Μουσείο Τυπογραφείας

Υπαρκτός κίνδυνος για πλημμύρες σε πολλές περιοχές του νομού Χανίων

Ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας χαρακτηρίζεται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το τμήμα από τον Κλαδισό μέχρι και το Κολυμπάρι.

Χάρτης της Κρήτης όπου έχουν επισημανθεί ιστορικά πλημμυρικά φαινόμενα

Χάρτης της Κρήτης όπου έχουν επισημανθεί ιστορικά πλημμυρικά φαινόμενα

Στο «Σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας» των λεκανών απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης, της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το 1ο στάδιο του οποίου παραδόθηκε στις αρχές του 2017, γίνεται εκτενής αναφορά στους κινδύνους από πλημμυρικά φαινόμενα.
Σε ότι αφορά τα Χανιά τα βασικά ζητήματα εντοπίζονται στο βόρειο άξονα από τον Κλαδισό μέχρι και το Κολυμβάρι για μια σειρά από λόγους (ιστορικό πλημμυρών, γεωλογία εδάφους κα.)

Πίνακας με τα 12 ποτάμια και ρέματα στο τμήμα από τον Κλαδισό μέχρι και το Κολυμπάρι όπου παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο πλημμύρας

Πίνακας με τα 12 ποτάμια και ρέματα στο τμήμα από τον Κλαδισό μέχρι και το Κολυμπάρι όπου παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο πλημμύρας

Ειδικότερα όπως φαίνεται και στον Πίνακα και αποτυπώνεται και στο Χάρτη της περιοχής των Χανίων καταγράφονται 12 τουλάχιστον ποτάμια και μικρότερα ρέματα και στα οποία διαπιστώνονται οι κίνδυνοι για πλημμύρες.
Στο σχέδιο γίνεται μια καταγραφή των ιστορικών πλημμυρών σε όλη την Κρήτη,  ο  εντοπισμός περιοχών όπου είναι πιθανόν να σημειωθεί πλημμύρα ,  η αξιολόγηση των δυνητικών αρνητικών συνεπειών των μελλοντικών πλημμυρών και   ο καθορισμός των Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ). Για κάθε υδατικό διαμέρισμα οι ΖΔΥΚΠ ορίστηκαν συνδυάζοντας τα αποτελέσματα από τον προσδιορισμό των περιοχών όπου είναι πιθανόν να σημειωθεί πλημμύρα και των περιοχών με δυνητικά σημαντικές συνέπειες από μελλοντικές πλημμύρες λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις αναφορές των περιφερειακών φορέων και τις σημαντικές ιστορικές πλημμύρες.

ΜΠΑΖΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

  • Οι ποταμοί Ταυρωνίτης και Κερίτης (Ιάρδανος) δίνουν ιστορικά πολλές πλημμύρες
  • Οι ποταμοί Ταυρωνίτης και Κερίτης (Ιάρδανος) δίνουν ιστορικά πολλές πλημμύρες
  • Ρέμα στην περιοχή του Πλατανιά, πριν τον οικισμό. Όλα σχεδόν τα ρέματα στην ενδοχώρα έχουν πλάτος 7-8 μέτρα και βάθος 2-3 μέτρα, ωστόσο, όταν μπαίνουν στους οικισμούς περιορίζεται το πλάτος τους και το βάθος σε... λίγα εκατοστά!

Στο Σχέδιο που βρίσκεται στο 1ο Στάδιο γίνονται προτάσεις για τους τρόπους αντιμετώπισης των πλημμυρών. Ακόμα όμως δεν γίνεται καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στα ρέματα και στους ποταμούς.
Όπως είπε χαρακτηριστικά στα “Χ.Ν.” μηχανικός που έχει εργαστεί στον παρελθόν σε προσπάθεια καθορισμού των ορίων των ρεμάτων. «Σε όλη τη λεκάνη των Χανίων τα ρέματα και οι ποταμοί που έχουν οριοθετηθεί είναι ελάχιστα και τα περισσότερα σε πολύ μικρά τμήματα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια τα όρια τους να έχουν παραβιαστεί, να έχουν κτιστεί τμήματα τους ή να έχουν μπαζωθεί κάποια άλλα. Αυτό γίνονταν συστηματικά τις δεκαετίες του ΄80, του ΄90 και του 2000 και μάλιστα πολλές από αυτές τις παράνομες κατασκευές   νομιμοποιήθηκαν στη συνέχεια με τους νόμους για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων!» σημειώνει. Παράλληλα επισημαίνει πως    μια προσπάθεια που θα ξεκινούσε σήμερα για την οριοθέτηση των ρεμάτων αυτών ώστε να γίνουν ενεργά και να διοχετεύουν το νερό και τα φερτά υλικά στη θάλασσα είναι σε πολλές περιπτώσεις «σχεδόν αδύνατη αφού θα πρέπει να κατεδαφιστούν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα ή να αλλάξει η κατεύθυνση των ρεμάτων! Ωστόσο απαιτούνται να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, ειδικά στο τμήμα από τον Κλαδισό μέχρι τον Πλατανιά όπου ειδικά στο παραλιακό μέτωπο η δόμηση ήταν ανεξέλεγκτη όλα αυτά τα χρόνια.»

Αποζημιώσεις σε πλημμυροπαθείς
Από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ανακοινώνεται ότι εκδόθηκε η  Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών  για τη διαδικασία χορήγησης επιδόματος προς πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις φυσικές καταστροφές των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2017. Οι επιχειρήσεις του νομού που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αίτημα θα πρέπει να επικοινωνούν  απευθείας με την ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνση Αποκατάσταση Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στα τηλέφωνα 210-8704709 & 210- 6440627.

1 σχολιο

  • [Πρωτοπαπαδακης γιαννης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Τις εγκαταστάσεις ΒΚΛ παλαιοχωρας ο δημος σχεδιάζει να εγκαταστήσει πλησίον του χειμάρρου σαρακηνιωτη χωρις αντιπλημμυρικά έργα σε μια περιοχή που πλημμύρισε τον Απρίλιο του 2001 Την οριοθέτηση την στηρίζει σε δεδομένα από τα παλαιά Ρουματα και όχι από την βροχόπτωση της ημέρας πλημμύρας 230 με 250 χιλιοστά βροχής σε 6 ώρες Έτσι γίνονται οι μελέτες στη Ελλάδα και μετά αναζητούμε ευθύνες για θύματα και ζημιές Όλα στη προχειρότητα

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.