Μουσείο Τυπογραφείας

Μήνυμα της Γενικής Διευθύντριας των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας

32Ο  ανθρωπισμός χάνεται στα βάθη των αιώνων. Υπάρχει από τότε που οργανώθηκαν ανθρώπινες κοινωνίες γιατί τα μέλη τους δεν απολάμβαναν εξίσου τα αγαθά της ζωής. Κι εμείς, μόλις αρχίσαμε να ξεχωρίζουμε την διαφορετικότητα, την ιδιαιτερότητα των ανθρώπων και των λαών, αρχίσαμε το ταξίδι στον κόσμο της ευαισθησίας. Ξεκινάς και βλέπεις τις ανάγκες δίπλα σου κι ο δρόμος σε οδηγεί πιο πέρα και επειδή μόνος δεν ξέρεις και δεν μπορείς να δράσεις, αναζητάς μια οργανωμένη ομάδα για να μπορείς να βοηθήσεις πιο συστηματικά.
Μεγαλώνοντας, ανακαλύψαμε ότι ο ανθρωπισμός δημιουργεί μια τάξη πραγμάτων που μπορούμε να ωριμάσουμε σύμφωνα με όσες αξίες έχουμε διαφυλάξει, δηλαδή εμπιστοσύνη στη ζωή και τον άνθρωπο. Η αγάπη προς τον συνάνθρωπο δεν περιγράφεται, είναι ένα συναίσθημα που βιώνεται και ολοκληρώνει τον άνθρωπο. Παίρνουμε δίνοντας και δίνουμε ό,τι πραγματικά έχουμε καθαρή πρόθεση να δώσουμε. Όσο μικρό ή  μεγάλο κι αν είναι αυτό που δίνουμε, αν είναι σύμφωνα με τις δυνατότητες μας και υπάρχει πραγματικά ανάγκη, η αξία της πράξης μας είναι το ίδιο ουσιαστική.
Στα χρόνια μας πολλά ιδανικά και αξίες χάθηκαν. Η μεγαλοσύνη όμως των ιθυνόντων πρέπει να μετριέται με την παγκοσμιότητα του οράματος και την αίσθηση της ευθύνης τους απέναντι σε όλη την ανθρωπότητα, διότι ο αναπτυγμένος και ο αναπτυσσόμενος κόσμος είναι μια οικογένεια. Πίσω από την ποικιλία των πολιτισμών υπάρχει μια ψυχική ενότητα της ανθρωπότητας. Υπάρχει μια πνοή και μια από κοινού ανάσα.
Σήμερα, ναι, είναι δυνατόν να βρεθεί ένα καινούργιο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Δορυφόροι και διαστημικοί σταθμοί μας περικυκλώνουν προστατευτικά. Έχουν υλοποιηθεί όλα όσα επινοεί ο ανθρώπινος νους και μόνο η πείνα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί. Όπου υπάρχει φτώχεια, θαρρείς από κληρονομιά, αυτή μετατρέπεται σε εξαθλίωση. Παντού στον κόσμο υπάρχουν καραβάνια προσφύγων.
Πόση γάζα να υφάνουμε για να σκεπάσουμε τις πληγές τους;
Θα ήθελα σήμερα, τελειώνοντας μια χρονιά και ξεκινώντας μια καινούργια να σας καλέσω στην ομάδα μας, να συμμετέχετε στη διαδρομή της προσφοράς εκεί που δεν βοηθάς τα παιδιά σου ή την οικογένεια σου αλλά τους αγνώστους προς εσένα συνανθρώπους σου. ∆εν χρειάζεται να γίνουμε ήρωες. Απλά ας γυρίσουμε να δούμε δίπλα μας με ενδιαφέρον. Υπάρχει πάντα  δίπλα μας κάποιος που έχει ανάγκη. Και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μπορούμε όλοι μας να βοηθήσουμε για να προσφέρουμε το πολυτιμότερο «δώρο ζωής». Αυτό της φροντίδας υγείας. Μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα και να είστε σίγουροι μερικοί άνθρωποι θα σας ευγνωμονούν γι’ αυτό.
Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους σας με Υγεία αγάπη και ευημερία.
Ευγενία Θάνου

Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον Πυρόπληκτο Πληθυσμό των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος – Ν. Μάκρης, από τους Γιατρούς του Κόσμου με την υποστήριξη της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ
21-02-2019
Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2019 – Οι Γιατροί του Κόσμου, με την αποκλειστική οικονομική υποστήριξη της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, υλοποιούν το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης «Αλυσίδα Ελπίδας», για τον πληθυσμό των περιοχών της Ανατολικής Αττικής, που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου 2018.
Η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης προς τους πυροπαθείς, παραμένει στις πρώτες γραμμές αναγκών. Μέσα από την έμπρακτη υποστήριξη της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, δίνεται η δυνατότητα συνέχισης του έργου των Γιατρών του Κόσμου και της παρουσίας επιστημονικού προσωπικού (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ψυχίατρου, κ.α.) στην ευρύτερη περιοχή, τουλάχιστον μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2020.
Η σημαντική αυτή ενίσχυση, πέρα από την παροχή εξατομικευμένης βοήθειας, θα επιδιώξει την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής με την οργάνωση και λειτουργία τόσο θεραπευτικών – ψυχοεκπαιδευτικών ομάδων, όσο και δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε θέματα πρόληψης – αγωγής υγείας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς (σχολική κοινότητα, κοινωνικές υπηρεσίες κ.α.).
Το Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον Πυρόπληκτο Πληθυσμό των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος – Ν. Μάκρης, που πραγματοποιείται από τους Γιατρούς του Κόσμου, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των ενεργειών για την στήριξη των πυροπαθών Αττικής 2018, που έχει ανακοινώσει η ναυτιλιακή κοινότητα και υλοποιεί μέσω της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ.

Τα στατιστικά για την εβδομάδα από 18/02/219 έως και την 22/02/2019 είναι
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ   ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ              36
ΜΑΡΟΚΟ             13
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ         10
ΠΑΚΙΣΤΑΝ             7
ΣΥΡΙΑ                    6
ΙΡΑΚ                      4
ΑΛΓΕΡΙΑ               3
ΡΟΥΜΑΝΙΑ           3
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ       2
ΤΥΝΗΣΙΑ              2
ΙΤΑΛΙΑ                  1
ΣΕΡΒΙΑ                1
ΤΟΥΡΚΙΑ              1
ΑΙΓΥΠΤΟΣ           1
ΝΙΓΗΡΙΑ               1
ΓΕΩΡΓΙΑ              1
ΣΟΥΔΑΝ              1
ΑΛΒΑΝΙΑ              1

ΣΥΝΟΛΟ         94

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.