Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πλαστικό μπουκαλομάνι και ΦΠΑ

Κύριε διευθυντά,
τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσεως συνιστούν τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Ας περιοριστούμε στα πλαστικά μπουκάλια, που προκύπτουν στο όνομα της «ευκολίας» υπερκατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού. Θα μου δικαιολογηθείτε, υπάρχει ανακύκλωση. Η εμπειρία δείχνει πως η συλλογή και ανακύκλωση ακόμα και όσων μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού καταλήγουν στους μπλέ κάδους και είναι καθαρά, δεν είναι οικονομικά ελκυστική.
Δεν έχουμε τα κότσια δια μιας να απαγορεύσουμε την πώληση εμφιαλωμένου νερού σε πλαστικά μπουκάλια; Ας αναζητήσουμε πολιτικές αποθάρρυνσης της υπερκατανάλωσής του συγκεκριμένου προϊόντος. Το νερό είναι όντως πρώτη ανάγκη, όχι κατ’ ανάγκην το εμφιαλωμένο σε πλαστικά. Δυνατότητες προσφέρει και ο ΦΠΑ. Σήμερα, τα εμφιαλωμένα νερά (σε πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι) έχουν ΦΠΑ 13%. Να σκεφτούμε σενάρια διαφοροποίησης του ΦΠΑ, κατά το είδος του μπουκαλιού. Να ανεβάσουμε τον ΦΠΑ για εμφιαλωμένο νερό σε πλαστικό (στο 24%) και να τον κατεβάσουμε για εμφιαλωμένα σε γυάλινο μπουκάλι, στο 6%, η ακόμα και στο 0% (απαλλαγή). Θα είναι ένα περιβαλλοντικό μήνυμα συμβατό με τη λαϊκή σοφία του «Κάλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε».
Προτείνω να ενσωματώσουμε τέτοιες ιδέες στην προαναγγελθείσα νομοθετική πρωτοβουλία για «απόσυρση(;) κάποιων πλαστικών μιας χρήσης».

Σάκης Γαλιγάλης
agali15669@gmail.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

3 Comments

  1. Πολίτες έχουν προτείνει την εγκατάσταση καλαίσθητων δημοτικών κρηνών σε διάφορα σημεία της πόλης!
    Συμμερίζομαι τις ανησυχίες σας!
    Kάτι πρέπει να γίνει!!

  2. Πολλά, πάρα πολλά, μα πάρα πολλά πράγματα μπορεί να σκεφτεί κανείς για αποθάρρυνση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού σε πλαστικά μπουκάλια (περιέκτες). Να μερικά:
    α. Απαγόρευση παραγωγής και πώλησης νερού εμφιαλωμένου σε μικρές συσκευασίες, όγκου μικρότερου των π.χ. 3,0 λίτρων.
    β. Αυστηρό έλεγχο της ποιότητας του νερού στις βρύσες δημοτικών δικτύων ύδρευσης από την Περιφέρεια και την κεντρική κυβέρνηση (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος), με ενεργοποίηση των προβλεπόμενων ποινικών και άλλων ευθυνών, σε περιπτώσεις διαπίστωσης αποκλίσεων από τις προδιαγραφές.
    γ. Χρηματοδότηση Δήμων για εγκατάσταση και λειτουργία Μονάδων αυτόματης παραγωγής και πώλησης πόσιμου νερού (Τεχνολογία Ανεστραμένης Ώσμωσης). Η χρηματοδότητση μπορεί να επεκτείνεται και στις λειτουργικές δαπάνες αυτών των Μονάδων, ώστε η πώληση του πόσιμου νερού, ιδανικά, να γίνεται δωρεάν (χωρίς κερματοδέκτη).
    δ. Υποχρέωση των Δήμων για έντονη προβολή (τουλάχιστον στο διαδικτυακό τόπο του Δήμου) της δυνατότητας ικανοποίησης των αναγκών σε πόσιμου νερού από δημοτικά δίκτυα, από Μονάδες αυτόματης παραγωγής και πώλησης πόσιμου νερού και από ελεγχόμενες δημόσιες πηγές.

  3. Εκτιμώ το ενδιαφέρον και τις προτάσεις σας!Το πρακτικό ζήτημα είναι πως θα δρομολογηθούν οι όποιες λύσεις!
    Κοιτάξτε π.χ πόσα πλαστικά χρησιμοποιούνται στις καντίνες που μισθώνει ο δήμος κάθε χρόνο.Εκεί όλα προσφέρονται σε πλαστικά(φιάλες,ποτήρια,φλυτζάνια κλπ).
    Έχουμε προτείνει στον Δήμο Χανίων να ζητά πολύ μικρότερο μίσθωμα από όσους μισθωτές παύσουν να χρησιμοποιούν πλαστικά στις καντίνες!
    Όμως η κατάσταση δυστυχώς συνεχίζεται ίδια και απαράλλαχτη τόσα χρόνια!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα