Μουσείο Τυπογραφείας

Πολιτισμός με… εκπτώσεις στα Χανιά

Χωρίς προσανατολισμό στην παραγωγή πολιτισμού, βασικές υποδομές και διευκολύνσεις στους συντελεστές των συναυλιών – παραστάσεων και χωρίς αγορά και διάθεση δωρεάν στους δημότες ποιοτικών εκδηλώσεων, φαίνεται πως θα πορευτεί το καλοκαίρι της πανδημίας η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ., την ίδια στιγμή που τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού όσο και αυτοδιοικητικοί οργανισμοί ανά τη χώρα, επενδύουν χρήματα και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξουν την καλλιτεχνική δημιουργία και την παρουσία του κοινού στα θεάματα.
Ενδεικτικό ως προς αυτό είναι πως το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε, πέραν την πάγιας επιχορήγησης, τη διάθεση ενός επιπλέον ποσού στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., μεταξύ αυτών και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, προκειμένου να οργανώσουν δράσεις σε αρχαιολογικούς χώρους έχοντας τη δυνατότητα να μην βάλουν εισιτήριο.
Στην ίδια κατεύθυνση, το Υπουργείο έδωσε ένα κονδύλι ύψους 1.350.000 ευρώ στις Περιφέρειες, προκειμένου να διατεθεί σε Δήμους για συναυλιακές εκδηλώσεις εντός του καλοκαιριού. Ειδικότερα για την Περιφέρεια Κρήτης το ποσό που διατέθηκε ανέρχεται σε 100.000 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι με τα χρήματα αυτά οι Δήμοι θα μπορούσαν να προσελκύσουν ευκολότερα κάποια αξιόλογα μουσικά σχήματα προσφέροντάς τους δωρεάν τους χώρους των εκδηλώσεων ή ακόμα και να αγοράσουν κάποια συναυλία για να τη χαρίσουν, χωρίς εισιτήριο, στο κοινό. Ακόμα, όμως, και χωρίς την έκτακτη αυτή επιχορήγηση κάποιοι Δήμοι και Δημοτικοί Οργανισμοί, όπως ο Δήμος Πειραιά και ο Ο.Π.Α.Ν., αποφάσισαν λόγω της δύσκολης συγκυρίας να προσφέρουν εντελώς δωρεάν σε όποιο καλλιτεχνικό σχήμα το επιθυμεί το “Βεάκειο” θέατρο. Παράλληλα, προσφέρουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση ηχοφωτιστική κάλυψη, υπηρεσίες ταξιθεσίας και καθαριότητας, απολυμαντικά κ.λπ. Ίδια στάση τηρεί και ο Δήμος Αθηναίων που προσφέρει στα μουσικά σχήματα δωρεάν την “Τεχνόπολη” μαζί με τις απαιτούμενες υποδομές (εξέδρα, ηχητικό και φωτιστικό εξοπλισμό, μπαριέρες κ.ά.) και προσωπικό.

Η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ.
“Κόντρα” στην τάση αυτή, που επιδιώκει να διευκολύνει τη διοργάνωση εκδηλώσεων στηρίζοντας ουσιαστικά τους καλλιτέχνες και δίνοντας, σε αρκετές περιπτώσεις, την ευκαιρία στον κόσμο να ψυχαγωγηθεί χωρίς να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ αποφάσισε με κάποιες… εκπτώσεις να μείνει πιστή στη “γραμμή” της οικονομικής εκμετάλλευσης του θεάτρου της Ανατολικής Τάφρου.
Έτσι τα σχήματα που θα θελήσουν φέτος να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στα Χανιά, με μειωμένη αισθητά τη χωρητικότητα του θεάτρου λόγω των μέτρων, θα πληρώσουν για κάθε ημέρα 350 ευρώ (+ΦΠΑ) έναντι 750 (+ΦΠΑ) που πλήρωναν πέρυσι. Βεβαίως, για δωρεάν διευκολύνσεις στην παραγωγή που παρέχουν σε άλλους Δήμους (φωτισμούς, ηχητικά κ.λπ.), ούτε λόγος.
Με άλλα λόγια, η πολιτιστική πολιτική της ΚΕΠΠΕΔΗΧ -ΚΑΜ, σε αυτό το ιδιαίτερο καλοκαίρι της πανδημίας, φαίνεται πως θα εξαντληθεί στο γνώριμο “ενοικιαστήριο” που βγαίνει για την Ανατολική Τάφρο, ενώ σε ό,τι αφορά τη στήριξη των καλλιτεχνών, αντί να επενδύσουν σε αυτούς ζητούν… “εθελοντές πολιτισμού”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν στη σχετική ανακοίνωση που έβγαλαν τον περασμένο Μάιο.
Το ερώτημα βεβαίως δεν είναι αν ο Δήμος Χανίων, ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της Κρήτης κι ένας από τους πιο εύρωστους οικονομικά Δήμους του νησιού, μπορεί να “σηκώσει” οικονομικά μια υποστηρικτική πολιτική προς την καλλιτεχνική δημιουργία και την προσφορά δωρεάν ψυχαγωγίας στο κοινό.
Το ερώτημα είναι γιατί μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν τόλμησε να βγει μπροστά, χαράσσοντας μια ουσιαστική πολιτική, και επέλεξε τη διαχειριστική λογική των “εκπτώσεων” και του “εθελοντισμού”…

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.