Μουσείο Τυπογραφείας

Παπαδογιάννης στα “Χ.ν.”: Βούληση για νέο μοντέλο διοίκησης (video)

«Ο Δήμος Χανίων δεν μπορεί να διοικηθεί από μια μικρή, κλειστή ομάδα», επισημαίνει ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού “Η απάντηση… Τα Χανιά μας” Aρης Παπαδογιάννης τονίζοντας πως, εφόσον εκλεγεί, το δικό του μοντέλο διοίκησης θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση ενός μεγάλου αριθμού ατόμων καθώς και συνεργασίες πέρα από όσους εκλεγούν και όσους ανήκουν στην ομάδα του.

Παράλληλα, μιλώντας στα “Χ.ν.” τονίζει ότι σε “καυτά” θέματα, όπως οι κοινόχρηστοι χώροι και τα σκιάδια, θα προχωρήσει σε αποφάσεις έπειτα από διαβούλευση, ενώ ανοίγει τα χαρτιά του για το κυκλοφοριακό και το Μαρκόπουλο που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής συζήτησης.

• Είδαμε η συνοχή των δημοτικών παρατάξεων να αποτελεί πρόβλημα για τις τελευταίες δημοτικές αρχές. Εχοντας συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό σας πρόσωπα με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές πώς θα αποτρέψετε την επανάληψη ενός τέτοιου σεναρίου;

Είμαι πολύ περήφανος και είναι τιμή για εμένα που αυτοδιοιητικοί και πολίτες με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές, με εμπιστεύτηκαν. Η συμμετοχή της νέας γενιάς μαζί με τους πιο έμπειρους συνθέτουν ένα δυνατό σύνολο. Για τη συνοχή της ομάδας έχει σημασία το μοντέλο διοίκησης που ασκεί ο επικεφαλής. Όταν περιχαρακώνεις τη διοίκηση σε μια μικρή, κλειστή ομάδα τότε δημιουργείς προϋποθέσεις για να υπάρξουν αντιδράσεις από την υπόλοιπη ομάδα η οποία θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο απαξιώνεται. Έχω ξεκαθαρίσει σε όλους τους συνεργάτες μου ότι πάνω από όλα βάζω το ζήτημα της συνοχής και του αλληλοσεβασμού και δεν θα ανεχτώ καμία παρέκκλιση. Το μοντέλο διοίκησης που σκέφτομαι είναι μέσα από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών ο Δήμος να διοικηθεί από πολλά άτομα και δεν εννοώ μόνο αυτούς που θα εκλεγούν. Θα συμμετέχουν οι άνθρωποι που είναι στον συνδυασμό αλλά θα απλωθεί και στις άλλες δημοτικές παρατάξεις, σε συλλογικότητες, φορείς και πολίτες.

• Το κυκλοφοριακό είναι πάντα ψηλά στην προεκλογική ατζέντα αλλά κανένας δήμαρχος μέχρι σήμερα δεν επιχείρησε να το λύσει. Αυτό θα λέγαμε χαρακτήρισε και τη 8χρονη δημαρχία Βιρβιδάκη όπου ως στενός συνεργάτης του εργαστήκατε γι αυτό, συντάχθηκε μια κυκλοφοριακή μελέτη, αλλά δεν εφαρμόστηκε. Τι θα κάνετε τώρα;

Υπάρχει πράγματι μια κυκλοφοριακή μελέτη που εκπονήθηκε και ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Βιρβιδάκη, κόστισε περίπου 400.000 ευρώ και πληρώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Μια μελέτη που έχουν περάσει πολλά χρόνια και κάποια σημεία της οφείλουμε να τα επανεξετάσουμε. Έχω άλλωστε δεσμευτεί για τη δημιουργία γραφείου κυκλοφοριακών θεμάτων καθώς το κυκλοφοριακό είναι ένα δυναμικό ζήτημα. Θεωρούμε λοιπόν ότι δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε μια μελέτη που κόστισε 400.000 ευρώ ξεπερασμένη. Στόχος της ήταν η απομάκρυνση του αυτοκινήτου από το κέντρο και η διευκόλυνση της ροής των αυτοκινήτων. Προέβλεπε κυκλικά δρομολόγια από οικολογικά λεωφορεία, περιφερειακούς χώρους στάθμευσης, δίκτυο ποδηλατόδρομου μήκους 15 χλμ κ.λπ. Ξέρετε πέρα από την κυκλοφοριακή μελέτη, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, τους «Ποδηλάτρεις» και τους μελετητές, είχαμε εκπονήσει μια μελέτη εφαρμογής ποδηλατόδρομου που βρίσκεται στα συρτάρια του Δήμου. Δεσμεύομαι λοιπόν τον πρώτο χρόνο να προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση της μελέτης και τον δεύτερο χρόνο θα την εφαρμόσουμε…

• Αυτή την περίοδο τρέχει από τον Δήμο το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Θα το “παντρέψετε” με αυτά που λέτε;

Δεν απορρίπτουμε ό,τι θετικό γίνεται. Αυτό είναι μια βοήθεια στις μετρήσεις κι ένα στοιχείο που θα δώσουμε στους μελετητές ώστε να επικαιροποιηθεί πιο σύντομα η μελέτη.

