Μουσείο Τυπογραφείας

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Χανίων

Το πολυνομοσχέδιο και οι επιπτώσεις του στην εκπαίδευση και το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα ήταν μεταξύ άλλων, θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΜΕ Χανίων.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «για άλλη μια φορά υπήρξε η διαπίστωση ότι το πολυνομοσχέδιο στο σύνολο του υποβαθμίζει το ρόλο του Δημόσιου Σχολείου, προωθεί τον ταξικό χαρακτήρα του και το μετατρέπει σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο. Αν μάλιστα συνδυαστεί με το αντίστοιχο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, γίνεται σαφές ότι προετοιμάζεται το έδαφος για να ενισχυθεί η ιδιωτική εκπαίδευση σε βάρος της δημόσιας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του μαθητικού δυναμικού θα αναγκαστεί, είτε να προχωρήσει στη λύση των φροντιστηρίων είτε να εγκαταλείψει το Δημόσιο Σχολείο προς όφελος των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Παράλληλα, με τη θεσμοθέτηση της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας δημιουργείται ένας ανταγωνισμός μεταξύ των σχολείων για το ποιο θα έχει να παρουσιάσει περισσότερες δραστηριότητες, ενώ με την αντίστοιχη ατομική αξιολόγηση, δημιουργείται ένας ανταγωνισμός μεταξύ των συναδέλφων που θα οδηγήσει από τη μια σε κοινωνικό κανιβαλισμό και από την άλλη, σε άλλοθι καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων, απολύσεων, κλπ.
Η θέση της Γενικής Συνέλευσης, ήταν όπως και στο παρελθόν, ότι απέχουμε από κάθε είδους διαδικασία αξιολόγησης με απεργία – αποχή.
2) Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα που ειδικά για τα Λύκεια εξοβελίζει μια σειρά μαθημάτων, μαζί και τις αντίστοιχες ειδικότητες, χωρίζει τα μαθήματα σε «χρήσιμα» και «μη χρήσιμα» και γενικά προσπαθεί να μετατρέψει το Δημόσιο Σχολείο σε ένα εργαστήριο κατασκευής «εξειδικευμένων» πολιτών, με κριτήριο τις ανάγκες της αγοράς, πολιτών που θα στερούνται τη δυνατότητα κοινωνικής γνώσης άρα και μειωμένης κριτικής ικανότητας (τουλάχιστον σε κοινωνικό-πολιτικό επίπεδο). Ικανότητες που σχετίζονται με την καλλιτεχνική φύση και αναπτύσσουν το συναίσθημα και τη φαντασία των μαθητών θεωρούνται «άχρηστες» σε αυτό το νέο σχολείο που οραματίζεται η κυβέρνηση.
Επιπλέον οι δραματικές αυτές αλλαγές θα φέρουν ένα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών μπροστά στο φάσμα της ανεργίας.
Η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Χανίων αποφάσισε τη στήριξη των συναδέλφων που ανήκουν στις αντίστοιχες ειδικότητες και τη διεκδίκηση επαναφοράς στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των υπό κατάργηση μαθημάτων. Αποφασίστηκε η σύνταξη σχετικού ψηφίσματος, με ευθύνη του ΔΣ, που θα διανεμηθεί στα σχολεία
3) Το θέμα των ειδικών μαθημάτων και για την εξέταση τους σε τοπικό επίπεδο. Η ΕΛΜΕ Χανίων με πρόσφατες ανακοινώσεις που κοινοποιήθηκαν στο ΥΠΑΙΘ και σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων, ζήτησε να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία των μαθητών και των γονέων τους και να μην αναγκαστούν να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα για να εξεταστούν στα μαθήματα αυτά. Το Υπουργείο τελικά ανταποκρίθηκε και αποφασίστηκε η εξέταση να γίνει στο Ρέθυμνο
4) Ψηφίσματα (Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση)»

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.