Μουσείο Τυπογραφείας

Mισές θα έχουν μείνει οι τράπεζες ως το 2021

Προπαρασκευαστικό έτος για την εφαρμογή σαρωτικών αλλαγών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που θα ανατρέψουν τη σημερινή αρχιτεκτονική του θα είναι το 2019. Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και η ανάγκη εμπροσθοβαρούς επίλυσής του για τη μείωση των δεικτών καθυστερήσεων κάτω από το 10% έως και το 2021 απαιτούν ριζική αναδιάταξη δυνάμεων.

Σύμφωνα με κοινοτικούς κύκλους στο Βήμα της Κυριακής, ο μετασχηματισμός αυτός αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιστροφή στην κανονικότητα ύστερα από 10 χρόνια κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι σε τρία χρόνια από σήμερα στο εγχώριο banking θα δραστηριοποιούνται οι τέσσερις υπάρχοντες συστημικοί όμιλοι, με συρρικνωμένο ωστόσο μέγεθος κατά τουλάχιστον 25% κατά μέσο όρο, καθώς και 3-4 μεγάλες εταιρείες που θα διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια ύψους έως και 50 δισ. ευρώ.

Η Eurobank, με την απόφαση μετατροπής της σε εταιρεία holding και μεταφοράς προς τιτλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των προβληματικών της δανείων σε όχημα ειδικού σκοπού, δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες σημαντικές τράπεζες για την οριστική και έγκαιρη εξυγίανσή τους.

Κορυφαία τραπεζική πηγή επισημαίνει πως η μείωση των επισφαλειών σε μονοψήφια ποσοστά μέσα στην ερχόμενη τριετία προϋποθέτει την πώληση ή και τιτλοποίηση του 60% των σημερινών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Με τον τρόπο αυτόν οι συγκεκριμένες απαιτήσεις θα τεθούν εκτός ισολογισμών και η διαχείρισή τους θα ανατεθεί σε τρίτους ανεξάρτητους παρόχους υπηρεσιών ανάκτησης και αναδιάρθρωσης δανείων. Πρόκειται για μια διαδικασία που αναμένεται να κορυφωθεί την ερχόμενη χρονιά, δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη της προαναφερθείσας ανάταξης στον κλάδο.

Το ρίσκο παραμένει

Ωστόσο, όπως εξηγεί το ίδιο στέλεχος, αν και με αυτόν τον τρόπο τα ποσοστά των δανείων σε καθυστέρηση περιορίζονται σημαντικά, το ρίσκο δεν εξαλείφεται εξ ολοκλήρου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.