Μουσείο Τυπογραφείας

Παρέμβαση για την οδική ασφάλεια από τους “Ποδηλάτρεις”

Ανώφελη κρίνουν οι “ΠοδηΛάτρεις” την αλλαγή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τονίζοντας ότι θα αρκούσε η πιστή εφαρμογή του υφιστάμενου ΚΟΚ.

Aυτό αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υπουργούς Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης Παιδείας και Υγείας. Η επιστολή συντάχθηκε με αφορμή τα αυξημένα τροχαία που καταγράφονται στα Χανιά, με τους ΠοδηΛάτρεις να διαπιστώνουν – μεταξύ άλλων – πως, πρέπει να εστιάσει η Πολιτεία σε τέσσερα σημεία, για να εφαρμοστεί σωστά ο ΚΟΚ: «α) ο έλεγχος της εφαρμογής του θα επαφίεται στις ίδιες υπηρεσίες που (δεν) το πράττουν και σήμερα, β) η κατάσταση των οδών και της σήμανσης διέπεται από τον υπάρχοντα παραλογισμό και έλλειψη συντήρησης / διορθώσεων, γ) το νομικό πλαίσιο θεωρεί τις τροχαίες παραβάσεις πταίσματα, δ) η (ανύπαρκτη) κυκλοφοριακή εκπαίδευση ακυρώνεται από την βιωματική καθημερινότητα της αυθαιρεσίας (των οδηγών) και της αδιαφορίας (των Αρχών)». Τονίζοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν πεζοί και ποδηλάτες, η Συλλογικότητας παρατηρεί ότι «η κατάσταση των υπαρχόντων δρόμων /πεζοδρομίων και η σήμανση είναι προβληματική». Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «ως ποδηλάτες το βιώνουμε όταν κινδυνεύουμε από τις λακκούβες, τα σαμαράκια, κλπ. Με την μικρή μας ταχύτητα μπορούμε πιο εύκολα να διαπιστώσουμε τις εγκληματικές κακοτεχνίες (π.χ. 1: τα κανάλια από τις οπτικές ίνες δημιουργούν επικίνδυνες λακκούβες 2: όταν εκτελούνται έργα μπήγουν σιδερόβεργες!!!!! στην άσφαλτο – ώστε να σουβλιστούν οι δικυκλιστές…)». «Αυτά ποιος τα ελέγχει / συντηρεί;», διερωτούνται οι ΠοδηΛάτρεις, καταλήγοντας ότι οι έλεγχοι είναι «αποσπασματικοί και απρόθυμοι». Αναφορικά με το έλλειμμα παιδείας των ελλήνων οδηγών, οι ΠοδηΛάτρεις υπουστηρίζουν πως «η παιδεία δεν διδάσκεται αλλά αποκτάται. Δεν αποκτάται με ζωγραφιές για την οδική ασφάλεια, ούτε με ομιλίες. Το παιδάκι που βλέπει καθημερινά όταν πηγαίνει στο σχολείο τις κακές συμπεριφορές ακόμα και των γονιών του, την αδιαφορία των αρμοδίων και την κατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων ΑΥΤΗ την παιδεία αποκτά. Το μεγαλύτερο και καθημερινό άγχος των γονιών δεν είναι οι σχολικές επιδόσεις αλλά αν θα γυρίσει το παιδί σώο στο σπίτι». Συνεπώς αυτό που πτουρίνοθν είναι «κατ’ αρχήν να απαιτήσετε να εφαρμόζεται μέχρι κεραίας ο ΚΟΚ πέριξ των σχολείων. Ας γίνουν οι δρόμοι τριγύρω από τα σχολεία οάσεις και υπόδειγμα κυκλοφοριακών συνθηκών».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.