Μουσείο Τυπογραφείας

Ιμπρος

Μνημείο πεσόντων και προτομές ηρώων βρίσκονται σε διαμορφωμένο χώρο μπροστά στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου στην Ιμπρο Σφακίων.
Στον χώρο βρίσκεται η προτομή (από λευκό μάρμαρο) του Γεωργίου Ξενουδάκη, βουλευτή Κρητών και μεγάλου ευεργέτη. Στη βάση της προτομής αναγράφεται:
“ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΕΝΟΥΔΑΚΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΡΗΤΩΝ
ΑΔΑΜΑΝΤΟΣ ΜΗΛΟΥ
ΕΓΕΝΝΗΘΗ ΕΙΣ ΙΜΒΡΟ ΣΦΑΚΙΩΝ
1816-1888
ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΧΑΙΡΕΤΗ ΤΟ 1841
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ.
ΤΟ 1843 ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ
ΣΤΟΝ ΑΔΑΜΑΝΤΑ ΜΗΛΟΥ.
ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΕ
ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΦΑΚΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ
ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ”.
Σημειώνεται ότι προτομή του Ξενουδάκη υπάρχει και στο προαύλιο χώρο του πρώτου δημοτικού σχολείου που ίδρυσε ο ίδιος στην Ιμπρο όπου βρίσκεται και ο τάφος του.
Στον διαμορφωμένο χώρο μπροστά στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου στην Ιμπρο Σφακίων βρίσκεται η προτομή (από λευκό μάρμαρο) του Αντιστράτηγου, Αναστασίου Ι. Χομπίτη, Γενικού Διοικητή Κρήτης και πρώτου Προέδρου της Παγκρήτιας Ενωσης.
Επίσης, η ορειχάλκινη προτομή του Αρχηγού του Β΄ Ηπειρωτικού Αγώνα Νικόλαου Χ. Ψαρρού (1884-1952).
Ακόμα, στο ίδιο σημείο έχουν τοποθετηθεί οι προτομές του Εμμανουήλ Μανουσογιαννάκη (1853-1916), Αντιστράτηγου και Διοικητή Μεραρχιών 1912-1913 στους Βαλκανικούς πολεμούς, Υπουργό Στρατού καθώς και του Αναγνώστη Μανουσογιαννάκη (1786 – 1881), Γενικού Στρατάρχη Κρήτης, μέλους της Φιλικής Εταιρείας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.