Μουσείο Τυπογραφείας

Ιεράρχης πρότυπο ο Ειρηναίος Γαλανάκης

«Τέτοιους ιεράρχες χρειάζεται η εκκλησία. Αληθινούς, δραστήριους ακούραστους, αφοσιωμένους στον Θεό και τον άνθρωπο…».

Την επισήμανση αυτή έκανε, μεταξύ άλλων, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος μιλώντας για τον μακαριστό Ειρηναίο Γαλανάκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της παρουσίασης του βιβλίου η «Επανάσταση των Συνειδήσεων» (εκδ. Ραδάμανθυς) στο οποίο ο αξέχαστος ιεράρχης κατέγραψε σκέψεις και προβληματισμούς για την κοινωνία αλλά και μονοπάτια για την υπέρβαση των σύγχρονων αδιεξόδων.
Η μαγνητοσκοπημένη παρέμβαση του αρχιεπισκόπου αποτέλεσε τμήμα του οπτικοακουστικού υλικού που προβλήθηκε στην εκδήλωση παρουσίαση του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Αποκορώνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεροχωρίου – Παϊδοχωρίου – Αγ. Πάντων, και οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς, με τη συμμετοχή του παραδοσιακού μουσικού συλλόγου Αποκορώνου “Ο Χαρίλαος”.
Μια εκδήλωση μέσα από την οποία αναδείχθηκε η ανάγκη για να διατηρηθεί ζωντανό το έργο και η πνευματική παρακαταθήκη που άφησε ο μακαριστός Ειρηναίος Γαλανάκης ως ένας άνθρωπος της δράσης αλλά και του πνεύματος.
Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους της οικογένειας ο Μιχάλης Γαλανάκης επισημαίνοντας την επικαιρότητα της σκέψης του Ειρηναίου και ο εκδότης Χρήστος Τσαντής ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.
Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με αποσπάσματα από το “Μονόγραμμα” των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη όπου μιλούσε ο ίδιος ο Ειρηναίος για τη ζωή του καθώς και ένα μέρος από παρέμβαση – ομιλία του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, ο οποίος περιέγραφε τη γνωριμία του με τον ξεχωριστό ιεράρχη.
Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασαν οι Έλενα Αθανασοπούλου, Χριστίνα Βεριβάκη και Ντένια Καραβασιλειάδη, ενώ η βραδιά έκλεισε μουσικά με τα μέλη του παραδοσιακού συλλόγου Αποκορώνου “Ο Χαρίλαος” Π. Κρασαδάκη, Γ. Βολακάκη, Ρ. και Γ. Ξενάκη, Μ. Πολάκη και Γ. Γαλανάκης.
Να σημειώσουμε ότι το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς με σπάνια ντοκουμέντα του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη σε επιλογή, ανθολόγηση, φωτογραφίες και σχολιασμό κειμένων του δάσκαλου και λαογράφου Σταμάτη Αποστολάκη και επιμέλεια έκδοσης του Χρήστο Τσαντή, με την υποστήριξη της οικογένειας Γαλανάκη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.