Μουσείο Τυπογραφείας

Ωρα αποφάσεων για το ΔΗΠΕΘΕΚ

Την έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών για την πρόσληψη καλλιτεχνικού διευθυντή έλαβε πριν από λίγες ημέρες το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Θεάτρου Νάσος Αθανασόπουλος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την παράσταση “Θεσμοφοριάζουσες”.

Παράλληλα, απέναντι στις επικρίσεις που δέχεται η Διοίκηση του Θεάτρου το τελευταίο διάστημα υπεραμύνθηκε των επιλογών και αποφάσεών της, ενώ άφησε αιχμές κατά της προηγούμενης διοίκησης του Θεάτρου κάνοντας λόγο για παθητικό χιλιάδων ευρώ που κληροδότησε με συνέπεια το ΔΗΠΕΘΕΚ να κινδυνέψει με “λουκέτο”.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Αθανασόπουλος δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους για ζητήματα του Θεάτρου, ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές που θέλησαν να τοποθετηθούν τόσο ο σκηνοθέτης της παράστασης και πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος όσο και ο ηθοποιός Γιώργος Χρυσοστόμου.

Ειδικότερα:

• Για το ποιος αποφάσισε ό,τι το Θέατρο δεν περιόδευσε στο Λασίθι και την ενδοχώρα του νησιού, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ υποστήριξε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα από το Δ.Σ. συλλογικά, επανέλαβε τη θέση ότι στο πλαίσιο της συμπαραγωγής με το Φεστιβάλ Αθηνών ο αριθμός των παραστάσεων ήταν δεδομένο εξαρχής ότι θα είναι περιορισμένος και πως η μη παρουσίαση της παράστασης στην ενδοχώρα σχετίζεται και με την έλλειψη διαθεσιμότητας κατάλληλων χώρων. «Φυσικά σκοπός του ΔΗΠΕΘΕΚ είναι καλύπτει πρώτα από όλα την περιφέρεια Κρήτης. Αυτό κάνει και αυτό έκανε με τις δύο προηγούμενες χειμερινές παραγωγές του (“Φύλλο Φύλλο την κουκιά” και “Ζωή χαρισάμενη”)», ανέφερε, ενώ τόνισε ότι το γεγονός ότι δεν ξεχνάει το ΔΗΠΕΘΕΚ τους άλλους Δήμους αποδεικνύεται από την ίδρυση το 2018 των παραρτημάτων του Θεάτρου στους Δήμους Κισάμου και Πλατανιά, ενώ αναμένεται, όπως είπε, να λειτουργήσει και στον Αποκόρωνα από το ερχόμενο φθινόπωρο. Επίσης, επεσήμανε ότι το ΔΗΠΕΘΕΚ είχε προγραμματίσει και μια δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή η οποία θα περιόδευε σε όλη την Κρήτη αλλά όμως δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί λόγω της καθυστέρησης από μέρους του ΥΠΠΟ των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της νέας προγραμματικής σύμβασης που είχε σαν συνέπεια το Θέατρο να μην έχει ακόμα εισπράξει χρήματα από τους μετόχους του για το 2018.

• Για το θέμα της μη περιοδείας στην ενδοχώρα, ο σκηνοθέτης της παράστασης κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνονται “καλλιτεχνικές εκπτώσεις” και πως οι χώροι θα πρέπει να ταιριάζουν για να παρουσιάζεται ένα έργο. «Δεν μπορεί να έχεις ένα σκηνικό 40 μέτρα και μετά να πηγαίνεις κάπου με ένα τεντωμένο πανί που έχει πάνω ζωγραφισμένο το σκηνικό. Αυτό είναι υποτιμητικό για τον τόπο που πας αλλά και για την ίδια σου την παράσταση», σημείωσε.

• Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρά τις μεγάλες απαιτήσεις του έργου η παράσταση “Όρνιθες” είχαν περιοδεύσει στην ενδοχώρα τον λόγο θέλησε να πάρει ο ηθοποιός Γιώργος Χρυσοστόμου ο οποίος μίλησε για εντελώς ακατάλληλες συνθήκες. «Δεν έχετε ιδέα πως είναι να αλλάζεις στα στάχυα, τα χωράφια κ.λπ. Δεν είναι όλοι χώροι έτοιμοι να υποδεχθούν παραστάσεις. Έπαιξα με τους “Όρνιθες” σε όλη την Κρήτη αλλά δεν ήταν όλη η Κρήτη έτοιμη για κάτι τέτοιο», σχολίασε μεταξύ άλλων.

• Στο ερώτημα γιατί δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα στο κάλεσμα δημοτικών συμβούλων προκειμένου να έρθει σε κάποια συνεδρίαση και να ενημερώσει το σώμα ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε: «Όταν θα με καλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων προφανώς και θα έρθω. Επίσης κάθε φορά έρχομαι όταν έρχεται η ώρα της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης. Αυτό θα γίνει και σε μερικές μέρες από τώρα. Από εκεί και πέρα ξεχνάτε ότι εκτός από τον Δήμο Χανίων έχουμε άλλους 7 Δήμους, την Περιφέρεια και την ΠΕΔ Κρήτης, ως μετόχους. Είμαστε Α.Ε. ΟΤΑ. Οι μέτοχοί μας λοιπόν στη Γ.Σ. των μετόχων κρίνουν τις πράξεις του Δ.Σ.».

• Για το θέμα του καλλιτεχνικού διευθυντή ο κ. Αθανασόπουλος υπογράμμισε ότι το ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕΚ είναι το πρώτο που θέλει να καλυφθεί η θέση, τόνισε ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι η μόνη νόμιμη διαδικασία, ενώ έκανε γνωστό ότι πριν από μερικές μέρες ήρθε η έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών για να προκηρύξει το ΔΗΠΕΘΕΚ τη θέση καλλιτεχνικού διευθυντή με σύμβαση εργασίας 3ετούς θητείας. Σημείωσε πάντως ότι εκκρεμούν ακόμα ορισμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά πλέον το κυριότερο ζήτημα που είναι η έγκριση από το υπουργείο έχει εξασφαλιστεί.

• Κλείνοντας πάντως και αναφερόμενος στο οικονομικό νοικοκύρεμα του Θεάτρου από τη σημερινή διοίκηση ο κ. Αθανασόπουλος εξαπέλυσε βολές κατά της προηγούμενης διοίκησης και συγκεκριμένα του πρώην προέδρου Δ. Λειψάκη μιλώντας για απλήρωτους εργαζόμενους μέχρι και 7 μήνες, αλλά και για ζημιές ύψους 78.000 ευρώ το 2011 και 250.000 ευρώ το 2012, μέρος των οποίων -όπως τόνισε- καλύφθηκε αναγκαστικά από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 112.000 ευρώ, προκειμένου το Θέατρο να μην κλείσει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.