Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

“Μαυρίζουν” τα γήπεδα!

Η δολοφονική επίθεση σε βάρος φιλάθλου του Εθνικού Πειραιώς στο γήπεδο του Ηροδότου στο Ηράκλειο και το τραγικό τέλος ενός οπαδού από την Ισπανία και ενός Σέρβου φιλάθλου στην Τουρκία ήλθαν να μας δείξουν, αναμφίβολα, ότι η βία στα γήπεδα πυκνώνει τον τελευταίο καιρό και ότι είναι καιρός να πάψουν να στρουθοκαμηλίζουν τα Κράτη και οι αρμόδιες Αρχές.
Πώς, άραγε, είναι δυνατό οι κοινωνίες να περιορίσουν τους χούλιγκαν και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα φαινόμενα βίας και ρατσισμού στα γήπεδα; Πώς μπορεί να παραμείνει ζωντανό το αθλητικό πνεύμα;
Φυσικά, τέτοιου είδους περιστατικά δε σημειώνονται μόνο στην Ισπανία ή την Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες του κόσμου “μαυρίζουν” και αιματοκυλούν τα γήπεδα.
Για τον Γάλλο ευρωβουλευτή Jean-Luc Bennahmias, από την Ομάδα των Πρασίνων/Ελεύθερης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας, οι χούλιγκαν δεν αποτελούν νέο φαινόμενο: «Μια μικρή ομάδα των οπαδών του ποδοσφαίρου είναι βίαιοι εδώ και πολλά χρόνια, τουλάχιστον 30 ή 40», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πολιτικός.
Η βία, όμως, στα γήπεδα, παρότι όλοι την κατακρίνουν, δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο. Οι ρίζες της βρίσκονται πίσω στο χρόνο. Ας ιδούμε μερικές χαρακτηριστικές της περιπτώσεις: Οσοι οπαδοί της Αργεντινής βρέθηκαν, το 1930, στο Μοντεβιδέο, θέλοντας να παρακολουθήσουν τον τελικό του πρώτου στην ιστορία Μουντιάλ, όπου η χώρα τους αντιμετώπιζε την Ουρουγουάη, υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο. Το αποτέλεσμα; Η αστυνομία βρήκε δεκάδες όπλα και αρκετά πυρομαχικά! Αργεντινοί είναι και  της επόμενής μας ιστορίας οι “μελανοί” πρωταγωνιστές, όταν επεισόδια σημειώθηκαν και κατά την επιστροφή των ποδοσφαιριστών της εθνικής Αργεντινής στην πατρίδα τους, μετά τη διοργάνωση του 1958. Η Αργεντινή είχε γνωρίσει ταπεινωτική ήττα με 6-1 από την Τσεχοσλοβακία και στο αεροδρόμιο του Μπουένος Άιρες βρέθηκαν εκατοντάδες φίλαθλοι που πέταξαν πέτρες και… τομάτες στην αποστολή της ομάδας.
Ενώ οι περισσότεροι ποδοσφαιρόφιλοι ξέρουν πως στα αγγλικά γήπεδα έχουμε συχνά επεισόδια με χούλιγκαν και θυμούνται ό,τι έγινε, η Τουρκία, επειδή λόγω ανεξέλεγκτου φανατισμού, αντιμετωπίζει συχνά κρούσματα χουλιγκανισμών στα γήπεδα, μετά τον φόνο από επίθεση με μαχαίρι ενός 16ετούς οπαδού της Mπεσίκτας, η Κοινή Γνώμη συνταράχτηκε από τις εικόνες βίας στα γήπεδα της χώρας. Ως πρωθυπουργός, το 2005, ο Pετσέπ Tαγίπ Eρντογάν -ο ίδιος είναι παλιός ποδοσφαιριστής- έστειλε τελεσίγραφο στα ποδοσφαιρικά σωματεία, την αστυνομία και τους πολιτικούς: «Πράξτε ό,τι είναι αναγκαίο, ώστε να εξαλείψετε το πρόβλημα!»
