Μουσείο Τυπογραφείας

“Μπαλάκι” οι ευθύνες ανάμεσα σε Περιφέρεια-Δήμο για τους παράπλευρους του ΒΟΑΚ

Αποποιείται κάθε αρμοδιότητα και στους παράπλευρους δρόμους του Β.Ο.Α.Κ., η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης αρνούμενη κάθε αρμοδιότητα σε θέματα συντήρησης και ρίχνει το “μπαλάκι” και πάλι στους Δήμους.

Πρόσφατα η δημοτική κοινότητα Μουρνιών και ο πρόεδρός της κ. Μιχάλης Σχοινάς ζήτησε εγγράφως τον καθαρισμό παράπλευρων δρόμων του Β.Ο.Α.Κ. από σκουπίδια, μπάζα, την πραγματοποίηση κλαδεμάτων κ.ά. Η απάντηση των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης καλύπτεται πίσω από μια απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρεια Κρήτης το 2007!
Στην απάντηση επισημαίνεται πως «…τμήματα των παράπλευρων οδών του Β.Ο.Α.Κ., εντός του Δήμου Χανίων, όπως διαπιστώθηκε από σχετική έρευνα, έχουν διαμορφωθεί στα πλαίσια εκτέλεσης εργολαβιών κατασκευής της νέας χάραξης του Β.Ο.Α.Κ., παράλληλα με την κατασκευή αυτού με σκοπό την αποκατάσταση της πρόσβασης σε παρόδιες ιδιοκτησίες που αποκλείονταν.

Οι διαμορφώσεις αυτές ήταν αποσπασματικές και όχι στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης και εγκεκριμένης μελέτης παράλληλων οδών αφού δεν περιλάμβαναν τις απαιτούμενες μελέτες οδοποιίας, υδραυλικών έργων, σήμανσης, ασφάλισης, τεχνικών έργων κ.λπ. Ως εκ τούτου σε αυτές τις οδούς δεν έχουν κατασκευαστεί τα προαναφερόμενα συνοδά έργα οδοποιίας και μάλιστα κάποιες θέσεις δεν εξασφαλίζεται καν η συνέχεια αυτών αφού δεν έχουν κατασκευαστεί τα απαιτούμενα τεχνικά στις θέσεις που συμβάλουν με ρέματα. Επιπλέον οι παράπλευροι αυτοί οδοί δεν συνδέονται με τον Β.Ο.Α.Κ. ή τους κόμβους αυτού με εγκεκριμένους και ασφαλείς κόμβους, αλλά συνδέονται κυρίως με το κατώτερο δημοτικό δίκτυο ενώ κάποιοι άλλοι είναι αδιέξοδοι. Υστερα από τα παραπάνω είναι προφανές ότι οι παράπλευροι οδοί του Β.Ο.Α.Κ. εντός του Δήμου Χανίων δεν έχουν κατασκευαστεί με εγκεκριμένη μελέτη (όπως προαναναφέραμε) ούτε συνδέονται με την κύρια οδό μέσω εγκεκριμένων κόμβων….». Τέλος σημειώνει πως η αρμοδιότητα συντήρησης των παράπλευρων δρόμων ανήκει στον Δήμο Χανίων!

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες που προήλθαν από την συγχώνευση των παλαιών ΔΕΚΕ και ΔΕΣΕ και υπάχθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης, εν ολίγοις απαντούν ότι ένα έργο που υλοποιήθηκε προ 25ετίας δεν είχε τις εγκεκριμμένες μελέτες, ούτε έγιναν οι κατάλληλες διαμορφώσεις, ούτε τα συνοδά έργα οδοποιίας όπως λέει το κείμενο λες και το έργο κατασκευάστηκε από… εξωγήινους και όχι από το ίδιο το κράτος με τις ίδιες υπηρεσίες -που σήμερα πετάνε αλλού το μπαλάκι- τότε να έχουν το ρόλο του επιβλέποντα! Και καλά τους παράπλευρους, είναι ευθύνη των Δήμων αν δεχθούμε τη λογική του εγγράφου, αλλά ποια η αξιοπιστία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης όταν στο κομμάτι που έχουν την ευθύνη (ή την αποποιούνται και αυτή;) στον Β.Ο.Α.Κ., δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα κλαδέματα, δεν υπάρχει φωτισμός, δεν έχει γίνει κανένας σοβαρός καθαρισμός; Χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός;

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.