Μουσείο Τυπογραφείας

Οικονομική ζημιά για τα Χανιά από την εξαγωγή χύμα ελαιολάδου

Να φεύγει τυποποιημένο το 50% του ελαιολάδου της Κρήτης (από το 30%) που είναι σήμερα αποτελεί βασικό στόχο του “Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης” όπως τον προσδιόρισε ο πρόεδρος του κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης σε χθεσινή εκδήλωση στο ΕΒΕΧ.

Το ελαιόλαδο αποτελεί το βαρόμετρο σε ότι αφορά τις εξαγωγές, αφού αποτελεί το βασικό εξαγώγιμο προϊόν του νησιού αλλά και των Χανίων ειδικά, ωστόσο η μεγαλύτερη ποσότητα φεύγει “χύμα” με αποτέλεσμα η υπεραξία του προϊόντος να μην μένει στην Κρήτη.
«Για το πρώτο τρίμηνο του 2018 είχαμε μια πτώση της τάξης του 1,2% ή απώλεια 1.5 εκατομμύριο ευρώ στην Κρήτη σε ότι αφορά τις εξαγωγές» ανάφερε ο κ. Καλαμπόκης συμπληρώνοντας πως «το ελαιόλαδο είναι ο μπροστάρης των Κρητικών προϊόντων. Πέρυσι ήταν το 60% των εξαγωγών, πρόπερσι το 66% και αντιλαμβάνεται κανείς ότι οποιαδήποτε παρενέργεια λόγω καιρού ή μειωμένης ζήτησης ή κακής ποιότητας αυτό αντικατοπτρίζεται άμεσα στις αγορές και στις τιμές».
Αναφορικά με την μικρή ποσότητα του ελαιολάδου που φεύγει τυποποιημένο ο κ. Καλαμπόκης παρατήρησε πως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί.
«Πριν από 10-15 χρόνια ήταν 5% το τυποποιημένο ελαιόλαδο που εξάγονταν τώρα δίνεται ένα ποσοστό 30%. Έχουμε καταθέσει στην Περιφέρεια ένα στρατηγικό σχεδιασμό, που αποτελεί οδικό χάρτη και με τη συνεργασία όλων των φορέων ο στόχος είναι αυτό το νούμερο να είναι 50% το 2020. Δεν είναι κάτι εύκολο. Πρέπει να βρούμε σε ποιες αγορές με ποιους τρόπους θα καταφέρουμε να εξάγουμε. Να κρατήσουμε τις παραδοσιακές μας αγορές αλλά και να δούμε τις αγορές που αναδύονται, δυτικοποιούνται στον τρόπο ζωής και να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά στην κατανάλωση ελαιολάδου. Αν δεν εκπαιδεύσουμε νέο κόσμο και νέες χώρες στην κατανάλωση ελαιολάδου τότε χάνουμε το παιγνίδι» είπε ο πρόεδρος των εξαγωγέων.
Από μεριάς του ΕΒΕΧ την χθεσινή εσπερίδα συντόνισε ο κ. Δημήτρης Μουντάκης, ενώ την εμπειρία τους από την εξαγωγική δραστηριότητα ανέπτυξαν εκπροσώποι των εταιρειών Aspersa (A. Κυριτσάκης) με κηπευτικά, και MOBIAK με πυροσβεστήρες.

Οι Χανιώτικες εξαγωγές σε αριθμούς

• Το 2017 τα Χανιά εξήγαγαν 32.805 τόννους προϊόντων αξίας 73,1 εκατομμυ΄ριων ευρώ
• Κύριος προορισμός των Χανιώτικων προϊόντων είναι η Γερμανία με ποσοστό 24%
• Με ποσοστό 89% ο κλάδος των τροφίμων και ποτών κυριαρχεί στις εξαγωγές
• Το 70% της εξαγωγής τροφίμων και ποτών από τα Χανιά το 2017 αφορούσε ελαιόλαδο
• 34% του εξαγώγιμου χανιώτικου ελαιολάδου καταλήγει στην Γερμανία και το 25% στη Γερμανία

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.