Μουσείο Τυπογραφείας

Ολονυχτία και ένταση για τα αδέσποτα στο Δημοτικό Συμβούλιο (videos)

Σε κλίμα έντασης ολοκληρώθηκε γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων το οποίο οριακά ενέκρινε την πρόταση της δημοτικής αρχής για δημιουργία καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα στο Καμπάνι Ακρωτηρίου.
Συγκεκριμένα, ψήφισαν υπέρ 17, κατά 16 ενώ μετρήθηκαν και δύο αποχές.
Απείχαν ο Τάσος Βάμβουκας και ο Γιάννης Σαρρής .
Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είχε ξεκινήσει στις 3.30 το μεσημέρι της Τετάρτης και εξελίχθηκε σε… μαραθώνιο καθώς ολοκληρώθηκε έπειτα από 13 ώρες!
Το θέμα του καταφυγίου ζώων συζητήθηκε αργά το βράδυ ενώ δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης.
Στην αίθουσα παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι φορέων του Ακρωτηρίου που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιλογή της περιοχής Καμπάνι επισημαίνοντας ότι δεν προηγήθηκε διάλογος του Δήμου με την κοινωνία της περιοχής.
Επίσης μίλησαν και εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων.
Στο τέλος της συνεδρίασης απειλήθηκε επεισόδιο ενώ επικράτησε ένταση.
ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Το επεισόδιο έγινε μεταξύ του Μαν. Κεμεσίδη και ενός ατόμου από το Ρέθυμνο που λίγη ώρα πριν είχε ζητήσει να μιλήσει στη συνεδρίαση. Ο Μαν. Κεμεσίδης ζήτησε να μιλήσουν μόνο όσοι είναι από τα Χανιά. Επικράτησε ένταση που δεν πήρε έκταση.
Στο τέλος όμως της συνεδρίασης και κατά την αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων, σύμφωνα με όσα έλεγε ο Μ. Κεμεσίδης, το άτομο από το Ρέθυμνο του σήκωσε το χέρι και απειλήθηκε σοβαρό επεισόδιο με δημοτικούς συμβούλους να συγκρατούν τον Μ. Κεμεσίδη.
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, απαντώντας σε ερωτήσεις των επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Νικηφοράκης έλεγε ότι έχουν σκοπό να μεταφέρουν στο καταφύγιο και το κτηνιατρείο για να πάρει και τη μορφή κλινικής. Ο Σ. Ρίζος διερωτήθηκε με ποια λογική ο Δήμος έρχεται να προσπεράσει το τοπικό συμβούλιο το οποίο είναι αντίθετο ενώ ο Δ. Λειψάκης έλεγε απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή: «Πως καταφέρατε να μην ακούσατε τα φιλοζωικά σωματεία και θέλετε με το έτσι θέλω να επιβάλλεται την απόφαση που πήρατε εσείς».
Ερωτήματα για το κόστος λειτουργίας έθεσε η Νίκη Αποστολάκη.
ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΟΙ
Από τα φιλοζωικά σωματεία, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη, ανέφερε ότι ο πρόσφατος νόμος απαγορεύει την ύπαρξη αδέσποτων δίπλα σε χώρο αθλοπαιδιών.
Η ίδια ανέφερε ότι ο Φιλόδημος αναφέρεται αποκλειστικά σε καταφύγια αδέσποτων και ότι επειδή ο Δήμος έλεγε προεκλογικά για κλινική, θέλει να τα ενώσει.
Είπε ακόμη ότι η δημοτική αρχή έχει κάνει στην άκρη φιλοζωικά σωματεία.
Η εκπρόσωπος του συλλόγου «Η προστασία των ζώων», ΟλγαΛιάρα, εξέφρασε επίσης την αντίθεσή της στη δημιουργία του καταφυγίου και διατύπωσε σειρά από ερωτήματα.
Αντίθετα, υπέρ της δημιουργίας του καταφυγίου τάχθηκε η Σ. Βρόμπελ με επιστολή της την οποία διάβασε στην αίθουσα η εθελόντρια Αναστασία Μαθιουλάκη .
ΦΟΡΕΙΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
Την αντίθεσή τους στη δημιουργία καταφυγίου στο Καμπάνι εξέφρασαν φορείς του Ακρωτηρίου με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Μανώλη Τσιτωνάκη να θέτει σειρά από ερωτήματα στη δημοτική αρχή.
