Μουσείο Τυπογραφείας

Η Νέα Δημοκρατία για την υπόθεση Novartis

Αιχμηρή ανακοίνωση για την υπόθεση Novartis εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει πως «από τα 85 δις για τα οποία μιλούσε ο κ. Πολάκης πέρυσι τον Φεβρουάριο, τώρα κάνουν λόγο για 23 δις ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος της Novartis τα τελευταία δέκα χρόνια δεν ξεπέρασε τα 3,5 δισ. ευρώ. Πετάνε όλα αυτά τα νούμερα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις ενώ με βάση τη δικογραφία, το ποσό για το οποίο διερευνάται το ενδεχόμενο δωροδοκίας είναι… 200 χιλιάδες ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που αναφέρεται στη δικογραφία με την έρευνα μάλιστα να βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο, χωρίς να έχει βρεθεί ούτε ένα ευρώ σε λογαριασμούς των εμπλεκομένων προσώπων ή του περιβάλλοντός τους. Δεν είναι όμως καθόλου περίεργο που η κυβέρνηση προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα δεδομένα, γιατί απλούστατα προσπαθεί να κρύψει τα δικά της σκάνδαλα. Με πρώτο το σκάνδαλο “Πετσίτη-Αρτεμίου-Παππά”, το οποίο κανένας δεν τόλμησε να διαψεύσει. Η ΝΔ ρωτά για πολλοστή φορά: Διαψεύδει η κυβέρνηση τα δημοσιεύματα που έγραψαν ότι βρέθηκαν παράνομα χρήματα στους λογαριασμούς του στενότερου συνεργάτη του Νίκου Παππά, Μανώλη Πετσίτη; Διαψεύδει η κυβέρνηση ότι τα χρήματα αυτά τα έστελνε ο Αρτέμης Αρτεμίου, που είναι επίσης στενός φίλος του Νίκου Παππά; και πως εξηγείται ότι ο κ. Τζανακόπουλος ξέχασε να ρωτήσει τον κ. Παππά για όλα αυτά και δήλωσε προχθές ότι τάχα δεν γνωρίζει τι σχέση έχει ο Νίκος Παππάς με τον Αρτέμη Αρτεμίου;

Η κυβέρνηση εφευρίσκει φανταστικά ποσά για να ρίξει λάσπη στους αντιπάλους της ενώ κάνει πως ξεχνά τη μόνη καταγεγραμμένη αλήθεια: ότι η ΝΔ μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την αύξησε ξανά. Και βέβαια, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιχειρούσαν μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ο πρώτος που αντιδρούσε πάντα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριζαν ότι με τις μειώσεις τιμών θα «ταΐζουμε τον κόσμο με φάρμακα Μπαγκλαντές». Καταψήφισαν μέχρι και την εισαγωγή του πληροφοριακού συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παρόλο που είναι από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα στην Ευρώπη. Το υλοποίησαν οι προηγούμενες «κακές» κυβερνήσεις και οι υπουργοί που τώρα κατηγορούνται. Δεν το είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκάνδαλο Νovartis είναι υπαρκτό και διερευνήθηκε σε πολλές χώρες, αλλά σε όλες τις χώρες αφορούσε τις πρακτικές της εταιρείας και τα κυκλώματα γιατρών που αυτή είχε στήσει. Δεν αφορούσε πολιτικά πρόσωπα. Ακόμα και οι έρευνες του FΒΙ που επικαλέστηκε η κυβέρνηση στην αρχή της διαδικασίας, κατέστη απολύτως σαφές ότι δεν αφορούσαν πολιτικά πρόσωπα. Μόνο στην Ελλάδα αποτέλεσε μέσο υλοποίησης του δόγματος «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Μόνο στην Ελλάδα βγήκαν υπουργοί, όπως ο κ. Πολάκης που έλεγαν «για να κερδίσουμε εκλογές πρέπει να βάλουμε κάποιον φυλακή». Μόνο στην Ελλάδα στήθηκε μια ολόκληρη σκευωρία για να σπιλωθούν άνθρωποι και πολιτικοί αντίπαλοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν χυδαίες πολιτικές σκοπιμότητες. Επίσης, μόνο στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απολύτως καταδίκη γιατρού για τις κατευθυνόμενες συνταγογραφήσεις ή υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καθόλου δεν ενδιαφέρεται για την εξακρίβωση της αλήθειας, παρά μόνο για την εξυπηρέτηση των επικοινωνιακών του σκοπιμοτήτων. Και αυτό δεν φαίνεται μόνο από τις τελευταίες μεθοδεύσεις αλλά είχε φανεί από πολύ νωρίς: παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ν.Δ., ορίστηκε ως περίοδος εξέτασης από την Επιτροπή της Βουλής η περίοδος 1997- 2014 ώστε να μην περιλαμβάνει αφενός την περίοδο προ του 1997, καθώς τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας διατέλεσε κορυφαίος Υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, και αφετέρου να εξαιρεθούν τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης. Αν ήθελαν την αποκάλυψη της αλήθειας, γιατί εξαίρεσαν τον κ. Κουρουμπλή από τη διερεύνηση της υπόθεσης που «ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμής φαρμάκων το 2015;

