Μουσείο Τυπογραφείας

Ειλικρινής αυτοκριτική

ΚΑΙ η μεν κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει για να προλάβει το Σεπτέμβρη -αφού προμηνύεται “καυτό” φθινόπωρο!- τα δε κόμματα της αντιπολίτευσης μάλλον βρίσκονται στο στάδιο της ανασύνταξης και του αναστοχασμού στο τί θα πράξουν από δω και πέρα.

ΕΝΤΥΠΩΣΗ μας προκαλεί μια πρόσφατη τοποθέτηση του πρώην υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού (ΣΥΡΙΖΑ), σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Είπε: «Ο απλός κόσμος που μας στήριξε θέλει να καταλάβει τι συνέβη και γιατί μια κυβέρνηση η οποία όντως επιτέλεσε ένα πάρα πολύ κρίσιμο έργο, έκλεισε οριστικά τον κύκλο των μνημονίων και της δημοσιονομικής επιτροπείας και έβγαλε τη χώρα από την κρίση, γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν επιβραβεύτηκε».

ΩΣ μια από τις αιτίες της ήττας του κόμματός του, ο κ. Ξανθός αναγνωρίζει ότι o ΣΥΡΙΖΑ είχε θέμα επικοινωνιακό -κι αυτό είναι μια αλήθεια- για τη μη πληροφόρηση του έργου που έκανε στη διάρκεια της τετραετίας. Όμως, ακόμη και η “επικοινωνία” ενός κόμματος με το λαό αποτελεί ξεκάθαρα -όπως γενικά αναγνωρίζεται- θέμα πολιτικό. Ο ίδιος, ο πρώην Υπουργός, επεξηγεί λέγοντας, «είχαμε δυσκολία να παρακολουθήσουμε τις διεργασίες που γίνονταν στην κοινωνία, στη συνείδηση των ανθρώπων και ειδικά των μεσοστρωμάτων που ένα μέρος τους επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο».

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, χαρακτηρίζει βάσιμη την ανησυχία όσων κάνουν λόγο για ιδεολογική άλωση του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της διεύρυνσής του (με ετερόκλητα στοιχεία), και προτείνει να μπουν «δικλείδες ασφαλείας». Υπογραμμίζει δε ορθώς ότι «το αντίδοτο στον κίνδυνο της “πασοκοποίησης” του κόμματος είναι η συλλογική πολιτική λειτουργία, οι κανόνες και οι αρχές, η λογοδοσία των στελεχών, δηλαδή η Δημοκρατία».

ΓΕΝΙΚΕΥΟΝΤΑΣ ο κ. Ξανθός, αναφέρεται στο θέμα ότι πανευρωπαϊκά η σοσιαλδημοκρατία ηττήθηκε στρατηγικά, επειδή συνέπλευσε με την νεοφιλελεύθερη γραμμή και υιοθέτησε δεξιά -πολλές φορές ακόμα και ακροδεξιά σε θέματα όπως το μεταναστευτικό- ατζέντα, ενώ στην Ελλάδα ηττήθηκε και επειδή ταυτίστηκε με το πελατειακό σύστημα και την εκτεταμένη διαφθορά.

ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ οι παραπάνω διαπιστώσεις από έναν συμπαθέστατο πρώην Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Μακάρι δε αυτές να αποτελέσουν πεδίο αντιπαράθεσης απόψεων στο κόμμα, ώστε να διορθωθούν πολλά “ημαρτημένα” της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο τόπος χρειάζεται οπωσδήποτε μια αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση, μακριά από μικροπολιτικές, παλαιοκομματισμούς και κυρίως παράταιρες ιδεoληψίες.

1 σχολιο

  • [Γιώργος Κ.] ~ ~ ~ Απάντηση

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε την εξουσία για να καταργήσει αμέσως τα μνημόνια και όχι για να τα εφαρμόσει! Δεν έβγαλε λοιπόν την Ελλάδα από τα μνημόνια όπως μας λέει ο κ. Ξανθός, αλλά τα εφάρμοσε εξαπατώντας αυτούς που τον ψήφισαν. Φυσικά κάποτε ήρθε το τέλος των μνημονίων, και ήρθε αργότερα και με μεγαλύτερο κόστος από ό, τι θα ερχόταν αν δεν είχε προκύψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα βγήκε από την κρίση στον βαθμό που το κατάφεραν τα μνημόνια, δεν βλέπω να έκανε τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ που να μας έβγαλε πιο πολύ από την κρίση, δεν έκανε τίποτε άλλο από το να μαζεύει φόρους και να εφαρμόζει μνημόνια. Ποια κατορθώματα του δηλαδή δεν καταλάβαμε; Και από επικοινωνία τίποτε άλλο, σε επικοινωνιακά τεχνάσματα στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ όλη του την επιρροή στο λαό. Καμία ειλικρινής κριτική λοιπόν, μόνο επικοινωνιακές διαστρεβλώσεις της αλήθειας και εδώ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.