Μουσείο Τυπογραφείας

Μερικές Συνέπειες του Brexit(II)

Το σίριαλ του Brexit συνεχίζεται. Από την άλλη μεριά είναι ενδιαφέρον να δούμε μερικές από τις συνέπειες του Brexit, που κάμνουν τα μέρη να είναι επιφυλακτικά γι’ αυτό.
Για το Η.Β. ήδη υπάρχουν πολλές συνέπειες από το επαπειλούμενο Brexit. Σύμφωνα με ιδικούς η απώλεια της μέσης δραστηριότητας στο Η.Β. ανέρχεται σε 6.6 δισεκατομμύρια λίρες κατά τρίμηνο (7,6 δισεκατομμύρια ευρώ) από την εποχή του δημοψηφίσματος (βλ. Marie Charrel, «Le Brexit pese deja sur l’economie britannique», Le Monde, 10 Απριλίου, 2019, σελ. 14). Η οικονομία του Η.Β. έχει κλυδωνιστεί και κλυδωνίζεται. Μεγάλες διεθνείς τράπεζες μετάθεσαν 1500 θέσεις εργασίας από το Λονδίνο στην Ηπειρωτική Ευρώπη, όπως το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη, το Δουβλίνο.
Εκείνος όμως ο κλάδος που εχτηπήθει σημαντικά από την απειλή του Brexit είναι ο κλάδος των αυτοκινήτων. Και αυτό επειδή 40% των εξαγωγών κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Στα μέσα του Γενάρη, η Jaguar Land Rover απέλυσε 4500 πρόσωπα στο Η.Β. Το Φεβράρη η Honda έκλεισε το εργοστάσιο της στο Swinton ενώ η Nissan αποφάσισε να κατασκευάζει ορισμένα αυτοκίνητα της στην Ιαπωνία παρά στο Η.Β. όπως μέχρι σήμερα (οπ. παρ.)
Η κατάσταση λοιπόν για το Η.Β. δεν είναι ρόδινη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΕΕ δεν θα επηρεαστεί.
Όπως είναι γνωστό η κ. May προσπαθεί να βρει κάποια λύση απέναντι στη μέχρι σήμερα αρνητική στάση της Βουλής των Κοινοτήτων. Ως είναι γνωστό η θέση της επίσης κλυδωνίζεται και οι δελφίνοι συνωστίζονται όπως π.χ. ο κ. Boris Johnson.
Σχετικά με την ΕΕ η κα. May προσπαθεί να πείσει για τις θέσεις της το Βερολίνο και το Παρίσι. Η κα. Merkel φαίνεται να είναι η «καλή» ενώ ο κ. Macron φαίνεται να είναι ο «κακός». Βέβαια αυτά είναι μόνο κλισέ και ο καθένας βλέπει περισσότερο τα συμφέροντα της χώρας του σε συνδυασμό βέβαια με την Ευρώπη.
Η κατάσταση συνεχίζει να είναι εκρηκτική και αναμένομε με ενδιαφέρον την έκβασή της.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.