Μουσείο Τυπογραφείας

Οι πρώτες επιπτώσεις του Brexit

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρέχει απεριόριστη ρευστότητα στο τραπεζικό της σύστημα και η E.Ε. θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα περιμένει τη Βρετανία να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας» εκτιμά, μεταξύ άλλων, ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής Επενδύσεων της Saxo Bank, με αφορμή το Brexit.
Συντονισμένος στο BBC, για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, το μήνυμα που αποκόμισα, αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής της Saxo bank, είναι ότι η χώρα έχει διασπαστεί, η κινδυνολογία έστρεψε τους ψηφοφόρους από την παραμονή, στην έξοδο. Εχουμε μπροστά μας το σπασμένο κοινωνικό συμβόλαιο, τα τρία βασικά κόμματα στη Βρετανία υποστήριξαν εκστρατείες υπέρ της παραμονής και τελικά απέτυχαν, αναφέρει.
«Αυτό είναι ξεκάθαρα ένα σημάδι για το οποίο είχα προειδοποιήσει την αγορά και στο παρελθόν: το κοινωνικό συμβόλαιο ακυρώθηκε από τους ψηφοφόρους στη Βρετανία και ακόμη περισσότερο μέσα στην Ε.Ε. Η συμφωνία που πέτυχε ο Ντέιβιντ Κάμερον με την Ε.Ε. έδωσε το έναυσμα για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με μια κατακερματισμένη Ευρώπη όπου μια Υπερ-πολιτεία φαντάζει πια πολύ δύσκολη».

Η Ε.Κ.Τ.
Μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τις χρηματοπιστωτικές αγορές και βρίσκεται σε στενή επαφή με άλλες κεντρικές τράπεζας, αναφέρει η Ε.Κ.Τ. σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.
«Η Ε.Κ.Τ. είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα, εάν χρειασθεί, σε ευρώ και ξένα νομίσματα. Η Ε.Κ.Τ. έχει προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο αυτό, σε στενή επαφή με τις τράπεζες που επιβλέπει και θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικό σε όρους κεφαλαίων και ρευστότητας. Η Ε.Κ.Τ. θα συνεχίσει να εκπληρώνει το καθήκον της να διασφαλίζει σταθερότητα των τιμών και χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη», αναφέρει η Ε.Κ.Τ.

H ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε χθες ότι είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει 250 δισεκατομμύρια στερλίνες για να διασφαλίσει επαρκή ρευστότητα για τη λειτουργία των αγορών ώστε να κατευνάσει το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις χρηματαγορές, μετά τη νίκη του Brexit.
Η Τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει τη νομισματική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, τη στιγμή που η βρετανική λίρα καταρρέει μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια.
«Η Τράπεζα της Αγγλίας θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της για να εγγυηθεί τη νομισματική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Βρετανίας», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι έχει ήδη εργαστεί εκτενώς καταρτίζοντας εφεδρικά μέτρα. Η Τράπεζα θα εργαστεί στενά με το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών και τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Ο ΟΙΚΟΣ ΜΟΟDY’S
Η ψήφος των Βρετανών για την έξοδό τους από την Ε.Ε. είναι αρνητική για το αξιόχρεο της Βρετανίας (credit negative) και για άλλους εκδότες χρέους της χώρας, ανέφερε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s με ανακοίνωσή του.
«Το αποτέλεσμα αυτό είναι προάγγελος μίας παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας για την πολιτική, η οποία θα αποτελέσει βάρος για την οικονομική και χρηματοπιστωτική επίδοση της Βρετανίας», σημείωσε ο οίκος. «Η αυξημένη αβεβαιότητα θα πλήξει πιθανότατα τις ροές επενδύσεων και την εμπιστοσύνη, επιβαρύνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας – ένα credit negative για το αξιόχρεο της χώρας και άλλων Βρετανών εκδοτών χρέους», πρόσθεσε ο Moody’s, ο οποίος αξιολογεί τη Βρετανία μία βαθμίδα κάτω από το ΑΑΑ (την ανώτατη βαθμίδα) με σταθερή προοπτική.

ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Το ευρωπαϊκό συνδικάτο εργοδοτών, Business Europe, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι όλα τα μέλη του συνεχίζουν να πιστεύουν σθεναρά στην Ε.Ε. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα προχωρήσουμε. Είναι σημαντικό να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την Ε.Ε. Καλούμε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα με το οποίο θα επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην Ε.Ε. και στους τρεις οικονομικούς πυλώνες της: την ενιαία αγορά, την κοινή πολιτική εμπορίου και το ευρώ. Την ίδια στιγμή πρέπει να βρούμε έξυπνες λύσεις για μια οργανωμένη διαδικασία Brexit. H διατήρηση της ψυχραιμίας είναι ουσιαστική για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών αυτού του δημοψηφίσματος. Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να συνεχίσουμε» αναφέρει η πρόεδρος του BusinessEurope, Έμα Μαρτσεγκάλια, ενώ ο γενικός διευθυντής Γ. Μπέιρερ τονίζει ότι η Μ. Βρετανία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ε.Ε. και ότι είναι προς το συμφέρον όλων να οικοδομηθεί ένα νέο βιώσιμο είδος σχέσης μαζί της.
Από την πλευρά του η συνομοσπονδία ευρωπαϊκών εργατικών συνδικάτων (ΕΤUC), σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «σκοτεινή» τη χθεσινή ημέρα για την Ευρώπη, τη Μ. Βρετανία και τους εργαζομένους. «Το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να ξυπνήσει την Ε.Ε. και να προσφέρει καλύτερες συμφωνίες για τους εργαζομένους», τονίζει στην ανακοίνωση ο γ.γ. του ETUC Λούκα Βισεντίνι.
Εξάλλου, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών (EBF), σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος έχει ήδη χαράξει μεγάλο μέρος του σχεδίου έκτακτης ανάγκης. «Οι τράπεζες θα αξιολογήσουν τώρα τι σημαίνει το αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα και θα εργαστούν προς μια ομαλή μετάβαση Brexit για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην αγορά της Μ. Βρετανίας και της Ε.Ε. καθώς και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει διαβεβαιώνοντας τους πελάτες και τις επιχειρήσεις ότι οι τραπεζικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν κανονικά.

Η G7
Οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας της G7 δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να έχουν στενή επικοινωνία για τις κινήσεις στην αγορά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να συνεργάζονται κατά τον προσήκοντα τρόπο, μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά, ενώ αναγνωρίζουν ότι η υπερβολική αστάθεια και οι άτακτες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορούν να πλήξουν την οικονομική και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Παράλληλα είπαν ότι διαβεβαιώνουν πως η οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Βρετανίας παραμένουν ανθεκτικοί, ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι βρετανικές Αρχές είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.