Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μελέτη για τις ξενοδοχειακές μονάδες από το Πολυτεχνείο Κρήτης

Τη δημιουργία ενός νέου επιστημονικού έργου με σκοπό τη μελέτη της Διοίκησης και Διαχείρισης των ξενοδοχειακών μονάδων στην περιφέρεια της Κρήτης, ανακοίνωσε χθες το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Αφορμή αποτελεί το ρεκόρ σε αφίξεις ξένων επισκεπτών τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη.
Την ιδιότητα του επιστημονικού υπεύθυνου του έργου θα έχει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στη σύγχρονη εποχή, που η ανταγωνιστικότητα μεταξύ ξενοδοχείων αυξάνεται, οι διαχειριστές των ξενοδοχείων αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η βελτίωση της απόδοσής τους μπορεί να γίνει κύριο πλεονέκτημά τους. Οι προσπάθειες των ξενοδοχείων, όπως και κάθε επιχείρησης για επίτευξη βέλτιστης απόδοσης περιλαμβάνουν την εφαρμογή διαφόρων αναδυόμενων επιχειρηματικών εργαλείων, επεκτατικής στρατηγικής, τεχνικών διαχείρισης καθώς και κατάλληλες μελέτες επένδυσης προς υλοποίηση για την αποτελεσματική μορφοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων (Hernaus, Pejić Bach, & Bosilj Vukšic, 2012). Όταν οι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι, οι επιχειρηματικές πρακτικές πρέπει να εστιάζονται στις δραστηριότητες που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην αποτελεσματικότητα του ξενοδοχείου, καθώς και στα οικονομικά αποτελέσματα. Οι πηγές αναποτελεσματικότητας θα πρέπει πρώτα να καθοριστούν έτσι ώστε οι διαχειριστές ξενοδοχείων να μπορούν να αφιερώσουν την προσοχή τους σε περιοχές που θα οδηγήσουν σε καλύτερες επιδόσεις μέσα από κατάλληλες μελέτες επένδυσης (J. Harrington & C. Ottenbacher, 2011)».
Ακόμα σημειώνεται ότι «για την ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος πέραν των δευτερογενών δεδομένων που θα αντληθούν από παλαιότερες μελέτες, θα πραγματοποιηθεί και έρευνα ερωτηματολογίου στις διοικήσεις των ξενοδοχείων προκειμένου να εξαχθούν έγκυρα και έγκαιρα συμπεράσματα».
Σύμφωνα με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, η ανάγκη για αυτή τη μελέτη που εντάσσεται «στο πλαίσιο της έναρξης συνεργασίας με την εταιρεία Edifice (Γεώργιος & Πέτρος Ασμαργιαννάκης)», προήλθε «από την αύξηση των εισερχόμενων αλλοδαπών τουριστών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο νησί της Κρήτης».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, στον αερολιμένα “Δασκαλογιάννης” από μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Οικονομίας και Διοίκησης του ΜΑΙΧ, «έγινε φανερό ότι οι αφίξεις αλλοδαπών παρουσίασαν μια αυξητική πορεία από τα έτη 2010-2017, με ρεκόρ αφίξεων το 2017 φτάνοντας τις 1.094.862 αφίξεις. Από την ίδια έρευνα έγινε φανερό πως οι επισκέπτες στην πλειοψηφία τους είναι οικογένειες με ή χωρίς παιδιά, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστών των επισκεπτών (63%) προτιμάει τη διαμονή σε ξενοδοχεία.
Τέλος στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση του άνωθι έργου αποτελούν ευγενική χορηγία της εταιρείας Edifice, η οποία ενεργεί στο πλαίσιο και για τις ανάγκες του εν λόγω έργου ως αντιπρόσωπος και αντίκλητος των επιχειρήσεων ΦΙΛΟΚΡΕΤΑ Α.Ε., ΜΕΘΙΛ Α.Ε., ΧΝΑΡΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ & ΣΙΑ Α.Ε. και Κ. ΕΠΑΝΩΜΕΡΙΤΑΚΗΣ Α.Ε.».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα