούς που το τελευταίο διάστημα μας ταλαιπωρούν στην Κρήτη. Λίγο πριν το lockdown, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το «3ο Επιστημονικό Forum για τη Μείωση της Διακινδύνευσης από Καταστροφές στην Ελλάδα» (https://edcm.edu.gr/en/hdrrf-2020/3o-forum) Στο Forum αυτό, παρουσία όλων των ειδικών παρουσιάστηκε και η δυνατότητα να δημιουργηθεί στην δυτική Κρήτη παρατηρητήριο έκκλησης ραδονίου, ενός φυσικού φαινομένου που είναι γενικώς αποδεκτό ως πρόδρομο φαινόμενο σεισμού, σε πηγές που πρόσφατα έχουν αναλυθεί (https://tuc.academia.edu/EmmanuilManoutsoglu) . Μικρό το κόστος του εγχειρήματος, θα μπορούσε να αποδειχθεί τεράστια η ανταπόδοσή του. Αφού οι ντόπιοι άρχοντες δεν έχουν χρόνο να ακούσουν την 15λεπτη ομιλία, την παραθέτω παρακάτω να την ακούσει ο απλός κόσμος, να ακούσει έναν άλλον ειδικό, εκτός και εάν υπάρχουν ειδικοί και «ειδικοί».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.