Την αντίθεσή του στη δημιουργία του καταφυγίου στο Καμπάνι εξέφρασε από Πολιτιστικό Σύλλογο Ακρωτηρίου ο κ. Μπροκαλάκης, ο οποίος ζήτησε να βρεθεί χώρος με σωστές προδιαγραφές.
Την αγωνία του εξέφρασε και ο κ. Νίκος Γιαννακάκης από το Καμπάνι, προηγούμενος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου.
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Στη συνέχεια εκδηλώθηκε αντιπαράθεση ανάμεσα στον Μαν. Κεμεσίδη και τον δήμαρχο Π. Σημανδηράκη.
Ο κ. Κεμεσίδης υποστήριξε ότι παλαιότερα ο κ. Σημανδηράκης έλεγε ότι αυτά εντείνουν το πρόβλημα και ότι ο νόμος ορίζει πως μπορεί να γίνει μόνο καταφύγιο ζώων.
Ο δήμαρχος Π. Σημανδηράκης σχολιάζοντας την παρέμβαση Κεμεσίδη έκανε λόγο για διαφορά αντιλήψεων, υποστήριξε πως το καταφύγιο ζώων συντελεί στην επίλυση του προβλήματος.
Ο κ. Σημανδηράκης έκανε επίσης λόγο για απέραντο λαικισμό, ενώ απευθυνόμενος στους φιλόζωους, αναφέρθηκε στη δολοφονία του Καυκάσιου και είπε ότι αν υπήρχε αυτή η δομή το ζώο αυτό θα ζούσε. Ακόμα είπε ότι «θα κάνουμε μία πρότυπη δομή» και αν η κατάσταση δεν εξελιχθεί «όπως θέλουμε», θα είναι, είπε, ο πρώτος που θα φέρει στο δημοτικό συμβούλιο θέμα για το κλείσιμο του καταφυγίου.
Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης είπε ότι δεν τον έπεισε η εισήγηση του αντιδημάρχου γιατί είχε πολλά κενά.
«Θεωρουμε οτι ο αντιδήμαρχος πρότεινε κυνοκομείο, δεν θα το ψηφίσουμε», είπε και ζήτησε σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία να βρεθεί κέντρο για την αποθεραπεία των ζώων. Ως προς τον χώρο στο Καμπάνι παρατήρησε ότι δεν έγινε μελέτη.
Ο γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Μυρωνας Γιακουμογιαννάκης επίσης είπε ότι καταψηφίζει την εισήγηση. «Ενιωσα την αγωνία του αντιδημάρχου αλλά και ένιωσα την αγωνία των Ακρωτηριανών», είπε.
Ο Ευτύχης Δαμιανάκης ανέφερε ότι θα υπερψηφίσει για να μη χαθεί η χρηματοδότηση αλλά με επιφύλαξη.
Ο Τάσος Βάμβουκας παρατήρησε ότι υπάρχει βιασύνη και ότι δεν έγινε διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος είναι αντίθετος στη δημιουργία δομής μόνιμης φιλοξενίας ζώων. Είπε ότι δεν προκρίνει μια τέτοια λύση και πρόσθεσε ότι δίπλα στο κυνοκομείο στα Νεροκούρου θα μπορούσε να διαμορφωθεί χώρος για την αποθεραπεία ζώων. Ο ίδιος είπε ότι απέχει από τη ψηφοφορία χωρίς να σημαίνει ότι δεσμεύει κάποιο μέλος της παράταξής του.
Ο Γιάννης Σαρρής είπε ότι «λείπει μια βασική παράμετρος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, δεν υπάρχει καλό κλίμα ανάμεσά μας, κλίμα συνεργασίας και διαλόγου».
Ο κ. Σαρρής είπε ότι για να στηριχθεί αυτή η πρόταση πρέπει να ενημερωθούν ο κόσμος και οι παρατάξεις και ότι με την τακτική που ακολούθησε η δημοτική αρχή, ο ίδιος θα απέχει από τη ψηφοφορία.
Ο Νίκος Βουρλάκης ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ μια κτηνιατρικής κλινικής και καταψήφισε την πρόταση «διότι δεν πειστήκαμε ότι μπορεί να βοηθήσει μια τέτοια δομή».
Ο Σεραμείμ Ρίζος επίσης καταψήφισε ενώ άσκησε κριτική για τη μη συνεργασία του Δήμου με τα φιλοζωικά σωματεία.
Ο Δημήτρης Λειψάκης είπε απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή: «Ξεκινάτε λάθος, βιάζεστε» και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με τα φιλοζωικά σωματεία.

1 σχολιο

  • [ΡΙΑ+ΡΟΔΟΥΣΑΚΗ] ~ ~ ~ Απάντηση

    ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΕ ΗΤΑΝ ΤΟΣΕΣ ΟΙ ΩΡΕΣ ……….!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.