Μουσείο Τυπογραφείας

Κινητικότητα στην πόλη Κλουζ της Ρουμανίας

Την τελευταία εβδομάδα του Φλεβάρη, μαθήτριες/ές και εκπαιδευτικοί από το 3ο Γενικό Λύκειο Χανίων ταξιδέψαμε στην πόλη Κλουζ-Ναπόκα της Ρουμανίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+ που υλοποιεί το σχολείο μας με θέμα τη διαφορετικότητα (Teaching Diversity – Successful Antidiscrimination and Inclusion in Schools).
Ηταν η τελευταία μετακίνηση στο πλαίσιο του διετούς αυτού προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμπράττουμε με τρία σχολεία από τρεις διαφορετικές χώρες, τη Ρουμανία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, η εκπαιδευτική μας επίσκεψη στο Κλουζ είχε ως θέμα την προσέγγιση της διαφορετικότητας μέσα από τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία, την τέχνη και το περιβάλλον.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε κοινές δράσεις και προγράμματα (εντός και εκτός σχολείου), να γνωρίσουμε ιστορικά μνημεία και χώρους πολιτισμού, να επισκεφθούμε μέρη της ευρύτερης περιοχής και έτσι να έρθουμε σε επαφή με τα ήθη-έθιμα, τις συνήθειες, τις αξίες, την κουλτούρα ενός λαού με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά.
Γενικά, μέσα από τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχεται η δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε τις ιδιαιτερότητες του δικού μας πολιτισμού και τρόπου ζωής (θετικές και αρνητικές), να προσεγγίσουμε διαφορετικούς πολιτισμούς, να αντιληφθούμε το πλούσιο και ενδιαφέρον ευρωπαϊκό “μωσαϊκό”, να αξιοποιήσουμε τις ποικίλες δυνατότητες που μας προσφέρει, να συντονίσουμε τις δράσεις μας για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.
Ειδικά οι μαθήτριες/ές, μέσα από τη γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία με μαθήτριες/ές από άλλες χώρες, μπορούν να διαμορφώσουν πνεύμα ανεκτικότητας απέναντι σε καθετί διαφορετικό στη σχολική αλλά και στην κοινωνική πραγματικότητα και να αγωνιστούν για μια Ευρώπη ανοικτή και δημοκρατική, απαλλαγμένη από ξενοφοβικές και εθνικιστικές τάσεις και συμπεριφορές.

Η ομάδα Erasmus+ του 3ου
Γενικού Λυκείου Χανίων

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.