Μουσείο Τυπογραφείας

Καβαφική… πορεία προς τον κορωνοϊό

Στην Καβαφική πορεία προς την Ιθάκη, σημασία δεν είχε ο προορισμός αλλά το ταξίδι. Τ’ απαύγασμα αυτό, μας συνοδεύει χρόνια στις δυσκολίες και τούτη η περιπέτεια με τον κορωνοϊό δε θα μπορούσε ν’ αποτελέσει εξαίρεση.
Ο προορισμός λοιπόν δεδομένος. Τ’ ανοιχτά σύνορα, η ζωτική ανάγκη για οικονομική “κανονικότητα”, είναι οι ράγες πάνω στις οποίες κυλά και το ελληνικό τραίνο, συναντώντας σε κάθε του σταθμό αυτό τον ιό που κατέστησε το 2020 μια μαύρη χρονιά για την ανθρωπότητα.
Το ερώτημα είναι το πώς επιλέγουμε να πορευτούμε σε τούτο το ταξίδι;
Θα πέσουμε σαν καμικάζι, με σφιγμένες γροθιές και κλειστά μάτια πάνω στην πανδημία; Ή θα διορθώσουμε την ξέφρενη πορεία μας με ορθολογικές παρεμβάσεις;
Προφανώς κανείς δεν επιδιώκει μια μετωπική σύγκρουση με πολλά χιλιόμετρα, άρα τα πράγματα είναι λίγο – πολύ απλά: Οι επιστήμονες θα εισηγούνται, η πολιτεία θα νομοθετεί και οι πολίτες θα εφαρμόζουν τα μέτρα.
Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, να δούμε επιτέλους τον… ελέφαντα που έχουμε στο δωμάτιο και δεν είναι άλλος από τους (πανευρωπαϊκά) λάθος χειρισμούς στις τουριστικές ροές.
Ταυτόχρονα, μονόδρομος είναι η περαιτέρω θωράκιση των δομών υγείας. Προσωπικό, υποδομές, αναλώσιμα. Σε όλη τη χώρα, το ταχύτερο δυνατόν.
Με την ελπίδα, στο τέλος ν’ αποβιβαστούμε όλοι με ασφάλεια από αυτό το εφιαλτικό ταξίδι.

1 σχολιο

  • [Γιώργος Κιαγιάς] ~ ~ ~ Απάντηση

    Η λύση ήταν μόνο μία και σχετικά απλή: Όποιος ήθελε να ταξιδέψει σε άλλη χώρα να επιτρέπεται να το κάνει μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ. Αλλά οι άνθρωποι έχουν αυτό το ελάττωμα, τους φαίνονται κάποια πράγματα βουνό ( ας πούμε Λευκά Όρη) και δεν τα κάνουν και μετά βρίσκονται μπροστά από το Mount Everest. Έτσι δεν ήθελαν αρχικά να κλείσουν την Ιταλία (θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία της έλεγαν) και από την Ιταλία εξαπλώθηκε μετά ο ιός σχεδόν παντού στον κόσμο και μετά δεν έκλεισε μόνο η Ιταλία αλλά σχεδόν όλες οι χώρες και δεν έπαθε μόνο ζημιά η ιταλική οικονομία αλλά όλες οι οικονομίες του κόσμου.
    Κατα τ’ άλλα, η λογική εξέλιξη των πραγμάτων θα είναι αυτή: Αν βρεθεί εμβόλιο, θα γυρίσουμε σχετικά γρήγορα στην κανονικότητα. Αν δεν βρεθεί, η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να ζει αποδεχόμενη τον κίνδυνο του ιού, θα λαμβάνονται μεν κάποια μέτρα, αλλά στην ουσία θα συνεχίσει η ζωή σαν να μην υπήρχε ο ιός αυτός και όποιους πάρει ο χάρος, η ζωή για τις ευάλωτες ομάδες θα έχει γίνει επικίνδυνη.
    Προσωπικά έχω την αίσθηση πως θα βρεθεί εμβόλιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.