Μουσείο Τυπογραφείας

Κρήτη: Σύσταση εργαστηρίου για ανάλυση του αρχαίου DNA

Μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας ‘Ερευνας(ΙΤΕ) για τη σύσταση και λειτουργία εργαστηρίου για την ανάλυση του «αρχαίου DNA», υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, Νεκτάριο Ταβερναράκη.
Σκοπός της σύμβασης, είναι η σύσταση και λειτουργία του πρώτου εργαστηρίου της χώρας για την ανάλυση αρχαίου DNA με την αξιοποίηση της μακράς εμπειρίας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ στην ανάλυση DNA (μοριακό χαρακτηρισμό κλινικών δειγμάτων, ανάγνωση γονιδιωμάτων, πιστοποίηση τροφίμων για γενετική τροποποίηση κ.α.) και στην ανάπτυξη της κατάλληλης τεχνολογίας που θα απαντά στα ερωτήματα της εξελικτικής Βιολογίας και της σύγχρονης αρχαιολογικής έρευνας.

‘Ετσι αναμένεται να δοθεί «φως» στην ανάδειξη της ιστορικής συνέχειας του πολιτισμού του Κρήτης, στη προέλευση, στη καταγωγή του πληθυσμού, αλλά και του φυσικού πλούτου και των καταβολών της κρητικής διατροφής, από τους επιστήμονες του εργαστηρίου που θα συσταθεί και θα λειτουργήσει στο ΙΤΕ με τη στήριξη της περιφέρειας Κρήτης.
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό έργο, και η περιφέρεια αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, ότι συνεργάζεται με τα ερευνητικά και επιστημονικά ιδρύματα της Κρήτης, με το ΙΤΕ, με τους εξαίρετους επιστήμονες του, και είμαστε υπερήφανοι για αυτό» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Παράλληλα, επεσήμανε, ότι υποχρέωσή μας είναι να υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες και πρόσθεσε, ότι πρόκειται για ένα εργαστήριο που θα προσφέρει πολλά στην επιστήμη.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης τόνισε ότι «το επιστημονικό έργο που αναλαμβάνουμε είναι εξαιρετικά σημαντικό και θα γίνει έρευνα αιχμής, η οποία «παντρεύει» τον πολιτισμό και τις θετικές επιστήμες» και ευχαρίστησε την περιφέρεια για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση του έργου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.