Μουσείο Τυπογραφείας

Η ζωή είναι ένα ταξίδι…

Αυτό το σχολικό έτος μου φάνηκε ατελείωτο, κι ας κυλάει ο χρόνος ταχύτερα για μας τους μεγαλύτερους. Iσως να ήταν τα απανωτά θερμά διαλείμματα όλο τον Χειμώνα.
Η  επόμενη εβδομάδα σηματοδοτεί το τέλος του σχολικού έτους και την αρχή του θέρους για πολλούς. Όμως , ας μη αφήσουμε τη ραστώνη να μας κυριεύσει. Αυτή τη ραθυμία, την τεμπελιά, την διαρκή διάθεση για ραχάτι και ξάπλες.
«Αχ τα παιδιά μας. Τι θα τα κάνουμε όλο το καλοκαίρι; Μπορείτε να τα απασχολήσετε;» ρωτούσε μια μητέρα προχθές.
Τι να απαντήσεις; Οτι όλοι θέλουμε να κάνουμε διακοπές;
Οτι διακοπές σημαίνει να διακόψω αυτό που έκανα για να κάνω κάτι διαφορετικό;
Ότι το ταξίδι της ζωής μας συνεχίζεται, κι αλίμονο μας αν ακινητοποιηθούμε;
Στο σημερινό και στο επόμενο σημείωμα παραθέτω επιλεγμένες προτάσεις για να συνδυάσουν τα παιδιά σας διακοπές, ταξίδια και κέρδη. Συγκεκριμένα προτείνω ταξίδια στο κόσμο του πνεύματος και σύντομες εξορμήσεις με μικρά ιστιοπλοϊκά σκάφη.

Καινοτομία = πλούτος
Και φέτος το Καλοκαίρι έχετε μια μοναδική ευκαιρία να επενδύσετε ώστε τα παιδιά σας να γίνουν πιο αυτόνομα και να ασχοληθούν με πρωτότυπες δραστηριότητες.
Η καινοτομία στη ζωή μας είναι βιολογική ανάγκη, αφού ο εγκέφαλός μας είναι πλασμένος να εξερευνά, να εφευρίσκει και να αναπτύσσεται συνεχώς.
Η ενασχόληση με νέα αντικείμενα, παιχνίδια κι ομαδικές δραστηριότητες προάγει την αυτόνομη ανάπτυξη του κάθε παιδιού και το προετοιμάζει να γίνει διά βίου μαθητής.
Την ανάγκη αυτή και τη δίψα των παιδιών για εξωσχολική μάθηση διαπίστωσα άλλη μια φορά την περασμένη εβδομάδα. Τα παιδιά που συμμετείχαν στο σεμινάριο μας “Πώς να γίνω ένας μικρός εφευρέτης” ήταν απίστευτα προσηλωμένα και συνεργατικά.
Γνωρίζουμε ότι κάθε νέα εμπειρία -εκτός μαθημάτων- και κάθε συμμετοχική δραστηριότητα προικίζει το παιδί με πλούτο ανεκτίμητο.

28.000+ βιβλία και μια εφημερίδα
Απαραίτητο εργαλείο ανάπτυξης κάθε γνωστικής δεξιότητας είναι η καλή χρήση της ελληνικής γλώσσας. Ερευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του ατομικού γλωσσικού μας πλούτου αποκτάται και κατακτάται εκτός της σχολικής ύλης και ζωής.
Το Καλοκαίρι είναι η κατάλληλη περίοδος για εξορμήσεις εξωσχολικής μάθησης και γλωσσικές κατακτήσεις…
Αυτό το Καλοκαίρι είναι η ευκαιρία να ξεπεράσουμε τη γλωσσική μας ένδεια που φαίνεται ότι συναγωνίζεται την οικονομική μας! Κι ας κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες εκπαιδευτικοί όλων βαθμίδων.
Επίσης, τώρα είναι ευκαιρία για τους μεγαλύτερους μαθητές -τα Γυμνασιόπαιδα- να ανακαλύψουν τον πλούτο που προσφέρει μια εφημερίδα.
Κάθε μέρα η εφημερίδα μας -τα Χανιώτικα Νέα- προσφέρει πληθώρα ειδήσεων, ποικιλία σχολίων και άρθρα που καλύπτουν πολλά πεδία. Ενθαρρύνετε τα παιδιά και τα εγγόνια σας να ανακαλύψουν την περιοχή μας μέσω της εφημερίδας μας. Θα μάθουν για τα ταξίδια ζωής πολλών Χανιωτών.
Και φυσικά να μιμηθούν τους φιλαναγνώστες επισκέπτες μας. Να διαβάσουν Ελληνικά διηγήματα ή μυθιστορήματα. Τα οφέλη τους είναι πολλαπλά και εξαργυρώνονται σ’ όλη τους τη ζωή…
Ελπίζω ο πίνακας με τους τόπους εγγραμματισμού για παιδιά που παραθέτω να σας φανεί χρήσιμος.
Και στους 7 χώρους, Παιδικές Βιβλιοθήκες και Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας, τα παιδιά μαθαίνουν να ταξιδεύουν στο χώρο του πνεύματος, να παίζουν και να δημιουργούν.

Τα οφέλη της ιστιοπλοΐας
«Μα σε τι ωφελεί η ιστιοπλοΐα;» ρώτησαν φίλοι όταν τους ανακοίνωσα ότι μια 10χρονη εγγονή μου θα παρακολουθήσει μαθήματα στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Χανίων.
«Να σας πω, έρευνες δείχνουν την άμεση σχέση της αναπτυγμένης χωρικής αντίληψης με την καλή λειτουργία της βραχύχρονης μνήμης και της μνήμης εργασίας.
Πέρα από αυτό, αν καταλάβετε ότι ένα παιδί έχει δυσκολία να μαθαίνει χρώματα, σχήματα, μπερδεύει σχήματα και σύμβολα, δυσκολεύεται με τα παζλ και φαίνεται ότι δεν παρατηρεί οπτικές λεπτομέρειες, τότε ίσως μια δραστηριότητα όπως η ιστιοπλοΐα να το βοηθήσει.
Πρακτικά οι μικροί ιστιοπλόοι αυτονομούνται γρήγορα, παίρνουν αποφάσεις με ταχύτητα, παρατηρούν, προβλέπουν και μαθαίνουν προσανατολισμό, όλες λειτουργίες της μνήμης εργασίας. Και φυσικά σέβονται τη Φύση και μαθαίνουν να ταξιδεύουν».
Πληροφορίες για το καλοκαιρινό πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά θα πάρετε στο τηλέφωνο 28210-40265 του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων και στην ιστοσελίδα τους http://www.iox.gr.
Έμαθα ότι θα γίνουν τρεις περίοδοι εκπαίδευσης των 3 εβδομάδων η κάθε μία. Για την πρώτη περίοδο που αρχίζει αμέσως μετά το κλείσιμο των Δημοτικών Σχολείων οι θέσεις μπορεί να καλυφθούν σήμερα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.