Μουσείο Τυπογραφείας

Ο φυσικός τοκετός συνδέεται με περισσότερα χρόνια ζωής

Οι γυναίκες που γεννάνε φυσιολογικά σε μεγαλύτερη ηλικία, μετά τα 33 τους, τείνουν να έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με όσες δεν μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά τα 30, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι πιθανώς τα ίδια γονίδια που επιτρέπουν σε μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία, της “χαρίζουν” και περισσότερα χρόνια ζωής.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Περλς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Menopause”, ανέλυσαν στοιχεία για 551 οικογένειες, των οποίων τα περισσότερα μέλη ζουν πολλά χρόνια.
Η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που απέκτησαν με φυσιολογικό τρόπο το τελευταίο παιδί τους μετά την ηλικία των 33 ετών, είχαν διπλάσια πιθανότητα να ζήσουν έως τα 95 ή και περισσότερο, σε σχέση με τις γυναίκες που γέννησαν το τελευταίο παιδί τους έως τα 29 τους.
«Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα θα πρέπει να περιμένει να αποκτήσει παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία, νομίζοντας ότι έτσι θα βελτιώσει την πιθανότητά της να ζήσει περισσότερο», δήλωσε ο Τόμας Περλς. «Η φυσική ικανότητα μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία πιθανώς δείχνει ότι το αναπαραγωγικό σύστημά της γερνά πιο αργά και, κατά συνέπεια, εξίσου αργά γερνά και το υπόλοιπο σώμα της», πρόσθεσε.
Η μελέτη επίσης αποτελεί μια ένδειξη ότι οι γυναίκες μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την εξέλιξη εκείνων των γονιδιακών παραλλαγών που καθιστούν εφικτή τη βραδεία γήρανση, επιτρέποντάς της έτσι να φθάσει μέχρι τα βαθιά γηρατειά. Αυτό εν μέρει, κατά τον αμερικανό επιστήμονα, εξηγεί γιατί πολύ περισσότερες γυναίκες καταφέρνουν να τα εκατοστήσουν σε σχέση με τους άνδρες.
Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι οι γυναίκες που γεννάνε φυσιολογικά μετά τα 40 τους, έχουν τετραπλάσια πιθανότητα να φθάσουν σε ηλικία 100 ετών, σε σχέση με όσες κάνουν το τελευταίο παιδί σε μικρότερη ηλικία. Εξάλλου, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι γενικότερα οι άνθρωποι που ζουν περισσότερα χρόνια, είναι λιγότερο ευάλωτοι στις συνήθεις χρόνιες παθήσεις των γηρατειών.

Παχυσαρκία και εγκυμοσύνη
Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες προτού μείνουν έγκυες, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί πολύ πρόωρα, πριν συμπληρωθεί η 28η εβδομάδα της κύησης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για το πρώτο παιδί, σε σχέση με το δεύτερο ή τα επόμενα.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής Γκάρι Σόου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδιατρικής και περιγεννητικής επιδημιολογίας “Pediatric and Perinatal Epidemiology”, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν ένα εκατομμύριο τοκετούς.
Η ανάλυση έδειξε ότι οι πιο παχύσαρκες γυναίκες, όταν μείνουν έγκυες στο πρώτο παιδί τους, έχουν έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα, σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη τους, να γεννήσουν παιδί υπερβολικά πρόωρα, κατά την 20ή έως 23η εβδομάδα της κύησης. Γενικότερα, η παχυσαρκία της μητέρας οδηγεί πολύ πιο συχνά σε τοκετό πριν την 28η εβδομάδα.
Αντίθετα, η μητρική παχυσαρκία δεν αυξάνει την πιθανότητα γέννησης παιδιού μεταξύ της 28ης και της 37ης εβδομάδας της κύησης. Πρόωρα γεννιέται σχεδόν ένα παιδί στα εννέα. Όσο πιο πρόωρο είναι, τόσο πιθανότερο είναι να εμφανίσει χρόνια προβλήματα υγείας.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι και η νέα έρευνα αναδεικνύει τη σημασία που έχει μια γυναίκα, η οποία σχεδιάζει να αποκτήσει παιδί, να κάνει έγκαιρα υγιεινή διατροφή και, παράλληλα, να ελέγξει το βάρος της με σωματική άσκηση ή άλλο τρόπο. Τόνισαν επίσης ότι οι παχύσαρκες γυναίκες πρέπει να έχουν πλέον επίγνωση του κινδύνου που αναλαμβάνουν, εφόσον γεννήσουν χωρίς να έχει προηγηθεί μείωση του βάρους τους.
Εκτός από την αυξημένη πιθανότητα πολύ πρόωρου τοκετού, η παχυσαρκία, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, αυξάνει τον κίνδυνο η έγκυος να εμφανίσει επιπλοκές όπως διαβήτη ή προεκλαμψία και να υποχρεωθεί σε τοκετό με καισαρική.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.