Μουσείο Τυπογραφείας

“Ο ηλίθιος”, όχι του Ντοστογιέφσκι…

Για όσους λένε ότι οδεύουμε ολοταχώς σε μια μελλοντική κοινωνία ηλιθίων, οι οποίοι θα βρίσκονται σε κατάσταση βαθιάς ύπνωσης, οι εικόνες και οι ειδήσεις που έρχονται από τις μητροπόλεις της “πολιτισμένης” Δύσης το επιβεβαιώνουν πλήρως.
Στην Αγγλία πολλές επιχειρήσεις δίνουν άδεια μισής μέρας στο προσωπικό τους για να δουν την πρεμιέρα σειράς φαντασίας, ενώ για την ίδια σειρά στην Αμερική εκατοντάδες θαμώνες συνωστίζονται σε ειδικά διαμορφωμένα καφέ-μπαρ και με την έναρξη της ίδιας σειράς ξεσπούν σε ουρανομήκεις ζητωκραυγές σαν να παίρνουν το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η εξάρτηση της μοντέρνας κοινωνίας από τον κόσμο του θεάματος σε όλο του το μεγαλείο. Αφήστε τους δυσπροσάρμοστους να ασχολούνται με την περιβαλλοντική καταστροφή, τον λιμό στον Τρίτο Κόσμο και την αναβίωση του Ναζισμού. Εκείνο που έχει προτεραιότητα για τους πολλούς είναι η εξέλιξη του Games of Τhrones και το επόμενο επεισόδιό του.
Σιγά-σιγά περνάμε σε μια κοινωνία που τα μέλη της βυθισμένα στη νάρκη των αγαθών του καπιταλισμού, οδεύουν με μαθηματική ακρίβεια στην αποχαύνωση που θα επιτρέψει και την πλήρη χειραγώγησή τους.
Ο κόσμος του θεάματος, ο τεχνολογικός ολοκληρωτισμός και η παντοδυναμία των ΜΜΕ αποτελούν σίγουρο εχέγγυο για την ηλιθιοποίηση της κοινωνίας μας.
Για να μην ανατρέχουμε σε άλλες ηπείρους ή άλλες χώρες, αντί να παραπέμπουμε στον Μπερλουσκονισμό που ο Ουμπέρτο Εκο πολέμησε όσο και όπως μπορούσε, ας δούμε στα δικά μας, σε ποιους έχει περιέλθει η ευθύνη της “ενημέρωσης” ή της “ψυχαγωγίας”.
Ας αναλογιστούμε την “πνευματική” τροφή που μας ταΐζουν από την τηλεόραση, την αξιοπιστία και την αισθητική της ενημέρωσης από δημοσιογράφους -κατ’ ευφημισμό- αλλά και την απόλυτη εξάρτηση της νεότερης κυρίως γενιάς, που δεν μπορεί καν να περπατήσει ή να οδηγήσει ή και να εργαστεί με τα δυο της χέρια, αφού το ένα είναι σταθερά αγκυλωμένο στην αποστολή μηνυμάτων ή στο σερφάρισμα.

1 σχολιο

  • [Γιώργος Κιαγιάς] ~ ~ ~ Απάντηση

    Μια από τις μεγαλύτερες βλακείες, σε όλες τις εποχές, ήταν να λες πως παλιά οι άνθρωποι ήταν καλύτεροι, τώρα είναι χειρότεροι και στο μέλλον θα είναι ηλίθιοι. Ο Γερμανός σατιρικός Καρλ Βαλεντιν είπε πριν εβδομήντα χρόνια: Παλιά ήταν ακόμα και το μέλλον καλύτερο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.