Μουσείο Τυπογραφείας

Μελισσοκόμοι σε αδιέξοδο στα Χανιά

■ Αδυνατούν να προωθήσουν στην αγορά το χανιώτικο μέλι

Αδιάθετο παραμένει ένα μεγάλος μέρος του παραγόμενου χανιώτικου μελιού με αποτέλεσμα οι μελισσοκόμοι να είναι σε δεινή θέση. Αυτό τονίσθηκε μεταξύ άλλων στη χθεσινή συνέλευση του συλλόγου τους στα Χανιά όπου έγινε ενημέρωση για τα προβλήματα του κλάδου και τις τελευταίες εξελίξεις από τις επαφές με κυβερνητικά στελέχη.

«Δυστυχώς δυσκολευόμαστε πολύ να πουλήσουμε το προϊον μας. Ειδικά οι μεγάλοι παραγωγοί το 90% του μελιού τους έχει απομείνει στις αποθήκες. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θοδωρής Βίγλης.
Ο ίδιος επισήμανε πως οι καταναλωτές εξαπατώνται συστηματικά. «Ο καταναλωτής βλέπει την μπροστινή πλευρά της ετικέτας, ενώ η ουσίας βρίσκεται στην πίσω, στα ψιλά γράμματα. Πιστεύει ότι παίρνει ένα μέλι ελληνικό ενώ παίρνει Κινέζικο υπερφιλτραρισμένο στον οποίο δεν υπάρχει γυρεόκοκος. Στην στατιστική υπηρεσία φαίνεται ότι εισήχθησαν από την Βουλγαρία 3.500 τόνοι γλυκαντικές ουσίες, που…εξαφανίσθηκαν, χάθηκαν! Τι πιστεύουμε; Ότι τυποποιήθηκαν και πουλήθηκαν ως μέλι και μάλιστα ντόπιο! Έχουν μείνει απούλητα τα δικά μας μέλια και γίνεται μαζική εισαγωγή από το εξωτερικό μελιού που πουλιέται ως ελληνικό» δήλωσε ο πρόεδρος των μελισσοκόμων.

«ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ»
«Και στον προηγούμενο αντιπεριφερειάρχη τον κ. Βουλγαράκη και στον κ. Καλογερή τώρα, έχουμε βάλει το θέμα των ελέγχων ειδικά στις υπαίθριες αγορές. Δυστυχώς δεν γίνονται έλεγχοι, μας λένε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού» σημείωσε ο κ. Βίγλης, συμπληρώνοντας πως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να εξαπατάται ο καταναλωτής και να ζημιώνονται οι πραγματικοί παραγωγοί. Παράλληλα αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν οι μελισσοκόμοι με τον Υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Βορίδη στον οποίο έθεσαν το θέμα των εισαγωγών μεγάλων ποσοτήτων μελιού από την Κίνα. «Του ζητήσαμε να μην επιτραπεί η εισαγωγή μελιού που δεν έχει γεωγραφικό χαρακτήρα. Μας είπε ότι το νομικό πλαίσιο είναι Ευρωπαικό και δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα και δεσμεύτηκε ότι θα το βάλει στους Υπουργούς της Ε.Ε.» ενημέρωσε τη συνέλευση ο κ. Βίγλης, συμπληρώνοντας πως εκεί οι συσχετισμοί δεν είναι καλοί αν υπολογίσει κανείς ότι «ο μεγαλύτερος διακινητής Κινέζικου μελιού είναι η Γερμανία».
Τέλος υπήρξε ενημέρωσε πως στις 7-8 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί διημερίδα από το Σύλλογο στο Πνευματικό Κέντρο που θα απευθύνεται και σε μελισσοκόμους και στο καταναλωτικό κοινό.

1 σχολιο

  • [Γιάννης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Όσο δεν συνεταιριζεστε μεταξύ σας και όσο από τον τελικό καταναλωτή που ενδιαφέρεται να αγοράσει 5 η 10 κιλά του ζητάτε τιμές ραφιού να ξέρετε ότι θα έχετε αυτά τα προβλήματα και κάθε χρόνο θα συζητάτε τα ίδια πράγματα ότι δηλαδή σας φταίνε οι άλλοι , οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους, και δεν φταίτε εσείς οι παραγωγοί.
    Από παραγωγό Χανιώτη τον περασμένο χρόνο αγόρασα 32 κιλά με 10 ευρώ/ κιλό και θα μπορούσα να διαθέσω σε φίλους τουλάχιστο 20 κιλά επιπλέον, όταν δεν πρέπει ναπουλάτε παραπάνω από 4 και 5 ευρώ και μάλιστα όχι μετρητά αλλά με επιταγές.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.