• Στο προεκλογικό σας φυλλάδιο διατυπώνεται προτάσεις για αποτελεσματικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών. Θα περίμενε κανείς να αναφερθείτε στα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης. Για παράδειγμα η Πολεοδομία που στενάζει από έλλειψη προσωπικού…

Σήμερα έχουμε καλές πρακτικές που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και βοηθάνε για να ασκήσεις μια διοίκηση αποτελεσματική και οικονομική. Γνωρίζουμε ότι η υποστελέχωση του Δήμου σε όλες τις Υπηρεσίες είναι σοβαρή και θα προσπαθήσουμε μέσα από τον Οργανισμό της εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου να τις στελεχώσουμε.

«Η πίεση της Δημοτικής Αρχής να επιβάλει κάτι που δεν είναι αποδεκτό από τους ανθρώπους που επιχειρούν στο παλιό λιμάνι δεν θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα», σημειώνει ο κ. Παπαδογιάννης .

«Η πίεση της Δημοτικής Αρχής να επιβάλει κάτι που δεν είναι αποδεκτό από τους ανθρώπους που επιχειρούν στο παλιό λιμάνι δεν θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα», σημειώνει ο κ. Παπαδογιάννης .

• Για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου σας είδαμε να ασκείτε κριτική στη Δημοτική Αρχή αλλά και να δέχεστε κριτική διότι ταχθήκατε με την πρόταση για χώρο πρασίνου αλλά όταν ήσασταν αντιδήμαρχος επί Βιρβιδάκη είχατε προτείνει πολεοδόμηση. Δεν δείχνει ασυνέπεια αυτό;

Η τελική ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε επί Βιρβιδάκη αποδεικνύει ότι κάποιοι ακούμε, λαμβάνουμε υπόψη μας τη βούληση της κοινωνίας και διορθώνουμε πράγματα. Ξεκινήσαμε στην αρχή αυτής της διαδικασίας να ολοκληρώσουμε το ρυμοτομικό σχέδιο. Εκείνο το σχέδιο προέβλεπε ένα μέρος τσιμεντοποίησης, τη δημιουργία δικαστικού μεγάρου, ενός σχολείου και χώρου πρασίνου. Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι φτάσαμε επί δημαρχίας Βιρβιδάκη με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. να πετύχουμε να προταθεί να παραχωρηθεί κατά κυριότητα το στρατόπεδο κατά 82% και το 18% να υπάρχει προοπτική να αποδοθεί στον Δήμο για να γίνει κι αυτό πράσινο. Τότε, δυστυχώς για τα Χανιά, λόγω των αντιδράσεων και της έλλειψης συνεννόησης, το Υπουργείο δεν προχώρησε στην παραχώρηση και η πρόταση παρέμεινε στα συρτάρια.

•Κάποιοι πάντως υποστηρίζουν ότι η συμφωνία δεν προχώρησε διότι ενώ προτείνονταν η παραχώρηση της χρήσης ο κ. Βιρβιδάκης επέμενε να παραχωρηθεί κατά κυριότητα…

Είναι λάθος πληροφόρηση αυτή. Ο Κ. Βιρβιδάκης το μόνο λάθος που έκανε ήταν που δεν έκανε γνωστές τις προθέσεις του για τα υπόλοιπα 9 στρ., όπου προέβλεπε μια ανταλλαγή με ένα άλλο δημοτικό οικόπεδο. Αυτό όμως που έχει γίνει σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει παραχώρηση αλλά ενοικίαση και μια συνεργασία που χρειάζεται πολύ χρόνο για να ολοκληρωθεί. Δείτε επίσης αν προβλέπει τσιμεντοποίηση. Χάθηκαν δηλαδή τόσα χρόνια που θα μπορούσε να παραχωρηθεί κατά κυριότητα και δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιοι που εκείνη την εποχή ήταν επαναστάτες σήμερα πανηγυρίζουν με αυτό το καθεστώς της ενοικίασης.

