Μουσείο Τυπογραφείας

Ιδού ο δρόμος για την Παιδεία

Συχνά γράφουμε για τις ελλείψεις στα σχολεία. Για την ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων. Μοντέρνων και σύγχρονων που να εμπνέουν καθηγητές και μαθητές. Για το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο θα έπρεπε να είχε τροποποιηθεί κατά τρόπο ώστε να ενίσχυε την κριτική ικανότητα των παιδιών και να πολλαπλασίαζε τα ερωτήματα. Για το εκπαιδευτικό σύστημα που σήμερα οδηγεί γονείς και μαθητές στα φροντιστήρια, κάτι που σημαίνει ότι η δημόσια δωρεάν παιδεία δεν είναι τόσο… δωρεάν.
Κι όμως, κάτι γίνεται σε δημόσια σχολεία των Χανίων που δεν παύουν να μας εκπλήσσουν. Τη μια με επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πόλεις μέσα από συνεργασίες με άλλα σχολεία μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Την άλλη με καλλιτεχνικές και κινηματογραφικές δράσεις.
Για μια ακόμα φορά το 2ο Γυμνάσιο (φωτ.) μας εξέπληξε ευχάριστα καθώς η ομάδα σκίτσου – animation του σχολείου (με υπεύθυνη καθηγήτρια την Κατερίνα Κυρίτση και συντονιστή τον Μάριο Ιωαννίδη) με την ταινία “Επιλογές” πήρε το τρίτο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ “Movie For European Education and Training” που πραγματοποιήθηκε στο Plymouth της Αγγλίας.
Παράλληλα, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν στον Νομό Χανίων σχολεία στα οποία αναπτύσσονται ποικίλες δραστηριότητες, όπως κινηματογραφικές ομάδες με τα παιδιά να γυρίζουν τα δικά τους ταινιάκια (χάρη στη σημαντική συμβολή του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου Χανίων), περιβαλλοντικές ομάδες που ευαισθητοποιούν μικρούς και μεγάλους σε θέματα προστασίας της φύσης (με τη συνδρομή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου), αλλά και δραστηριότητες σχετικά με τη διαφορετικότητα, την άθληση, τη μουσική κ.ά.
Αποδεικνύεται πως το σχολείο παύει να είναι βαρετό όταν γίνονται πράγματα δημιουργικά πέραν του κλασικού προγράμματος. Οταν είναι ζωντανο κύτταρο δημιουργίας ώστε να εμπνέει τους μαθητές οι οποίοι γίνονται, μέσα από το ενδιαφέρον το οποίο δείχνουν, οι καλύτεροι “αξιολογητές” των εκπαιδευτικών.
Αυτές οι δραστηριότητες -που αναπτύσσονται σε διάφορα σχολεία- δείχνουν τον δρόμο για μετατροπή της εκπαίδευσης σε… Παιδεία. Για αλλαγές με μεράκι και φαντασία ώστε τα μαθήματα να αποκτήσουν ζωντάνια και τα παιδιά να βγουν κερδισμένα από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που, σε κάθε περίπτωση, θα ευνοεί την εξέλιξή τους. Για αλλαγές που έχει πραγματικά ανάγκη το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.