Μουσείο Τυπογραφείας

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Οι ημέρες του Σκότους
Με ανοικτές τις πύλες της Κολάσεως
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διεθνολόγος για να καταλάβει πόσο εμπρηστική ήταν η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, την ώρα που το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί σημείο κλειδί για τις ειρηνευτικές διαδικασίες.
Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ δεν αποτελεί απλώς σημείο τριβής του Ισραήλ με την Παλαιστίνη, αλλά λόγω του υψηλού συμβολισμού της περιοχής, διατρέχει ουσιαστικά ολόκληρο τον πλανήτη.
Όσο και να έψαχνε ο πυρομανής Τραμπ για ένα ζήτημα που με μια του… υπογραφή θα κατάφερνε να βυθίσει τον πλανήτη στο απόλυτο σκοτάδι του, πιο φορτισμένο σημείο στη γη δεν θα μπορούσε να βρει. Άλλωστε, η ίδια η αμερικανική διπλωματία δηλώνει ευθαρσώς, όπως το έκανε και εχθές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πως γνώριζε εκ των προτέρων πόσο μεγάλο ζήτημα θα δημιουργούσε.
Έτσι, ακολουθώντας το… χρήμα, όπως λέει ένα παλιό δημοσιογραφικό ρητό, καταλαβαίνει κανείς πόσο βαθιά πολιτική κίνηση ήταν αυτή των ΗΠΑ να βάλει μπουρλότο στις συζητήσεις στη Μέση Ανατολή, και να αναγκάσει όλο τον πλανήτη να ασχολείται με ένα ζήτημα που μέχρι εχθές ήταν διευθετημένο.
Από αυτή τη στήλη, πριν έναν χρόνο σχεδόν, αναφερόμασταν στο «ημερολόγιο του τρόμου» που ξεκίναγε να γράφεται από την πρώτη ημέρα του Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ. Hδη, ο Πρόεδρος έχει συμπληρώσει δώδεκα σχεδόν τεύχη, κάνοντας τις χειρότερες θεωρίες συνομωσίας να μοιάζουν… ευχές για ένα καλύτερο αύριο.
Φοβάμαι πως από αυτό το λάθος τρένο δύσκολα θα κατέβουμε πριν τη σύγκρουση…

Eσχατες καμπάνες
Εσωτερικές
Ο χειμώνας προχωράει και στο εσωτερικό της χώρας ετοιμαζόμαστε να βρεθούμε στο ίδοι έργο θεατές.
Δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά, σε στρατόπεδα που σε τίποτα δεν θυμίζουν «φιλοξενία», εκτεθειμένοι στο κρύο και τις κακουχίες, έρμαια ανθρώπων που εκμεταλλεύονται, είτε τις ανάγκες τους, είτε τον φόβο που είναι διάχυτος.
Η ώρα μηδέν είναι τώρα. Τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να φύγουν άμεσα από τα νησιά, να τους επιτραπεί να προστατευτούν από έναν ακόμη «πιο σκληρό χειμώνα των τελευταίων ετών», που ακόμα κι αν δεν είναι τόσο βαρύς, είναι ασήκωτος για τη ζωή σε λασπωμένους καταυλισμούς.
Διότι σε λίγες ημέρες, για μία ακόμη φορά, υπεύθυνοι και… ανεύθυνοι θα πέφτουν ξανά από τα σύννεφα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.