Μουσείο Τυπογραφείας

Παλιά έργα – νέες χρηματοδοτήσεις στα Χανιά

» Ενώ σειρά μελετών για κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα παραμένει στα… συρτάρια

Νέες χρηματοδοτήσεις για παλιά έργα από την Περιφέρεια Κρήτης, την ίδια στιγμή που μια σειρά από μελέτες για κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα του Νομού Χανίων παραμένουν στο ράφι.

Στη χθεσινή υπογραφή μια σειράς χρηματοδοτήσεων ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους αναφορικά με την πορεία κρίσιμων έργων για το Νομό επιρρίπτοντας τις καθυστερήσεις στη γραφειοκρατία της Νομοθεσίας, στις δικαστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ εργολάβων, στην έλλειψη προσωπικού κ.α.
Χαρακτηριστικά σημείωσε πως την «επόμενη περίοδο θα έχουμε χρήματα και δεν θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε έργα» κάνοντας έκκληση «σε όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τους φορείς που υλοποιούν προγράμματα (πανεπιστήμια, οργανισμούς κα.) να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Έχουμε ζητήσει από όλους τους Δήμους και τις Αντιπεριφέρειες να υποβάλλουν προτάσεις για μελέτες που μπορούν να ενταχθούν το περιφερειακό μας πρόγραμμα και να δώσουν έργα του ΕΣΠΑ την επόμενη προγραμματική περίοδο.»
Στη συνέχεια ανέφερε πως από την 1-1-2021 αλλάζει το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «γίνεται εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης. Αν δεν οργανωθούμε όλοι οι φορείς που υλοποιούμε προγράμματα και αν δεν οργανωθούν οι ανάδοχοι των έργων να ενισχύσουν όλα τα συνεργεία με επιπλέον ανθρώπους θα έχουμε χρήματα και δεν θα μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε.»
Ειδικότερα ερωτηθείς από τα “Χ.Ν.” αναφορικά με τις κατολισθήσεις στο ΒΟΑΚ, την λιμνοδεξαμενή του Έλους, τη παράκαμψη Τοπολίων και την τύχη των μελετών για τη διάβρωση στον κόλπο των Χανίων, την εκβάθυνση της λίμνης της Αγιάς ο κ. Αρναουτάκης απάντησε:

• ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΟΑΚ: «Αυτά τις ανέλαβε το Υπουργείο και αφορούν όλες τις κατολισθήσεις σε όλη την Κρήτη και είναι 60 εκ. Κάποιες έχουν ανατεθεί, οι υπόλοιπες ανατίθενται μέχρι το Σεπτέμβριο από το Υπουργείο Υποδομών. Η Περιφέρια σε αυτό δεν έχει ούτε λόγο, ούτε ρόλο δυστυχώς, μπορεί μόνο να ασκεί πίεση».
ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΕΛΟΥΣ: Το έργο είχε ενταχθεί με το ποσό των 3.500.000 εκ. Ευρώ ωστόσο έχει εκτελεστεί ένα πολύ μικρό τμήμα του. Η Περιφέρεια Κρήτης θα δώσει άλλα 3.500.000 Ευρώ προκειμένου να προχωρήσει. «Δώσαμε επιπλέον 3.500.000 ευρώ για την ολοκλήρωσή της γιατί τα έργα αυτά δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Είναι έργο του Υπουργείου Ανάπτυξης που επιβλέπεται από τις υπηρεσίες μας και σύμφωνα με τους μηχανικούς και τους δικούς μας και του υπουργείου χρειάζονται 3.5 εκ. Ευρώ. Ήλθαμε εμείς από τον προϋπολογισμό μας και δώσαμε το ποσό αυτό για να ολοκληρωθεί το έργο.»
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΠΟΛΙΩΝ: Άλλο ένα έργο που έχει περάσει από χίλια κύματα παρότι δημοπρατήθηκε πριν από 7 χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, ενώ υπήρξαν και συμπληρωματικές συμβάσεις που ανεβάζουν και άλλο το κόστος του έργου. «Επικαιροποιήσαμε τις μελέτες ,δημοπρατήθηκε το έργο που έχει αυτά τα θέματα λόγω και της κακοκαιρία ,δώσαμε συμπληρωματική σύμβαση και το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023». Σημειώνεται πως όταν το έργο δημοπρατούνταν τον Οκτώβριο του 2013, με προϋπολογισμό 12.723.577 ευρώ, μειοδότησε με έκπτωση 46,30% η εταιρεία “Ευκλείδης Κρήτης” (η ίδια που είχε μειοδοτήσει και για την λιμνοδεξαμενή Έλους) και με διάρκεια εκτέλεση του έργου τους 18 μήνες. Έκτοτε έχουν περάσει επτά χρόνια.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ: Για μια σειρά μελέτες που είχαν εκπονηθεί επί της προηγούμενης αντιπεριφέρειας και για τις οποίες είναι άγνωστη η τύχη τους μέχρι στιγμής (διάβρωση κόλπου Χανίων, μελέτη εκβάθυνσης Αγιάς) ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε πως αναμένεται να ανοίξουν τα νέα προγράμματα για να υποβληθούν εκεί οι μελέτες και να χρηματοδοτηθούν.
ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αρναουτάκης στα γραφειοκρατικά προβλήματα που καθυστερούν την ολοκλήρωση των μελετών. «Ο Νόμος 4412 άλλαξε 300 φορές . Είναι πολύ καλός νόμος, γιατί είναι ηλεκτρονικοί οι διαγωνισμοί αλλά δεν μπορεί να αλλάζει 300 φορές. Την προηγούμενη εβδομάδα που ανακοίνωσε το πρόγραμμα “Α. Τρίτσης” ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή μέχρι τέλη Αυγούστου να έχουν γίνει οι αλλαγές στο νόμο ώστε να είναι πιο ευέλικτος. Για να ξεκινήσει ένα έργο μέχρι να πάει ο ανάδοχος θέλουμε από 8 μήνες έως 1 χρόνο και για αυτό δεν φταίει καμία υπηρεσία, καμία Περιφέρεια. Το έργο της οδικής ασφάλειας ύψους 35 εκ. Ευρώ για το επαρχιακό δίκτυο της Κρήτης έχει καθυστερήσει τρία χρόνια γιατί ο πρώτος και ο δεύτερος εργολάβος έχουν πάει στα δικαστήρια. Τρία χρόνια για ένα έργο 35 εκ. τα 9 εκ των οποίων για τα Χανιά. Το έργο του βιολογικού της Παλαιόχωρας το έχω ανακοινώσει από το 2010, δεν πήγα εγώ στα δικαστήρια κατά του έργου για να το μπλοκάρω τόσα χρόνια».

Υπογραφή συμβάσεων

Από τον Περιφερειάρχη υπογράφηκαν μια σειρά από συμβάσεις και χρηματοδοτήσεις που αφορούν έργα στο Ν. Χανίων.

• ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΜΟΝΗΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ: Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου που με την έκπτωση έφτασε στις 800.000 ευρώ. «Πρόκειται για έργο κοινωνικό και χαιρόμαστε που μπορούμε να το ενισχύσουμε» είπε ο κ. Αρναουτάκης, ενώ η ηγουμένη μοναχή Θεοξένη σημείωσε πως «το κτήριο έχει κτιστεί με τη αγάπη των Χανιωτών και την καθοδήγηση της μονής μας και η Περιφέρεια Κρήτης βοήθησε στην ολοκλήρωση με το προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Αρναουτάκη. Θα είναι μια σύγχρονη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων και θα στεγάζει και ανάγκες των ανθρώπων του προγράμματος Αλτσχάιμερ. Θα μπορεί να δεχθεί 36 άτομα. Τα 800.000 ευρώ θα διατεθούν για σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό και ιατρικό εξοπλισμό». «Είναι μια κοινωνική δομή που απουσιάζει από την πόλη που θα βοηθήσει ανθρώπους και οικογένειες που το έχουν ανάγκη» είπε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Καλογερής.
• ΙΕΚ Αποκορώνου: Aγορά εξοπλισμού 70.000 ευρώ για τα εργαστήρια του Δημοσιου ΙΕΚ Αποκορώνου.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΙΑΣ: Υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ τμ. Δυτ. Κρήτης για τη διαχείριση και λειτουργία του Βιομηχανικού μουσείου στην Αγιά.
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ: Για την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών του 2019 στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Ν. Χανίων εγκρίθηκε το ποσό των 700.000 ευρώ.
Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε πως η Περιφέρεια έχει διαθέσει το ποσό των 19,5 εκ. ευρώ για τις προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών, 15 εκ. για αγορά εξοπλισμού για όλα τα Νοσοκομεία της Κρήτης, εκπαίδευση εργαζομένων κ.α.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.