Μουσείο Τυπογραφείας

Oταν ενώνει ο Πολιτισμός

Η Παναγία των Παρισίων και το Παρίσι βρίσκονται στην κορυφή του παγκοσμίου ενδιαφέροντος μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Δευτέρας.
Eνα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της ιστορίας και της πνευματικής ταυτότητας της γαλλικής πρωτεύουσας, ένα ορατό σημείο “συνάντησης” της χριστιανικής πίστης και της ανθρώπινης μεγαλοφυΐας, ένα σύμβολο των κοινών ιδανικών της ανθρωπότητας -κατά τον Οικουμενικό Πατριάρχη-  πλήγηκε βαθιά.
Καταστροφή ανυπολόγιστη, για ένα μνημείο, σύμβολο, αριστούργημα της γοτθικής αρχιτεκτονικής, που “στεκόταν” εκεί 850 χρόνια, “κουβαλώντας” μία ιδιαίτερη πολιτισμική αξία.
Αξία, που τώρα, περισσότερο από ποτέ, έρχεται να αναγνωριστεί από όλη την παγκόσμια κοινότητα, όπως άλλωστε έχουν αναγνωριστεί και οι αξίες αρκετών άλλων κοσμημάτων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που καταστράφηκαν από πυρκαγιές.
Καταστροφές, που τελικά “ενώνουν” -όπως αποδείχτηκε στην συγκεκριμένη περίπτωση της Παναγίας των Παρισίων- την κοινή βούληση και αποφασιστικότητα για αποκατάσταση των όποιων πληγών – ζημιών προκαλούνται.
Είναι οι στιγμές που “βλέπουμε” κομμάτια του πολιτισμού μας να χάνονται και όμως αναλαμβάνουμε την “ευθύνη” να παλέψουμε για να σωθούν.
Γιατί πάντα, ο πολιτισμός ενώνει, εμπνέει, είναι, τελικά, η ταυτότητά μας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.