Μουσείο Τυπογραφείας

Ο Μακρόν αποκάλεσε τον εθνικισμό προδοσία υπό το βλέμμα του Τραμπ

Κάλεσμα στους ηγέτες ανά τον κόσμο να απορρίψουν τον εθνικισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τον χαιρετισμό του για την συμπλήρωση ενός αιώνα από την ανακωχή που έθεσε τέλος στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρουσία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πριν λίγες εβδομάδες αποκάλεσε ανοιχτά τον εαυτό του εθνικιστή, ο κ. Μακρόν σημείωσε πως ο εθνικισμός είναι «το ακριβώς αντίθετο» και «προδοσία» του πατριωτισμού.

Οπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο γάλλος πρόεδρος τόνισε πως όποιος θέτει τα συμφέροντά του πάνω από όλα, ερήμην των υπολοίπων, χάνει το πολυτιμότερο γνώρισμα ενός έθνους, τις «ηθικές αξίες» του.

Ο κ. Τραμπ, που εξελέγη με την υπόσχεση ότι θα λαμβάνει αποφάσεις με γνώμονα «πρώτα την Αμερική», παρακολουθούσε ανέκφραστος μαζί με δεκάδες άλλους ηγέτες. Στο ακροατήριο βρισκόταν και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου, ο κ. Μακρόν σημείωσε πως «παλιοί δαίμονες» αναβιώνουν, προειδοποιώντας πως η Ιστορία μπορεί να ακολουθήσει εκ νέου «τραγική» διαδρομή.

«Ας πάρουμε μια ακόμα φορά τον όρκο των εθνών να βάλουμε την ειρήνη πιο ψηλά από οτιδήποτε, διότι γνωρίζουμε το τίμημα», είπε.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Μακρόν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για την αναζωπύρωση του εθνικισμού σε πολλές χώρες, τονίζοντας ότι απειλεί την ευρωπαϊκή ενότητα που με τόσο κόπο οικοδομήθηκε τα τελευταία 70 χρόνια.

Έχει μάλιστα συγκρίνει τον σημερινό πολιτικό λόγο με τις εξαγγελίες πολιτικών του μεσοπολέμου, υπογραμμίζοντας πως η ανοχή στον ακραίο εθνικισμό κατά την δεκαετία του 1930 συνέβαλε στην άνοδο ακροδεξιών καθεστώτων που αιματοκύλισαν την Γηραιά Ήπειρο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.