Μουσείο Τυπογραφείας

Novartis τέλος;

Ο “συμβιβασμός” του Παραρτήματος της Ελβετικής Φαρμακοβιομηχανίας Novartis στην Αμερική με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, που επικυρώθηκε απ’ το Δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϋ, πυροδότησε σφοδρή αντιπαράθεση των πολιτικών εντός της χώρας. Τα ερωτήματα στην υπόθεση Novartis, για την οποία χρειάζεται να δοθούν απαντήσεις, είναι πολλά. Αν τελικά αυτά τα φαινόμενα συνιστούν σκάνδαλο, θα έπρεπε να υπάρχουν αξιωματούχοι χαμηλόβαθμοι, γιατί όχι και υψηλόβαθμοι, στον χώρο της δημόσιας υγείας, και αρμοδιότερα στην πολιτική ηγεσία, να υπογράφουν αποφάσεις.
Οι Ελληνες πολίτες έχουμε γίνει κοινωνοί, ότι οι εμπλεκόμενοι, με τη βοήθεια φίλιων ΜΜΕ, που μπορούν να κρύβουν ταχυδακτυλουργικά την αλήθεια, κατάφεραν να θολώσουν επιβαρυντικές μαρτυρίες και από κατηγορούμενοι να γίνουν “πρόσωπα υπεράνω υποψίας” το δε “σκάνδαλο” να το κάνουν “σκευωρία” κατόπιν παραγγελιών από κουκουλοφόρους, προστατευόμενους μάρτυρες, χάριν του δημοσίου συμφέροντος!
Με την εξωδικαστική διευθέτηση της υπόθεσης Novartis αποδείχθηκε το “σκάνδαλο” και ισοπεδώθηκε η προπαγάνδα περί “σκευωρίας”. Η εταιρεία παραδέχθηκε, ότι διεύθειρε αξιωματούχους, ώστε η ελληνική κυβέρνηση και οι υγειονομικές υπηρεσίες της την περίοδο 2012-2015 να επηρεάζουν αποφάσεις και να κατευθύνουν την εμπορική δραστηριότητά της. Είχε υπολογιστεί, να διαθέσει 720 εκ. $, που αφορούσαν αθέμιτες συναλλαγές σε Ελλάδα, Ν. Κορέα και Βιετνάμ, που επιδρούσαν σε πράξεις και αποφάσεις για πληρωμές σε “ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους”, να βοηθηθεί η Novartis, ώστε να διατηρηθεί η εμπορική δραστηριότητά της, κατά παράβασιν του Αμερικανικού Εμπορικού Κώδικα. Η απόφαση, όμως, επεδίκασε 345 εκ $ εκ των οποίων τα 310 οφείλονται στην Ελλάδα.
Στην απόφαση, η οποία διεδόθη μέσω διαδικτύου και δεν υπάρχει επίσημη μετάφραση του Υπ. Εξωτερικών, ερευνάται και κολάζεται η πράξη και όχι πρόσωπα. Ονόματα δεν αναφέρονται, γίνεται, όμως, λόγος για “αλλοδαπούς αξιωματούχους” και “ξένους κυβερνήτες”, ότι «…διεπράχθησαν διεφθαρμένες πράξεις… γνωρίζονταις όλα όσα είχαν δοθεί σε αλλοδαπό αξιωματούχο…», να αντλήσουν οποιδήποτε παράνομο πλεονέκτημα και να παρακινήσουν τον “ξένο αξιωματούχο” να χρησιμοποιήσει την επιρροή του εντός μιας ξένης κυβέρνησης και να τροποιήσουν ενέργειες και αποφάσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε, ότι «πρόκειται για απόφαση κόλαφο… για τις υγειονομικές υπηρεσίες και την κυβέρνηση κατά την περίοδο 2012-2015…», ενώ από τη Ν.Δ. εκφράζεται η άποψη, ότι «η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ… ρίχνει “τίτλους τέλους” σε μια σκευωρία, που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό…”
Το πρόβλημα, σκόπελος για την κυβέρνηση και πώς θα τον ξεπεράσει, είναι αν θα ζητήσει επισήμως την είσπραξη της αποζημίωσης, την οποία ανεβάζει στα 112 εκ $ και όχι στα 310, που αποφάσισε η Επιτροπή, ή θα τ’ αφήσει να χαθούν, αφού παραδέχεται, ότι δεν πρόκειται για “σκάνδαλο”, αλλά για “σκευωρία”.
Η γαλαντομία μας!! «Κι ας πάει και το παλιάμπελο»!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.