Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία παραγωγών από το Ινστιτούτο Ελιάς

Στην αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών αλλά και στην εφαρμογή δεκάδων ερευνητικών προγραμμάτων με πολλαπλά οφέλη για την αγροτική παραγωγή έχει προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα το Ινστιτούτο Υποτροπικών, Ελιάς και Αμπέλου.

Με την ενίσχυση του με νέο ερευνητικό προσωπικό το Ινστιτούτο κάνει βήματα μπροστά στην αγροτική έρευνα, δείγματα της οποίας ξεκινήσαμε να παρουσιάζουμε στο χθεσινό μας φύλλο και σήμερα ολοκληρώνουμε το αφιέρωμά μας.

 

Φυσιολογίας και Θρέψης Φυτών

Screenshot 2019-10-08 at 12.24.09Η λίπανση των δενδρωδών καλλιεργειών αποτελεί το βασικό αντικείμενο έρευνα του εργαστηρίου φυσιολογίας και θρέψης φυτών. «Έχουμε όλο τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό ώστε να κάνουμε την σωστή ανάλυση εδάφους και φύλλων και να δούμε τι χρειάζεται μια καλλιέργεια, ποια λάθη γίνονται και να τους δώσουμε τις κατάλληλες συμβουλές ώστε να λιπανθεί η ελιά όπως πρέπει. Την ίδια δουλειά κάνουμε και σε πειραματικό επίπεδο και αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε με όλα τα υπόλοιπα εργαστήρια του Ινστιτούτου (ελαιοκομιά, υποτροπικά, εσπεριδοειδή κα.) και υλοποιούμε προγράμματα πάνω σε θέματα θρέψης και λίπανσης» αναφέρει ο ερευνητής κ. Γεώργιος Ψαρράς.
Ανάμεσα στα προγράμματα που μετέχει το εργαστήριο είναι στο “Agroclima water” που αφορά τη διαχείριση νερού αλλά και άλλα 5 προγράμματα στα οποία έχει αναλάβει τον τομέα της θρέψης.
Αναφορικά με τα πιο συχνά λάθη στη λίπανση που κάνουν οι παραγωγοί, έτσι όπως τα εντοπίζει ο ίδιος με την πείρα του, ο κ. Ψαρράς λέει πως «το μεγαλύτερο λάθος είναι πως λιπαίνουν εμπειρικά χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θέλει η καλλιέργεια με αποτέλεσμα και προβλήματα ελλείψεων να παρατηρούνται και υπερ-χρησιμοποίηση λιπασμάτων. Το κομμάτι παροχής υπηρεσιών του εργαστηρίου μας βοηθάει τους παραγωγούς καθώς είναι σημαντικό να κάνουν αναλύσεις. Πλέον με την ενίσχυση του Ινστιτούτου με προσωπικό μπορούμε να δουλέψουμε με νέες καλλιέργειες και να κάνουμε μακροπρόσθεσμο σχεδιασμό ώστε να βοηθήσουμε να λυθούν όλα τα μεγάλα προβλήματα.»

 

