Μουσείο Τυπογραφείας

Μνήμες από τη Μάχη της Κρήτης

Με εκδηλώσεις χθες το απόγευμα σε Σούδα και Γαλατά και νωρίτερα το μεσημέρι στο Μάλεμε συνεχίστηκε ο εορτασμός της επετείου της Μάχης της Κρήτης.
Iδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Συμμαχικό Νεκροταφείο της Σούδας κατά την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης στεφάνων στους ήρωες στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που πολέμησαν στο πλευρό του περήφανου κρητικού λαού κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου προσφέροντας τη ζωή τους στη Μάχη της Κρήτης.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Άμυνας  Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ την Περιφέρεια Κρήτης ο περιφερειακός σύμβουλος Κυριάκος Κώτσογλου. Παρόντες και φέτος ξένες αντιπροσωπείες με βετεράνους αγωνιστές και συγγενείς απογόνους των πεσόντων, μαζί με αρκετό κόσμο.
Με δήλωση του στα «Χ.ν.» ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι «σήμερα είναι ουσιαστικά εδώ ένα μνημόσυνο για τους πεσόντες στη Μάχη της Κρήτης το οποίο γίνεται κάθε χρόνο. Προσπαθούμε να αποδίδουμε τις μεγαλύτερες δυνατές τιμές στους πεσόντες που ήρθαν να πολεμήσουν από πολύ μακριά δίπλα, δίπλα με τους Έλληνες για την ελευθερία  της Ελλάδας».
Ο κ. Κυριάκος Κώτσογλου επεσήμανε ότι « αποδίδουμε τιμή στη Μάχη της Κρήτης για τους πεσόντες από τις συμμαχικές δυνάμεις που έχασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κρήτης και του κόσμου».

ΣΤΟ ΜΑΛΕΜΕ
Νωρίτερα, από την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στο Γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης των πεσόντων κατά τη Μάχη της Κρήτης, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους στρατιωτικές και πολιτικές αρχές, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και ξένες αντιπροσωπείες.
Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες, κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση  των Εθνικών Ύμνων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Ελλάδος.
Εκ μέρους της Γερμανικής κυβέρνησης  ο επιτετραμμένος Marc  Bogdahn  μαζί με τον εκπρόσωπο  της Υπηρεσίας Μέριμνας των Γερμανικών  Στρατιωτικών Κοιμητηρίων  Hartmut Tolle, απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς.
«Μαζί θέλουμε σήμερα να τιμήσουμε τα θύματα του πολέμου, της τυραννίας και των βίαιων καθεστώτων, Ας διδαχτούμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος ώστε να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το μέλλον μας υπεύθυνα, ειρηνικά και μαζί. Η Γερμανία αναλαμβάνει χωρίς προϋποθέσεις την ηθική και ιστορική της ευθύνη. Πριν από 78 χρόνια, στις 20 Μαΐου του 1941, η γερμανική Βέρμαχτ επιτέθηκε στην  Κρήτη. Χάθηκαν πολλές χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Ιδιαίτερα θέλουμε να μνημονεύσουμε σήμερα και τα πολλά θύματα της γερμανικής κατοχής στην Κρήτη.  Η μνήμη των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξαν οι Γερμανοί γεμίζει εμάς τους απογόνους με οδύνη και ντροπή…» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Marc  Bogdahn.
Από την πλευρά του ο κ. Hartmut Tolle σημείωσε ότι «τη σημερινή εποχή, οι φρικαλεότητες αυτές φαντάζουν στους επισκέπτες του νησιού με τη μαγευτική φύση και την εγκάρδια φιλοξενία των κατοίκων του σαν κάτι μακρινό και υπάρχει κόσμος που δεν γνωρίζει καν τι είχε συμβεί τότε. Κι όμως, σε πολλά μέρη και σε πολλές οικογένειες του νησιού η μνήμη παραμένει ζωντανή και επώδυνη…».
Στα διαχρονικά μηνύματα της Μάχης της Κρήτης για ελευθερία, δημοκρατία, αλληλεγγύη, αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής στους ήρωες που έπεσαν για την Πατρίδα, αναφέρεται στο μήνυμα του για την 78η ιστορική επέτειο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Οι σημερινές εκδηλώσεις
Σήμερα Τρίτη εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 10 π.μ. στο Μνημείο Κερίτη στον Αλικιανό  και στις 12.30 μ.μ. στην (πρώην) 42η Οδό Τσικαλαριών –  Μνημείο Στρατιωτικού Εκστρατευτικού Σώματος      Αυστραλών και Νεοζηλανδων (ANZAC). Η τελετή λήκης θα γίνει στις 6.30 μ.μ.
στο Αεροδρόμιο Μάλεμε και θα περιλαμβάνει ρίψη αλεξιπτωτιστών από την 1η ΜΑΛ, πτήση επίδειξης (demo flight) από α/φ F-16 BLK 52+  της 115 ΠΜ.

ΕΡΓΑ ΜΑΘΗΤΩΝ
Στο μεταξύ, την εκδήλωση: “20η παιδική έκφραση και δημιουργία” με θέμα: “Μάχη της Κρήτης” διοργανώνουν αύριο Τετάρτη στις 5.30 μ.μ. στο Νέωριο Μόρο (μόνιμη εκθεση αρχαίας και παραδοσιακής ναυπηγικής) η Περιφερειακή Ενότητα και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Τα παιδιά νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες και τα έργα τους από τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που παρακολούθησαν στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.