Μουσείο Τυπογραφείας

“Λυτρωτικά βαδίσματα”, Χανιά 2019, σελ. 176

Ο σεβαστός και λόγιος αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Χατζηνικολάου, άγοντας την 9η δεκαετία της ζωής του, έχει τη διαύγεια να νουθετεί και την ικανότητα να συγγράφει, διδάσκοντας Κλήρο και λαό του σήμερα, αφήνοντας και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Με το ο.π. πόνημά του, πλησιάζει να κλείσει την τρίτη δεκάδα των πολύτιμων συγγραφών του, εκπλήσσοντας ασφαλώς νεωτέρους του οι οποίοι αγωνιζόμαστε να τον μιμηθούμε, προσφέροντας και ‘μεις ένα μικρό “λιθαράκι” στον τομέα της οικοδομής των πιστών.
Το έργο προσεγγίζει πολλά θέματα, αυτά που μας απασχολούν συχνά και ακούμε σχετικές ερωτήσεις αδελφών μας. Προτάσσεται «Η Χριστιανική πίστις πηγή δυνάμεως και ελπίδας» (σελ. 11-20), με λυτρωτικές επισημάνσεις. Ακολουθεί «η Θ. Λατρεία και ο σύγχρονος άνθρωπος» (σελ. 21-44), όπου γινόμαστε κοινωνοί των διαπιστώσεων και των προτάσεών του. Σημαντική ενότητα η «Η αγωνία της εποχής μας και η χριστιανική αγωνία» (σελ. 45-46), με εμφανή την αγωνία του ποιμένα – συγγραφέα για το άγχος του ανθρώπου όταν κλονίζεται η πίστη του. Μόνη διέξοδος η «Ορθόδοξη Πίστη και ζωή» (σελ. 62).
Τα «Λυτρωτικά μονοπάτια στη Μ. Τεσσαρακοστή» (σελ. 63-82) έχουν μια θαυμαστή επικαιρότητα, προσεγγίζοντας τη Λατρεία, τη Μετάνοια, τη Νηστεία, την Ελεημοσύνη. Το «Κεφάλαιο αγάπης και ευθύνης» (σελ. 83-108) μιλά ιδιαίτερα στη Νεολαία και στα σχέδιά της για το μέλλον, μέσα σε ένα κόσμο με σαθρά κατασκευάσματα. Η ενότητα «Από την ταπείνωση στην ανύψωση» (σελ. 109-144) διδάσκει όλους, ιδίως εμάς τους Κληρικούς, με την αποδοχή των υπερθετικών προσφωνήσεων.
Τέλος, «Το Μυστήριον της Φάτνης σήμερα» (σελ. 145-172), το εκφράζει παραστατικά ο Μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας Αγιος Γρηγόριος ο Νύσσης: «Εδείτο γαρ του ιατρεύοντος η φύσις ημών ασθενήσασα. Εδείτο του ανορθούντος, ο εν τω πτώματι άνθρωπος. Εδείτο του ζωοποιούντο, ο εφαμαρτών της ζωής. Εδείτο του προς το αγαθόν επανάγοντος, ο απορρυείς της του αγαθού μετουσίας». (P.G. 44, 133A).
Αυτή η πατερική φράση τα περικλείει όλα και ‘μεις ευγνωμονούμε τον π.Ιγνάτιο γι’ αυτή τη μεγάλη προσφορά του στην ποιμαντική μας και στα χριστιανικά γράμματα. Ευχόμαστε υγεία και κουράγιο για τη συνέχεια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.