Εντομολογίας

Screenshot 2019-10-08 at 12.24.00Η αντιμετώπιση των εχθρών υγειονομικής σημασίας με έμφαση τους εχθρούς της ελιάς, των εσπεριδοειδών και λιγότερο των κηπευτικών και των άλλων καλλιεργειών είναι στα βασικά αντικείμενα του εργαστηρίου εντομολογίας του Ινστιτούτου. H ερευνήτρια κ. Κική Βαρίκου συμπληρώνει 20 χρόνια εργασίας στο συγκεκριμένο εργαστήριο και μιλώντας στα “Χ.Ν.” εξηγεί πως το εργαστήριο υλοποιεί προγράμματα που αφορούν μεταξύ άλλων: «Το δάκο για τη βελτιστοποίηση των δολωματικών ψεκασμών με νέα ελκυστικά που να προσελκύουν το έντομο . Έχουμε φτάσει σε κάτι πολύ σοβαρό που σύντομα θα ανακοινώσουμε. Επίσης εργαζόμαστε για τη βελτιστοποίηση της παρακολούθησης του δάκου με ηλεκτρονικές παγίδες και μελετάμε νέες παγίδες ώστε να αντικαταστήσουν τις παλιές, γυάλινες. Πέρα από τα προγράμματα κάνουμε και δικές μας αυτόνομες μελέτες ως εργαστήριο πχ. Μελετάμε την προτίμηση του δάκου στις ελληνικές ποικιλίες για ποιο λόγο προτιμάει κάποιες ποικιλίες περισσότερες από τις άλλες, ενώ παράλληλα κάνουμε και μια μελέτη για την αγριελιά σε συνεργασία με το Συνεταιρισμό των Μεσκλών. Στα πλαίσια των ΟΠΑΑΧ συνεργαζόμαστε με πολλούς συνεταιρισμούς όπως αυτόν των Παλαιών Ρουμάτων για να τους ορίσουμε τη δική τους στρατηγική για την αντιμετώπιση του δάκου».
Παράλληλα όμως το εργαστήριο εργάζεται πάνω σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ωφέλιμων εντόμων για την αντιμετώπιση της tuta absoluta στις τομάτες
Ερευνήτρια στο εργαστήριο και η εντομολόγος κα Αργυρώ Καλαϊτζάκη. «Εργαζόμαστε πάνω σε μια σειρά από άξονες, όπως η βιοοικολογία ωφέλιμων εντόμων, οι νέες τεχνολογίες για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των πληθυσμών του δάκου, ενώ με δύο ερευνητικά προγράμματα καταγράφουμε τους φορείς της xylela στα πλαίσια προγραμμάτων που χρηματοδοτούν οι Περιφέρειες Β. Αιγαίου και Κρήτης. Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο» λέει η επιστήμονας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η κ. Καλαϊτζάκη στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που ειδικά σε ότι αφορά τον δάκο θα μπορεί να φτάνει στον παραγωγό δωρεάν ώστε να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει.

 

Ελαιοκομίας

Ακαδημαϊκή έρευνα αλλά και συμβουλευτική και άμεση στήριξη στον αγρότη προσφέρει το εργαστήριο ελαιοκομίας του Ινστιτούτου.
Oπως επισημαίνει ο ερευνητής κ. Γιώργος Κουμπούρης το εργαστήριο διαθέτει «την εθνική συλλογή ποικιλιών ελιάς με περισσότερες από 100 ποικιλίες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να τις προστατεύσουμε και να τις διατηρήσουμε. Eχουμε τη μεγαλύτερη συλλογή στην Ελλάδα, τα δέντρα αποθηκεύονται με δύο τρόπους ή σε αγρό φυτεμένα ή σε ένα θερμοκήπιο. Επίσης για πρώτη φορά έχουμε παράγει φυτά ελεγμένα για ιούς και ασθένειες ώστε να μπορούμε να δώσουμε στα φυτώρια πιστοποιημένο υλικό. Ο φυτουγεινομικός έλεγχος έχει ολοκληρωθεί, τον Οκτώβρη το Υπουργείο θα δει και την φυτοποικιλιακή ταυτότητα και ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση ώστε να δίνουμε στα φυτώρια ελεγμένο υλικό. Oλο αυτό το πρόγραμμα που συζητιόνταν εδώ και 30 χρόνια και έπρεπε να γίνει στο παρελθόν καταφέρνουμε και το υλοποιούμε σε συνεργασία με τους φυτωριούχους. Είναι σημαντικό να αναφέρω και τη συνεργασία με παραγωγούς και συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα (Έβρο, Χαλκιδική, Αγρίνιο, Κέρκυρα κα) για εκπαιδεύσεις, σεμινάρια και θετικές πρακτικές καθώς το Ινστιτούτο λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο».
Πέρα από τα σεμινάρια, για την καλύτερη εκπαίδευση των παραγωγών το εργαστήριο έχει φτιάξει βίντεο που είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο και έχουν τεράστια επισκεψιμότητα, ενώ αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίας όπως drone για να καταγράφει, σχεδιάζει τα προγράμματα του. Πέρα από την ακαδημαική έρευνα το εργαστήριο προσφέρει άμεσες υπηρεσίες σε οργανώσεις παραγωγών, συνεταιρισμούς και απλούς αγρότες. «Έχουμε οργανώσει μια υπηρεσία όπου λαμβάνουμε τον καρπό από τους παραγωγούς και μπορούμε να βρούμε την περιεκτικότητα σε λάδι ώστε να τους πούμε ποια είναι η κατάλληλη περίοδο για το μάζεμα τους»λέει ο κ. Κουμπούρης.
Στο δυναμικό του εργαστηρίου και η Χρυσή Σεργεντάνη, μόνιμη υπάλληλος, Τεχνολόγος Γεωπονίας και η δρ Ιωάννα Μανωλικάκη, συμβασιούχος, Γεωπόνος Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια.

