Μουσείο Τυπογραφείας

“Μάστιγα” τα τροχαία

Πρώτη αιτία θανάτου αποτελούν παγκοσμίως τα τροχαία δυστυχήματα για τους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών.

Στο μεταξύ, το δικό τους μήνυμα για την οδική ασφάλεια έστειλαν τα παιδιά και οι νέοι που συμμετείχαν στον 4ο Διεθνή Φοιτητικό και Μαθητικό Διαγωνισμό Πολυμέσων με θέμα “Αγωνίζομαι για την οδική ασφάλεια” που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων “Ο Άγιος Χριστόφορος” με την υποστήριξη των Δήμων Χανίων, Πλατανιά, Αποκορώνου, Κισάμου και Καντάνου – Σελίνου.
Η απονομή των νικητών του διαγωνισμού έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων την Παρασκευή το πρωί.
«Ο Σύλλογος μας έχει συνειδητοποιήσει εδώ και χρόνια ότι μείωση των τροχαίων μπορεί να έχουμε μόνο εφόσον οι νέοι δημιουργήσουν δικά τους έργα για να ευαισθητοποιηθούν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό», επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων “Ο Άγιος Χριστόφορος” Σταύρος Πολέντας, ενώ τόνισε ότι τα έργα που δημιουργούν οι νέοι στο πλαίσιο του διαγωνισμού έχουν μεγάλη απήχηση: «Σήμερα όλη η Ελλάδα τραγουδάει την “Ελενίτσα”, ένα τραγούδι που αγγίζει τις ψυχές όλων. Πιστεύω το παράδειγμα του Δημοτικού Σχολείου Κισάμου να το ακολουθήσουν κι άλλοι».
Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων και της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού Αντώνης Κρασουδάκης υπογράμμισε ότι τα τροχαία αποτελούν παγκοσμίως την πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους. «Δυστυχώς οι μαθητές δεν είναι ευαισθητοποιημένοι ακόμα όσο θα έπρεπε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα παιδιά θα πρέπει να προβληματίζονται πολύ νωρίς σε ό,τι αφορά το θέμα της πρόληψης των τροχαίων. «Η νεότητα είναι από μόνη της “επιθετική” και οι νέοι νιώθουν άτρωτοι. Από την άλλη δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες στο οδικό δίκτυο μέσα και έξω από τις πόλεις, ενώ πάντα υπάρχει και το ζήτημα του ανθρώπινου παράγοντα και του λάθους. Γι’ αυτό και από τη στιγμή που υπάρχει ο παράγοντας άνθρωπος οφείλει η Πολιτεία και οι Αρχές να μηδενίσουν τις πιθανότητες να συμβεί κάτι πέρα από το λάθος που μπορεί να κάνει ένας οδηγός», υπογράμμισε ο κ. Κρασουδάκης.
«Ο διαγωνισμός στοχεύει στη συνειδητοποίηση της νεότερης γενιάς των απωλειών και της τραγικότητας στις οποίες οδηγούμαστε από απροσεξία, αμέλεια, αδιαφορία και τη μη τήρηση των κανόνων στους δρόμους. Είναι μια εκπαίδευση που πρέπει να μας γίνει βίωμα, αν θέλουμε να μειώσουμε και να εξαλείψουμε την πηγή αυτή δυστυχίας για την κοινωνία μας», επεσημανε η προϊσταμένη του Τμήματος Δια Βίου Μάθησης και Παιδείας της Π.Ε. Χανίων Κατερίνα Ζομπανάκη.
Να σημειώσουμε ότι βραβεία και ειδικοί έπαινοι απονεμήθηκαν στους νικητές του διαγωνισμού και στις εργασίες των παιδιών που ξεχώρισαν στις κατηγορίες video clip, αφίσας και ηχητικό μήνυμα και δόθηκαν χρηματικά έπαθλα και δώρα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.