Η κυβέρνηση, λοιπόν, επιχειρεί τώρα να διασύρει πολιτικούς της αντιπάλους, όμως την ίδια στιγμή γίνεται τροχονόμος συμφερόντων και μάλιστα υπέρ των πολυεθνικών της φαρμακοβιομηχανίας: Μέχρι πρόσφατα, με νόμο της Ν.Δ., η τιμή των φαρμάκων καθοριζόταν από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Για να καθοριστεί δηλαδή η τιμή των φαρμάκων στη χώρα λαμβάνονταν υπόψη οι τιμές στις πιο φτωχές από τις 28 χώρες της Ε.Ε.,(όπως η Κροατία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία) που είχαν και τις πιο χαμηλές τιμές στα φάρμακα. Στις αρχές Μαρτίου, με νυχτερινή τροπολογία, η κυβέρνηση άλλαξε τον τρόπο προσδιορισμού της τιμής κάθε φαρμακευτικού προϊόντος. Ψήφισε διάταξη σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές θα καθορίζονται από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών, όχι των 28 μελών της Ε.Ε., αλλά των 19 χωρών της Ευρωζώνης, που προφανώς είναι και οι ακριβότερες. Αποκλείει δηλαδή τις φτωχότερες χώρες με τις χαμηλότερες τιμές. Επιπλέον, ενώ μέχρι πρόσφατα -με βάση το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης- απαγορεύονταν οι αυξήσεις τιμών στα φάρμακα αναφοράς, με την ίδια τροπολογία επιτρέπουν αυξήσεις έως 10% το χρόνο, με την προϋπόθεση ότι η αύξηση αυτή θα διατηρεί την τιμή χαμηλότερα από το μέσο όρο της τιμής όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, στις 10 Φεβρουαρίου του 2017, μιλώντας στη Βουλή υπογράμμιζε ότι οι αυξήσεις των τιμών φαρμάκου στην Ελλάδα που είναι Χώρα Αναφοράς ευνοούν κυρίως τις πολυεθνικές εταιρείες, καθώς επηρεάζουν προς τα πάνω τις τιμές των φαρμάκων σε 55 χώρες. Με την τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο κατηγορεί 10 πολιτικά πρόσωπα στη σκευωρία της «υπόθεσης Novartis». Αυξάνει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Εάν λοιπόν, η κυβέρνηση που κατηγορεί πολιτικούς της αντιπάλους για τη φαρμακευτική δαπάνη τότε που οι τιμές καθορίζονταν με βάση τις φτωχότερες χώρες των 28 και δεν επιτρεπόντουσαν αυξήσεις στα φάρμακα αναφοράς, τι να συμβαίνει τώρα που άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης ώστε να καθορίζονται αυξημένες τιμές, ενώ επιτρέπει και αυξήσεις στα φάρμακα αναφοράς; Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις της ΝΔ γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει ένα τόσο μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές εταιρείες, το μόνο που βρήκε να πει ο Υπουργός Υγείας είναι ότι κάποιες από αυτές απείλησαν ότι θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα λόγω των χαμηλών τιμών. Με απλά λόγια ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε αυτό το δώρο εκβιαζόμενη. Το επιχείρημά τους, ωστόσο, ότι αποσοβείται ο κίνδυνος απόσυρσης από την αγορά φαρμάκων οικονομικών και εγνωσμένης θεραπευτικής αξίας δεν ισχύει γιατί οι αυξήσεις που επιτρέπονται με την τροπολογία που ψήφισαν αφορούν σε όλα τα φάρμακα και όχι σε αυτά που πράγματι κινδυνεύουν με απόσυρση»

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.