Μουσείο Τυπογραφείας

Πλαφόν για φωτοβολταϊκα πάρκα σε αγροτεμάχια ζητούν οι γεωτεχνικοί

Photovoltaika-AgrotisΔιαστάσεις χιονοστιβάδας, σύμφωνα με το agronews, παίρνουν οι αιτήσεις πολιτών για χαρακτηρισμό της κατηγορίας γεωργικής γης που ανήκουν τα αγροτεμάχιά τους δεδομένου ότι πρόθεσή τους είναι να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση που αυτά χαρακτηριστούν ως «απλή γεωργική γη», ανοίγοντας τον δρόμο για την αλλαγή χρήσης της με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς του δημοσίου το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε κάποιες περιοχές της χώρας υπάρχουν αγροκτήματα τοπικών κοινοτήτων που τείνουν να εξαφανιστούν από τον χάρτη καθώς ο ρυθμός των αιτήσεων γι αυτά είναι καταιγιστικός.

Για το λόγο αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) προτείνει άμεσα το Υπ.Α.Α.Τ, με το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, να παρέμβουν νομοθετικά και να θέσουν μέγιστο ποσοστό έκτασης στην αλλαγή χρήσης της γεωργικής γης – όχι μόνο της υψηλής, αλλά και της απλής και μέσης- τόσο σε επίπεδο αγροκτήματος της Τοπικής Κοινότητας ή Δημοτικής Κοινότητας, όσο και σε επίπεδο της συνολικής έκτασης των αγροκτημάτων ενός Δήμου, αλλά και Περιφερειακής Ενότητας. Μάλιστα, τονίζει ότι «όταν ένα κομμάτι γεωργικής γης αλλάξει χρήση δεν έχει επιστροφή και είναι πρακτικά ανέφικτο να επιστρέψει στην προτεραία κατάσταση. Πόσο μάλλον όταν η αλλαγή χρήσης του συνοδεύεται από επιχωματώσεις με χαλίκια και άλλα αδρανή υλικά, από εγκατάσταση μεγάλων μεταλλικών κατασκευών που εδράζονται σε μεγάλες βάσεις από τσιμέντο, κ.λ.π».

1 σχολιο

  • [Νάστος Βασίλης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Τα πάρκα θά πρέπει νά γίνουν σέ κάποιο υψόμετρο σέ πετρώδεις έδαφος μηδενικής παραγωγικότητας αλλά αυτά κάποιοι τα χαρακτηρίζουν δασικά επειδή έχουν πουρνάρια καί οι υπόλοιποι ηλίθιοι φυτεύουν πεύκα στην Αθήνα

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.