Ο Mπαγκίς Eρτέν, εκπρόσωπος της Τούρκικης Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, απάντησε στον πρωθυπουργό του ότι «Το συγκεκριμένο πρόβλημα υπερβαίνει τα όρια του ποδοσφαίρου». Και παρουσιάζοντας δέσμη μέτρων τα οποία πιστεύεται ότι θα συμβάλουν στην πάταξη του φαινόμενου της βίας, ο κ. Ερτέν τόνιζε: «Πρόκειται για κοινωνικό πρόβλημα και η κυβέρνηση πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας αντιμετώπισής του». Μέτρα, όμως, υπόσχονται ότι θα λάβουν και στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ και η Πολιτεία, αλλά ό,τι κι αν κάνουν, μέχρι σήμερα μένει, δυστυχώς, στα χαρτιά και διαψεύδεται γρήγορα και με τον χειρότερο τρόπο…
Αρχές του περασμένου Οχτώβρη, για το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Βραζιλίας, η Γκοΐας φιλοξένησε την Φιγκρεϊρένσε στην Γκοιάνια και το ματς στιγματίστηκε αρνητικά από τρομερές συγκρούσεις των οπαδών. Στο γήπεδο (“Σέρρα Ντοουράντα”) δεν υπήρχαν έντονη αστυνομική παρουσία και έτσι οι δυνάμεις που βρέθηκαν στον αγώνα δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τα επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν και σοβαρά τραυματίες.
Μολονότι μερικές χώρες με «βεβαρημένο» παρελθόν, όπως η Μεγάλη Βρετανία στην Ευρώπη πχ, έχουν πρωτοστατήσει και επιβάλει αυστηρούς κανόνες, που αγωνίζονται να τηρήσουν (ακριβές τιμές στα εισιτήρια, εύκολη πρόσβαση της αστυνομίας στα στάδια, μέχρι και 10 χρόνια φυλάκιση για διάπραξη βιαιοτήτων, εισιτήρια με “ονοματεπώνυμο” κ.ά.), το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βίας στα γήπεδα εξακολουθεί να προβληματίζει τον πολιτικό κόσμο της Ευρώπης και σε όλη τη γη.
Ετσι, σύμφωνα με τον ρωσικό νόμο που υπέγραψε τον Ιούλη του 2013 ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, οι φίλαθλοι που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς στα στάδια θα τιμωρούνται με πρόστιμο 380 ευρώ, ενώ στους ιδιαίτερα κακόβουλους ταραξίες θα απαγορεύεται η επίσκεψη αθλητικών χώρων για διάστημα από 6 μήνες έως 7 χρόνια. Επίσης, στους υπόλογους φιλάθλους είναι πιθανή και η επιβολή καταναγκαστικών εργασιών.
Και τον περασμένο Οχτώβρη, αφού είδε και αποείδε, η Ιταλική Βουλή αποφάσισε να μην περιμένει να λυθεί το πρόβλημα της βίας από μόνο του και πήρε δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των χούλιγκαν. Πέραν του ότι οι ομάδες θα πρέπει να πληρώνουν πλέον μέρος του ποσού που απαιτείται για την αστυνομία που είναι στα γήπεδα, ας τονιστεί και ότι, σύμφωνα με την ίδια απόφαση του ιταλικού κοινοβουλίου, στη διάθεση της ιταλικής αστυνομίας θα είναι και το όπλο Taser που παράγει ηλεκτρισμό και οι αστυνομικοί θα μπορούν να το χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν τους χούλιγκαν στα γήπεδα.
Εμείς στην… Ελλάδα, στην Αθήνα, στην Κρήτη, τι κάνουμε για να μη μείνουν οι προθέσεις των κρατούντων και των πολιτών για εξάλειψη της βίας στα λόγια και τα χαρτιά;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα