Μουσείο Τυπογραφείας

Λίγο πιο ψηλά, όλο πιο ψηλά

Την τελευταία εξαετία, οι αριθμοί είτε φέρνουν κατάθλιψη στους Ελληνες είτε απλώς αποτυπώνουν την κατάθλιψή τους.
Υπάρχουν εξαιρέσεις;
Λίγες όπως τα καλά νούμερα που σχετίζονται με τις εθνικές επιδόσεις μας στον τουρισμό το 2013.
Ολα φαίνεται να ήταν στο πλευρό μας:
Η καλοκαιρία κράτησε ως το βαθύ φθινόπωρο, δεν υπήρχαν μεγάλες απεργίες σε νευραλγικούς τομείς, όπως άλλες χρονιές και η πτώση των τιμών μας βοήθησε να ανοιχτούμε σε νέες αγορές.
Πριν ακόμα κλείσει η χρονιά, φαίνεται ότι όντως ζήσαμε ένα καλοκαιρινό success story, που μέχρι και τον Νοέμβριο -τη φετινή σεζόν- επιτύχαμε μία από τις υψηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις όλων των εποχών -περίπου 15%- σε ότι αφορά τις τουριστικές εισπράξεις φθάνοντας τα 11,5 δισ. από 10 δισ. ευρώ το 2011.
Μαζί με τις εισπράξεις από την κρουαζιέρα, οι οποίες προσμετρούνται συστηματικά από φέτος στο σύνολο φθάσαμε κοντά στα 12,2 δισ. ευρώ.
Το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό σ’ όλα τα αεροδρόμια της χώρας άγγιξαν τα 12,7 εκατ. έναντι 11,7 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Σε ότι αφορά τον Σεπτέμβριο, οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό παρουσίασαν αύξηση κατά 11,6% ξεπερνώντας τα 2 εκατ. από περίπου 1,86 εκατ. τον ίδιο μήνα του 2012.
Πρωταγωνιστές στις αφίξεις ήταν η Καλαμάτα, η Μύκονος, η Σαντορίνη, το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος.
Οσο για την εθνικότητα των τουριστών που μας προτίμησαν, προηγούνται οι Βρετανοί, οι Γερμανοί και ακολουθούν οι Ρώσοι.
Η αισιοδοξία συνεχίζεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις και για το 2014.
Ηδη έχουν γίνει πολλές προκρατήσεις και ο πράκτορες πιστεύουν ότι σε περίπτωση που υπάρχει ηρεμία και πολιτική σταθερότητα μπορεί να σπάσουμε κάθε ρεκόρ στον τουρισμό.

Μέτρα προστασίας των θαλασσών
Στη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών θα πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα μέσα στην επόμενη διετία καθορίζοντας μέτρα για την προστασία τους.
Η υποχρέωση προκύπτει από την εφαρμογή της οδηγίας – πλαισίου για τη θαλάσσια στρατηγική (2008/561 ΕΚ) με την οποία πρόκειται να εναρμονιστεί και η χώρα μας.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που πέρασε στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη στόχος της οδηγίας είναι να διασφαλίσει την καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλασσών στην Ευρώπη μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Συγκεκριμένα:
• Εως το 2014 θα πρέπει να έχει καταρτίσει και θεσπίσει προγράμματα παρακολούθησης της περιβαλλοντικής κατάστασης των θαλασσών.
• Εως το 2015 θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί δεκαετές σχέδιο για τη διασφάλιση της καλής ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων.
• Για την εφαρμογή του νόμου θα δημιουργηθεί Εθνικό Συμβούλιο Θαλάσσιας Στρατηγικής.

Ρεκόρ τουριστικών εσόδων το 2014 προβλέπει ο Σ.Ε.Τ.Ε.
Οι εισπράξεις μπορούν να φτάσουν στα 13 δισ. ευρώ, εκτιμά ο Σύνδεσμος Τουριστικών Ελληνικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.).
«Η επόμενη χρονιά μπορεί να είναι καλύτερη από τη φετινή έαν η χώρα συνεχίσει να “εκπέμπει” εικόνα σταθερότητας, αποφασιστικότητας και προσήλωσης στην υλοποίηση των βασικών της στόχων», αναφέρει κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. Ηδη η αύξηση των προκρατήσεων για τη χώρα μας από την αγγλική αγορά φθάνει σε ποσοστό το 10%. Ακόμη έχουν προγραμματιστεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, επιπλέον 1 εκατ. νέες αεροπορικές θέσεις προς τη χώρα μας.

Ημερολόγιο
=> 30 Ιανουαρίου – 2 Φεβρουαρίου 2014: 25η Διεθνή Εκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica Δ.Ε.Θ. τηλ. 2310291101.
=>  5 – 7 Φεβρουαρίου 2014: Fruit Logistica, Βερολίνο, www.fruitlogistica.de.
=> 11 – 13 Φεβρουαρίου 2014: Agroanimal Show, Κίεβο www.animal-show.kiev.ua.
=> 12 – 15 Φεβρουαρίου 2014: Biotach 2014,Nυρεμβέργη, www.biotach.de/en.
=> 7 – 10 Μαρτίου 2014: 6η Ελαιοτεχνία 2014 και 12ο Οινόραμα 2014, πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού τηλ. 210.7568888.
=>  Αγρότης της χρονιάς:
Τα βραβεία για κάθε κατηγορία θα απονεμηθούν στην ειδική εκδήλωση “Farmer’s Day” που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιανουαρίου 2014, στο Anant City Resort στα Τρίκαλα.
Περισσότερες πληροφορίες:
τηλ.: 210/3232905.
email: info@agronews.gr

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε παραλίες από τον Ε.Ο.Τ.
Σε νομιμοποίηση αυθαιρέτων παραλιακών κατασκευών σε Μύκονο, Εύβοια και Αττική, προχώρησε με αποφάσεις του ο γ.γ. του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Πάνος Λειβαδάς.
Ειδικότερα με απόφασή του διαπιστώνει νομιμότητα κατασκευών 162 τ.μ. σε λουτρικές εγκαταστάσεις στην περιοχή Ορεινού Μυκόνου.
Με άλλη απόφαση διαπιστώνει νομιμότητα προσθηκών 90,6 τ.μ. στην Ερέτρια. Επίσης, νομιμότητα διαπιστώνει σε κατασκευές των λουτρικών εγκαταστάσεων στην πλαζ Αυλακίου στο Πόρτο Ράφτη
Ακόμη νομιμοποιήσεις έγιναν στη μαρίνα και στο μικρό Καβούρι Βουλιαγμένης.

Κρουαζιέρα news

Πλωτή πολυτέλεια 4.000 επιβατών…
Το “παρθενικό” του ταξίδι αναμένεται να πραγματοποιήσει τον Ιανουάριο του 2014 το νέο, εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο “Norwegan Getaway” (στη φωτογραφία) της αμερικανικής εταιρείας θαλάσσιου τουρισμού Norweglan Cruises. Το κρουαζιερόπλοιο, μήκους 340 μέτρων, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 4.000 επιβάτες, ενώ διαθέτει -μεταξύ άλλων- πολυτελή εστιατόρια, μπαρ, σουίτες, aqua park, αλλά και εσωτερικές εγκαταστάσεις σπα. Η ναυπήγησή του έγινε στα ναυπηγεία Meyer της Γερμανίας, απ’ όπου και αναμένεται να αποπλεύσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

H μεγαλύτερη πλωτή εξέδρα εξόρυξης Φυσικού Αερίου
Μοιάζει με πλοίο, αλλά δεν είναι, αφού δεν έχει κινητήρες. Είναι η μεγαλύτερη πλωτή εξέδρα εξόρυξης υγροποιημένου φυσικού αερίου, μήκους 488 μέτρων, η οποία καθελκύστηκε στις 30 Νοεμβρίου σε ναυπηγείο της Samsung Heavy Industries στη Νότιο Κορέα. Με σχήμα τάνκερ έχει μήκος μεγαλύτερο από το ύψος του Empire State Building στη Νέα Υόρκη και όταν ολοκληρωθεί θα έχει εκτόπισμα μεγαλύτερο των 600 χιλιάδων τόνων. Με πλάτος 74 μέτρα και ύψος 110 αναμένεται να παράγει 3,6 εκατ. τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου τον χρόνο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.