 

Δυναμική επανακάμψη

Screenshot 2019-10-08 at 12.24.39Για «δυναμική επανάκαμψη» του Ινστιτούτου κάνει λόγο ο διευθυντής του κ.
Ανδρέας Ντούλης .«Το Ινστιτούτο ενισχύθηκε με ερευνητικό προσωπικό και επανέρχεται δυναμικά. Ήταν η οραματική αντίληψη ενός παλαιότερου υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης που αντιλήφθηκε σωστά ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει το ερευνητικό και αναπτυξιακό προσωπικό της χώρας σε αυτόν τον τομέα. Λόγω της κρίσης υπήρχε μεγάλη δυστοκία. Ωστόσο έγινε κατορθωτό να προσληφθούν 100 ερευνητές σε όλη τη χώρα, 5 στα Χανιά και 5 στο Ηράκλειο διπλασιάζοντας έτσι το ερευνητικό δυναμικό. Ήλθε νέο αίμα και συνάδελφοι που θα μπορούσαν να φύγουν στο εξωτερικό με τα βιογραφικά τους έμειναν στην πατρίδα προσφέροντας σημαντικό ερευνητικό έργο» .
Το Ινστιτούτο χάρις στην ερευνητική του εργασία λαμβάνει περισσότερα χρήματα από προγράμματα παρά από τον ετήσιο προϋπολογισμό του. «Το Ινστιτούτο έχει μια πολύ καλή παράδοση στην προσέλκυση χρηματοδοτήσεων γιατί ήταν σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς, είχε φτιάξει συνεργασίες που στην ελληνική διοίκηση ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση. Το Ινστιτούτο είχε πάντα μια πολύ καλή παράδοση για αυτό και πράγματι οι χρηματοδοτήσεις του από προγράμματα είναι πολύ περισσότερα από την ετήσια χρηματοδότηση» τονίζει ο διευθυντής.
Ωστόσο τα προβλήματα δεν έχον εξαλειφθεί. «Μας λείπει το αναγκαίο εργατοτεχνικό προσωπικό προκειμένου να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις εγκαταστάσεις μας. Επίσης οι κτιριακές μας υποδομές χρειάζονται επεμβάσεις και συντήρηση. Υπάρχει και ένα θέμα με τα δικαιώματα χρήσης των κτημάτων του Ινστιτούτου που έχουν περάσει απευθείας στο Υπουργείο κάτι που στην τωρινή φάση θα έλεγα ότι είναι αντιπαραγωγικό» καταλήγει ο κ. Ντούλης.

 

 

Καταγγελία απειλών

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει «πράξεις βίας κατά του προσωπικού του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ – Δήμητρα στα Χανιά», εξέδωσε το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Χανίων .
Το ΓΕΩΤΕΕ αναφέρεται στο περιστατικό της προηγούμενης Κρήτης όπου απειλήθηκε και ο δημοσιογράφος των “Χ.ν.” Γιώργος Κώνστας. «Το ότι δεν υπήρξε κάποιο χειρότερο γεγονός από τις υλικές ζημιές στο ιδιωτικό όχημα της συναδέλφου αποτελεì απλά θέμα τύχης. Το να βασìζεται όμως στην τύχη η ζωή συναδέλφων οι οποìοι προσπαθούν απλά να κάνουν την δουλειά τους δεν μπορεί να εìναι ανεκτοì το έτος 2019», επισημαίνει χαρακτηριστικά το ΓΕΩΤΕΕ σε ανακοίνωσή του.
Το ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ «καταδικάζει απερìφραστα οποιαδήποτε μορφής επιθέσεις, απειλές και πράξεις βìας κατά των εργαζομένων και συνάδελφων στο Ιδρυμα» και διαμηνύει πως «ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας εìναι αδιαπραγμάτευτη αξìα, ειδικά στο χώρο εργασìας του κάθε εργαζομένου. Εìναι παραπάνω, για τους συναδελφους στο ΙΕΛΥΑ όπου καθημερινά μοχθούν για την βελτìωση και την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργìας για το καλό του κοινωνικου συνόλου».
Ψήφισμα καταδίκης του βίαιου περιστατικού και συμπαράστασης στους ερευνητές και στον δημοσιογράφο των “Χ.ν.”, αποφασίστηκε χθες να εκδώσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα