Μουσείο Τυπογραφείας

«Υμείς εστε το άλας της γης….» «Υμείς εστε το φώς του κόσμου»

Με την ευκαιρία αυτής της ονομαστικής εορτής του Οικουμενικού μας Πατριάρχου και Πατριάρχου του Γένους μας κ.κ. Βαρθολομαίου, επιχειρούμε τούτη την προσέγγιση προς το σεπτό και λαμπρό πρόσωπό Του, αναπέμποντες ευχές και δεήσεις, υπέρ της υγείας Του, επικαλούμενοι ταυτόχρονα τις υπέρ ημών ευχές και πατριαρχικές ευλογίες Του.
Ο Κύριος των Δυνάμεων, των ορατών και των αοράτων, των επιγείων και των επουρανίων, ο αιώνιος και παντοδύναμος Λόγος του Θεού, ο από αιώνων σαρκωμένος το ανθρώπινο και κυβερνών και διακρατών τα σύμπαντα Σωτήρας και Λυτρωτής του Κόσμου, Ιησούς Χριστός, να φυλάττει τον Πατριάρχην μας από παντός κακού, υγειαίνοντα και ορθοτομούντα τον λόγον της αληθείας όπως κάνει μέχρι σήμερα, να συνεχίζει να κάνει σε πολλά ακόμα και ευλογημένα χρόνια.
Χρειαζόμαστε τον Πατριάρχη της Ορθοδοξίας και του Γένους μας του Ελληνικού, τον μαρτυρικόν φύλακα του Φαναρίου και της ιστορικής πόλης των θρύλων και των παραδόσεων του Γένους, την πόλη του Κωνσταντίνου και των προκατόχων του Πατριάρχου μας μεγάλων Αγίων και μαρτυρικών Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών, τον θεματοφύλακα της ιστορίας, των γραμμάτων και των τεχνών, των Οικουμενικών Συνόδων και του πολιτισμού του Βυζαντίου.
Στο Σεπτό προσώπό Του ατενίζουμε την υπερτελή κορυφή της ενότητας της Ορθοδοξίας και τον άριστον χειριστήν και ιεροφάντην της προβολής αυτής ως παγκόσμιου, πανανθρώπινου και οικουμενικού αγαθού, με στόχο να αναδεικνύει την αναγκαιότητα, την  προώθηση και επίλυση των μεγάλων και σημαντικών θεμάτων όπως είναι η ειρήνη των εθνών και των λαών της γης, η οικολογική καθαρότητα και λαμπρότητα του πλανήτη μας, η ενότητα, η καταλλαγή και η επικοινωνία πάντων εν Χριστώ Ιησού και εν Πνεύματι Αγίω.
Υποκλινόμαστε με ευλάβεια ενώπιόν Του, τιμούμε το σεπτό και ευλογημένο πρόσωπό Του, συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες και τις αγωνίες Του για το παρόν και το μέλλον της Ορθοδοξίας και ευρύτερα της παγκόσμιας και παναθρώπινης κοινότητας, αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε με χαρά την διαύγεια, την καθαρότητα και την λαμπρότητα της λειτουργικής διαχείρισης της σεπτής κορυφής του Οικουμενικού μας Θρόνου και έκπληκτοι μένομεν για την αδιάκοπη κινητικότητα και την ακάματον αξιόλογη παρουσία Του, του σήμερον εορτάζοντος Πατριάρχου μας, στην Ευρώπη και στην Αμερική και όπου αλλού της οικουμένης εγκαλείται, προβάλλοντας εν αυταίς την Ορθοδοξία ως υπέρτατη σωστική και λυτρωτική δύναμη του ανθρώπινου γένους και του κτιστού κόσμου.
Παναγιώτατε
Στο πρόσωπό Σας και στην ζωή Σας πράγματι παρατείνεται η ζωή του Ιησού Χριστού και αναδεικνύεστε καθημερινά άξιος και τιμημένος όχι μόνον ως διάδοχος αλλά και ως συνεχιστής του έργου των μεγάλων και Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών της Εκκλησίας  μας όλων των αιώνων και όλων των εποχών.
Είστε ο άξιος των αξίων, τίμιος, ανύσταχτος και διαχρονικός λειτουργός της Αγίας μας Εκκλησίας και αυτό είναι η δύναμή της, καθόσον άνθρωποι όπως Σεις θυσιάζονται καθημερινά, αναλίσκοντας τη ζωή τους υπέρ της των πάντων ενώσεως λύτρωσης και σωτηρίας.
Στα σημερινά εόρτια ονομαστήριά Σας πρωτίστως και κυρίως εορτάζει η Ορθοδοξία μέσα στην ευλογημένη λειτουργική της κατά κόσμον πορεία και μαζί της συνεορτάζει η παγκόσμια και πανανθρώπινη κοινότητα γιατί ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης είναι Παγκόσμιος και Οικουμενικός, διαχρονικός και πανανθρώπινος προς Θεόν ευχέτης.
Εμείς, από τα Χανιά και την Κρήτη, που νοιώθουμε και βιώνουμε την από αιώνων υπαρκτή ενότητά μας με τον Οικουμενικό μας Θρόνο, δεν μνημονεύουμε μόνο τυπικά το ΄Αγιον Όνομά Σας, συμμετέχουμε με την καρδιά  στη σημερινή ονομαστική Σας εορτή και με τον ίδιο παλμό ψάλλουμε  τον εκκλησιαστικόν ύμνον:
«Βαρθολομαίου,
του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου,
πολλά τα έτη».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.