Μουσείο Τυπογραφείας

Πολεμικό Μουσείο Χανίων

Κύριε διευθυντά,
σε επιστολή μου στα “Χ.ν.” στις 25/2/2016, ανέφερα ότι είχα παρακολουθήσει σε δελτίο ειδήσεων τοπικού καναλιού, ρεπορτάζ σχετικά με το Πολεμικό Μουσείο Χανίων, την επαναλειτουργία του και την πιθανή μετεγκατάστασή του και θα ήθελα να το σχολιάσω.
Γιατί αυτό που προσφέρει, εκτός από τη φύλαξη των εκθεμάτων διδάσκει και ιστορία που στις μέρες μας πρέπει να γνωρίζουμε, γιατί βλέπουμε ότι γίνονται ακόμη και κάποιες ενέργειες στην κοινωνία μας για παραποίηση της ίδιας της ιστορίας και των διδαγμάτων από τη γνώση της και μελέτης της, που είναι αναγκαία για να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας που δημιουργείται από την ιστορία μας, τους παλαιούς μας και εμάς.
Σε όλα αυτά τα παραπάνω, εκτός από το να σπουδάσουμε την ιστορία για να την μάθουμε, σε αυτό συμβάλλει και προσφέρει και ένα Πολεμικό Μουσείο σωστά οργανωμένο με σημασιολογική αναφορά στα εκθέματα που θα συμπληρώνονται από ανάλυση ιστορικών γεγονότων και περιόδων που αντιπροσωπεύουν, και μάλιστα σε έναν τόπο όπως η Κρήτη μας, η Ελλάδα μας, τα Χανιά μας, με τα τόσο πλούσια ιστορικά γεγονότα και της νεότερης ιστορίας μας, τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε και σήμερα, είναι πολύ αναγκαίο να είμαστε καλοί γνώστες της.
Κατά τη γνώμη μου λοιπόν θεωρώ ότι είναι άστοχη η πρόταση – σκέψη(;) του Δήμου Χανίων στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ για πιθανή μετεγκατάσταση του Πολεμικού Μουσείου Χανίων στο αρχαίο φρούριο στην Απτέρα, στα Μεγάλα Χωράφια, και να απομακρυνθεί από το κέντρο των Χανίων που είναι τώρα (χωρίς να λειτουργεί…) στην οδό Τζανακάκη στον παλαιό ιταλικό στρατώνα.
Η απομάκρυνσή του από την πόλη θα έχει σαν αποτέλεσμα ελάχιστοι να το επισκέπτονται -μόνο οι επισκέπτες των Απτέρων- γιατί για να φθάσεις εκεί θα χρειαστεί 1,5 ώρα πήγαινε έλα με δικό σου μέσον ή ΤΑΧΙ, λεωφορείο. Θα είναι μακριά από τους χιλιάδες απλούς Χανιώτες που θα στερηθούν και χιλιάδες απλούς επισκέπτες μαθητές κ.λπ. που θα διαθέσουν μισή ώρα για μια πλήρη επίσκεψη αν παραμείνει εκεί που είναι τώρα. Από όσα γνωρίζω όλα τα σπουδαία Μουσεία, βρίσκονται μέσα στις πόλεις για να είναι προσιτά και εύκολα επισκέψιμα όλο τον χρόνο.
Οσο για τους λόγους που το Πολεμικό Μουσείο Χανίων δεν λειτουργεί κάποια χρόνια τώρα, δεν ακούγονται πολύ σοβαροί επειδή χρειάζεται το κτήριο συντήρηση και επισκευή που έχει επιδεινωθεί η κατάστασή του λόγω της εγκατάλειψής του. Αλλωστε το Φρούριο στην Απτέρα για να μετατραπεί σε μουσείο που είναι μόνο πέτρινοι τοίχοι, θα χρειαστεί πολύ πολλαπλάσια κοστολόγια.
Θεωρώ ότι το Πολεμικό Μουσείο Χανίων εμπλουτισμένο με πολλά εκθέματα που υπάρχουν, μπορεί να προσφέρει πολλά σε γνώση και διδάγματα στην κοινωνία μας και τους χιλιάδες απλούς Χανιώτες και επισκέπτες των Χανίων, πρέπει να παραμείνει στο κέντρο της πόλης, για να είναι εύκολα και ανέξοδα προσιτό και η απομάκρυνσή του θα είναι βλάβη για την πλειοψηφία των πολιτών, όπως βλάβη είναι που παραμένει κλειστό ένα ιστορικό μουσείο στον τόπο που ξεκίνησαν και πρέπει να διδάσκονται τόσο σπουδαία ιστορικά γεγονότα και της νεότερης ιστορίας μας που και σήμερα μας επηρεάζουν.

Ευχαριστώ
Ανδρέας Σγουράκης
Υστερόγραφο σημερινό:
Ποιος είναι τελικά ο σχεδιασμός για την επαναλειτουργία του Πολεμικού Μουσείου; Υπάρχει… Γιατί να μην επαναδιοργανωθεί τώρα εκεί που ήταν;
Ανδρέας Σγουράκης

1 σχολιο

  • [HLIAS] ~ ~ ~ Απάντηση

    ΤΙ ΛΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΑΝΔΡΕΑ, ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ? ΕΔΩ ΕΧΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.