Μουσείο Τυπογραφείας

Πέντε είδη καρχαρία υπό προστασία

Πέντε είδη καρχαρία και το διαβολόψαρο θα προστατεύονται διεθνώς σύμφωνα με συνθήκη που τέθηκε χθες Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου σε ισχύ.

Η συνθήκη θέτει περιορισμούς στο εμπόριο κρέατος ή πτερυγίων καρχαρία, τα οποία αποτελούν συστατικό μιας παραδοσιακής και ιδιαιτέρως δημοφιλούς σούπας στην Κίνα και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Αιτία αυτής της θετικής εξέλιξης είναι το ανελέητο κυνήγι των παραπάνω ειδών που μεταφράζεται στη θανάτωση 100 εκατομμυρίων καρχαριών κάθε χρόνο. Από την άλλη πλευρά μόλις πέντε άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο της ζωή τους από επιθέσεις καρχαριών κι αυτό διότι τα θαυμαστά ψάρια μας μπερδεύουν για φώκιες.

Εκτός από το κρέας και τα πτερύγια, τα οποία συχνά ακρωτηριάζονται και το ψάρι απορρίπτεται ζωντανό στη θάλασσα για να πεθάνει από αιμορραγία, χρησιμοποιείται και το λάδι από το συκώτι.

Σύμφωνα με την επίσημη “Κόκκινη Λίστα” των απειλούμενων ειδών ένα στα τέσσερα είδη καρχαρία απειλείται σήμερα με εξαφάνιση, ενώ οι περιορισμοί στο εμπόριο των έξι συγκεκριμένων ειδών είχαν συμφωνηθεί πέρυσι στο πλαίσιο της σύμβασης CITES, η οποία διέπει το διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών.

Μάλιστα, η νέα συμφωνία προβλέπει ότι οι οι χώρες που εξάγουν ή εισάγουν προϊόντα καρχαρία πρέπει να σέβονται τα όρια αλιείας και να εκδίδουν πιστοποιητικά νόμιμης αλιείας για τα εμπορεύματα, αλλιώς θα τους επιβάλλονται εμπορικές κυρώσεις.

Τα είδη που προστατεύονται με τη νέα συνθήκη περιλαμβάνουν:

*Το διαβολόψαρο (δύο είδη του γένους Manta), το μεγαλύτερο σαλάχι του κόσμου. Δεν θεωρείται βρώσιμο είδος, ωστόσο οι πλάκες που χωρίζουν τα βράγχιά του χρησιμοποιούνται στην κινέζικη παραδοσιακή ιατρική.

*Τρία είδη σφυροκέφαλου καρχαρία.

*Τη λάμνα (Lamna nasus), είδος που απαντάται και στη Μεσόγειο

*Και το μεγαλοπτερυγοκαρχαρία (Carcharhinus longimanus), o οποίος θανατώνεται από τους Ασιάτες για τα πτερύγιά του.

—Δεν προσχώρησαν όλοι στη συνθήκη

Ορισμένες χώρες-μέλη της CITES δήλωσαν πάντως ότι δεν αποδέχονται τους περιορισμούς και θα συνεχίσουν έτσι να συνεχίσουν το εμπόριο των εν λόγω ειδών, μόνο όμως μεταξύ τους: Δανία (εκ μέρους της Γροιλανδίας), Καναδάς, Γουιάνα, Ιαπωνία, Ισλανδία και η Υεμένη.

Τουλάχιστον η συμφωνία θα τηρηθεί από την Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πτερυγίων καρχαρία που πωλούνται για σούπα.

Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο, οι πωλήσεις πτερυγίων καρχαρία στη χώρα έχουν μειωθεί σημαντικά.

Αρκετές αλυσίδες ξενοδοχείων έχουν πάψει να σερβίρουν σούπα με πτερύγια και αρκετές αεροπορικές εταιρείες αρνούνται να τα μεταφέρουν.

Πηγή: www.econews.gr 

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.