• Αν εκλεγείτε θα δουλέψετε πάνω σ’ αυτή τη συμφωνία;

Έχω δηλώσει ότι θα σεβαστώ τις αποφάσεις και θα κοιτάξω μέσα από τη συνεργασία με τους φορείς να πετύχω το καλύτερο.

• Με τον κανονισμό κοινόχρηστων χώρων τι θα κάνετε; Θα τον εφαρμόσετε;

Όλοι δεχόμαστε ότι πρέπει να αλλάξουμε πράγματα. Έχει μεγάλη σημασία όμως το πως σχεδιάζεις, πως προτείνεις και πως υλοποιείς. Είχε μια μεγάλη ευκαιρία η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει. Η προσπάθεια έγινε αλλά δυστυχώς έγινε με έναν απόλυτα λανθασμένο τρόπο, με προχειρότητα και αδικία που δημιούργησαν πολλά προβλήματα. Η εποχή του αποφασίζουμε και διατάζουμε δεν περνάει πια. Πρέπει να έχεις ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να το έχεις διαβουλευτεί ώστε να πείσεις τον άλλο ότι αυτό που προτείνεις είναι προς όφελος της πόλης. Αυτό δεν έγινε. Δεν μπορεί ένας κανονισμός να αντιμετωπίζει σε μια ενιαία βάση όλη την πόλη, τη στιγμή που τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής είναι διαφορετικά. Εμείς την επόμενη ημέρα των εκλογών θα ξεκινήσουμε ένα δημόσιο διάλογο, με στόχο όλοι μαζί να αλλάξουμε πράγματα. Θα εξετάσουμε μία μία τις επιχειρήσεις, θέλει πολύ δουλειά αλλά θα το κάνουμε.

• Με τα σκιάδια είχατε ασχοληθεί ως αρμόδιος αντιδήμαρχος επί Βιρβιδάκη, είχατε κάνει μια μελέτη αλλά ούτε αυτή εφαρμόστηκε. Τι θα κάνετε τώρα;

Η μελέτη που λέτε εκπονήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο του Νομού και για να ολοκληρωθεί πέρασαν 8 χρόνια. Όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι αν δεν είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και διαβούλευσης. Κι αυτό αναγνωρίζω σαν ένα από τα λάθη μου. Πρέπει να αλλάξει ριζικά η εικόνα στο παραλιακό μέτωπο. Αλλά όσο τραγική είναι η εικόνα σήμερα άλλο τόσο θα είναι τραγικό αν εφαρμοστεί αυτή η μελέτη που τη θεωρώ προπτυχιακού επιπέδου. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια άθλια εικόνα ως προϊόν αυθαιρεσίας, αν εφαρμοστεί αυτή η μελέτη θα έχουμε μια άθλια εικόνα νόμιμη. Συνεπώς θα προχωρήσουμε τάχιστα μέσα σε ένα πλαίσιο συνεννόησης, με την Αρχαιολογία, τους καταστηματάρχες κ.ά, να εκπονηθεί μια μελέτη που δεν θα προσβάλει αλλά θα αναδεικνύει το μνημείο. Η πίεση της Δημοτικής Αρχής να επιβάλει κάτι που δεν είναι αποδεκτό από τους ανθρώπους που επιχειρούν στο παλιό λιμάνι δεν θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα. Γι’ αυτό είχαμε προσφυγές, με συνέπεια να έρθει το ΣτΕ να μην μπορούν να παραχωρήσουν δημόσιο χώρο και πέρυσι να έχει απώλειες εσόδων το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο 450.000 ευρώ! Πρέπει λοιπόν ό,τι γίνεται να γίνεται με συνεργασία.

• Γιατί ο κόσμος να εμπιστευτεί τον Άρη Παπαδογιάννη;

Μιλάμε για αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν επιλέγουμε ούτε βουλευτές ούτε κυβερνήσεις. Ποιος λοιπόν είναι εκείνος ο αυτοδιοικητικός που επί 20 χρόνια, με συνέπεια, από όπου κι αν τον κατάταξαν οι Χανιώτες, συνέχισε να ασχολείται με τα θέματα του Δήμου, να έχει λόγο και προτάσεις και να μην προδώσει ποτέ ούτε την ομάδα του, ούτε τους πολίτες που τον εμπιστεύτηκαν; Ποιος είναι εκείνος ο αυτοδιοικητικός που έχει μια τόσο μεγάλη εμπειρία και γνώση κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα Χανιά; Ποιος είναι αυτός που τον εμπιστεύονται άνθρωποι της νέας γενιάς αλλά και έμπειροι προκειμένου να πάνε τα Χανιά μπροστά; Την απάντηση να τη δώσουν οι Χανιώτες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.